Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η σύγχρονη μορφή της παγκόσμιας αγοράς, που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και συνεχείς διακυμάνσεις ζήτησης-προσφοράς, απαιτεί απ’ όλους τους παραγωγικούς κλάδους μια συνεχή προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Από αυτό το πλαίσιο δεν ξεφεύγει πλέον ούτε ο αγροτικός τομέας, με δεδομένη την ολοένα και μικρότερη κρατική προστασία που απολαμβάνει (μείωση επιδοτήσεων, αυστηρότερα κριτήρια αποζημιώσεων, κτλ). Οπότε, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, να εφαρμόσουν νέες παραγωγικές διαδικασίες, να γίνουν ανταγωνιστικότεροι, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα ώστε να επιβιώσουν σε μια απαιτητική πλέον αγορά.

Ο βιοκαλλιεργητής πρέπει αρχικά να στοχεύει στη προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος (έδαφος, αέρας), κατανοώντας ότι αυτό αποτελεί το βασικότερο κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής του. Το επόμενο στάδιο σκέψης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων του, με σκοπό την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών.Η εκπλήρωση των παραπάνω στόχων επιτυγχάνεται με την εφαρμογή βασικών αρχών που αποτυπώνονται σε θεσμοθετημένους κανόνες, ο έλεγχος τήρησης των οποίων έχει ανατεθεί σε διάφορους πιστοποιητικούς οργανισμούς. 
Το τελευταίο στάδιο για τον παραγωγό βιολογικών προϊόντων είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εκμετάλλευσής του και των προϊόντων του. Η κατάλληλη προώθηση βασίζεται σε δύο άξονες: στην παραγωγή προϊόντων που πληρούν τις προϋποθέσεις της αγοράς στην οποία απευθύνονται και στο μάρκετινγκ. Γι αυτό το λόγο καλό θα είναι ο παραγωγός να έχει εξ’ αρχής στο πλάνο του τις αγορές-στόχο. Το μάρκετινγκ των προϊόντων μπορεί να υλοποιηθεί αξιοποιώντας πλειάδα εργαλείων, όπως για παράδειγμα το διαδίκτυο και οι σύγχρονες επικοινωνίες.

Η βιολογική παραγωγή αποτελεί μια πολύ ελκυστική δραστηριότητα, με προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να τεθούν οι σωστές βάσεις μέσω της κατάλληλης κατάρτισης και της συνεχούς υποστήριξης των παραγωγών. Ας μη το ξεχνάμε ότι η γνώση αποτελεί δύναμη και μοχλό προόδου.






Πηγή AGRONOMIST.GR

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ


 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η λεβάντα αποτελεί ένα αρωματικό φυτικό είδος,ευρεώς διαδεδομένο,για το αιθέριο έλαιο του,και αξιοποίηση αυτού.Η λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula)περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών.Είναι, συνεπώς, θάμνος, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά.Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων καθώς και ως υπνωτικό. Κύριο συστατικό του είναι η χημική ένωση οξικό λινάλυλιο.



ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Στην ελλάδα καλλιεργείται πιο πολυ το είδος Lavandula stoechas.Η λεβάντα καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθερίου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού. Το έδαφος καλλιέργειας πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλικώδες, γι' αυτό και το φυτό προσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύπου καλλιέργειες,χωρίς υγρασία και ξηρασία.Tα είδη λεβάντας πολλαπλασιάζονται με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Για να φυτρώσει ο σπόρος της λεβάντας πρέπει να βρεθεί σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, για να διακοπεί ο λήθαργος. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι με μοσχεύματα και παραφυάδες.Τέλος,οι αποστάσεις είναι 80-100 εκ. μεταξύ των γραμμών και 60-70 εκ. μεταξύ των φυτών επί της γραμμής.









ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΤΙΓΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ιός του δυτικού Νείλου, που μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και συγκεκριμένα μέσα από το
κουνούπι-"τίγρης", αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει ήδη σημάνει συναγερμός στο νησί. Όπως γράφει το flashnews.gr για το....
λόγο αυτό και οι τέσσερεις περιφερειακές ενότητες προετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο προγραμματίζονται ψεκασμοί που θα γίνουν σε τέσσερις κύκλους σε όλες τις περιοχές που χρειάζεται, έτσι ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει γίνει πλήρης καταπολέμηση.


Τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα παρουσιαστήκαν ενδημικά κρούσματα ελονοσίας. 260 κρούσματα είχαμε το 2010 του ιού του δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 34 κατέληξαν. Επίσης το καλοκαίρι του 2011 ο ιός του δυτικού νείλου εξαπλώθηκε σε άλλες πέντε περιφέρειες της χώρας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφούν 101 κρούσματα από τα οποία τα οχτώ ήταν θανατηφόρα.

Η παρουσία σημαντικότατων πληθυσμών του κουνουπιού Τίγρης μας έχει δείξει ότι έχει εγκατασταθεί και εξαπλώνεται στην χώρα μας και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 24 νοσήματα στον άνθρωπο. Είναι λοιπόν σαφές ότι η εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου, η εξάπλωση της ελονοσίας και του κουνουπιού ΤΙΓΡΗ εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και φυσικά πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Οι κλιματικές συνθήκες των Βαλκανίων και της βορειοδυτικής Ευρώπης γίνονται όλο και πιο φιλόξενες για το ασιατικό κουνούπι-τίγρη, έναν φορέα ασθενειών που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Η προειδοποίηση έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι σε αυτές τις περιοχές οι χειμώνες γίνονται ηπιότεροι και τα καλοκαίρια θερμότερα.To 2010 είχαμε μετάλλαξη του κοινού κουνουπιού που ξεκίνησε από τη Μακεδονία και είχαμε τον ιό του δυτικού Νείλου όπου σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είχαμε και αρκετούς θανάτους. Πέρυσι υπήρχαν άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό μέχρι και την Λακωνία επομένως εμείς πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ προς τους πολίτες

• Να περιορίσουμε στο χώρο μας όλες τις επιφάνειες εκείνες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά.
• Να φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
• Να ανενεώνουμε και να καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
• Να απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
•Να καλύπτουμε ή να απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΌΛΥΜΠΟΣ…Το βουνό των θεών

    Ο Όλυμπος ,το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας(Κορυφή Μύτικας 2917μ) αποτελεί ένα από τα δέκα καλύτερα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη .Το θρυλικό βουνό των δώδεκα θεών έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938.Το βουνό πέρα από τα μυθολογικά στοιχεία που το διακρίνουν, διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό κόσμο με εκατοντάδες διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
 
Ο Όλυμπος διαθέτει 1700 είδη και υποείδη φυτών ,ο αριθμός των οποίων  αντιστοιχεί στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Τα 187 είδη από τα παραπάνω  έχουν χαρακτηριστεί σημαντικά,τα 56 είναι ενδημικά,ενώ τα 23 από αυτά βρίσκονται μόνο στον Όλυμπο και τα 16 είναι σπάνια.

 Η πανίδα είναι εξίσου πλούσια ,με καταγεγραμμένα  32 είδη θηλαστικών , 108 είδη πτηνών, 22 είδη ερπετών και 8 είδη αμφίβιων .Από το1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο « Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας ».Ακόμηέχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου ΝΑΤURA 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας »και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος ».Η γεωμορφολογία της περιοχής είναι αξιοθαύμαστη ,με ένα έντονο σχετικά ανάγλυφο με βραχώδες και απόκρυμνες κορυφές ,αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση.

 
Ο Όλυμπος αποτελεί προορισμό χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.Περιοχές με αισθητικά σημασία που αξίζει να επισκεφθεί   κανείς είναι η Κοιλάδα στοΞηρολάκι με το πλούσιο δασικό οικοσύστημα και θέα,το ρέμα Όρλια και η Μονή Κανάλων που αποτελεί ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

 
Ο ορεινός όγκος στον Όλυμπο διαχειρίζεται και προστατεύεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με πρόεδρο του Δ.Σ τον δασολόγο Παύλο Ανδρεδάκη.
Η περιοχή αποτελεί ένα προορισμό για εναλλακτικό τουρισμό και αναψυχή….










ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ (ΓΚΑΖΟΝ) ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Το γκαζόν ή χλοοτάπητας είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.Το συναντάμε σε πάρκα ,νησίδες δρόμων,ζαρντινιέρες,κήπους σπιτιών και γενικά σε πάρα πολλά μέρη.Το πράσινο σα χρώμα ηρεμεί το ανθρώπινο μάτι  και προσφέρει χαλάρωση.
Ο χλοοτάπητας εξυπηρετεί σκοπούς λειτουργικούς και αισθητικούς και συμβάλει στην ανανέωση και στη υγεία με πολλούς τρόπους:

•Δημιουργεί υγιεινό περιβάλλον με την παραγωγή οξυγόνου.
•Ελαττώνει τη σκόνη στην ατμόσφαιρα και στους χώρους του σπιτιού.
•Εμποδίζει τη διάβρωση του εδάφους από νερό και αέρα.
•Ελαττώνει το θόρυβο.
•Ελέγχει την θερμοκρασία του εδάφους.
•Καλύπτει αντιαισθητικά πρανή.
•Δίνει πρακτικότητα στην κίνηση στο κήπο αποφεύγοντας τη δημιουργία λάσπης και σκόνης.
•Δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον και δίνει ηρεμία, ξεκούραση και αισθητική απόλαυση.
•Ενοποιεί όλα τα άλλα στοιχεία του κήπου (δέντρα και θάμνους).
•Δίνει αίσθηση ευρυχωρίας και μεγαλώνει οπτικά το χώρο.
•Τα άνθη και γενικά τα παρτέρια φαίνονται πιο εντυπωσιακά και αναδεικνύονται περισσότερο.

Στοιχεία ποιότητας του χλοοτάπητα αποτελούν το χρώμα, η υφή, η πυκνότητα, ο τρόπος ανάπτυξης (ριζώματα, στόλωνες, αδέλφια), η ομαλότητα και η ομοιομορφία του.
 
Τα γρασίδια είναι μονοκότυλα φυτά εδαφοκάλυψης της οικογένειας Graminae και χαρακτηρίζονται θερμόφιλα και ψυχρόφιλα, ανάλογα με τις κλιματολογικές τους απαιτήσεις.

Οι κύριες μορφές που συναντώνται είναι:
l   Η αγριάδα,πολυετές φυτό,με αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες,αντοχή στη ζέστη αλλά τον χειμώνα πέφτει σε λήθαργο και αλλάζει χρώμα.
l  Το είδος Festuca arundinacea, αντέχει περισσότερο στην ξηρασία λόγω κυρίως της πολύ βαθιάς ανάπτυξης του ριζικού συστήματος. Το ριζικό του σύστημα απλώνεται πολύ βαθιά στο έδαφος και εξασφαλίζει καλή υγρασία και αντοχή του φυτού.
l  Καθώς και μίγματα απο αγρωστώδη και ψυχανθή φυτά.

Η επιλογή χλοοτάπητα έχει να κάνει κυρίως με τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατουν  στην περιοχή ,και με το κόστος εγκατάστασης ανάλογα το είδος.


Ο χλοοτάπητας εγκαθιστάται με σπορά φυτικών ειδών κατάλληλα για γκαζόν ή με έτοιμο χλοοτάπητα.Ο έτοιμος εγκαθιστάται πιο αποτελεσματικά απότι με γκαζόν με σπορά.Με την σπορά του γκαζόν ο καιρός πρέπει να είναι ηλιόλουστος και για κανένα λόγο δε θα πρέπει να έχουμε βροχοπτώσεις.





ΣΧΙΖΑΣ Β.ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η ΕΨΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗ ΣΤΕΒΙΑ


Η εταιρία αναψυκτικών ΕΨΑ λάιτ είναι « το πρώτο ελληνικό αναψυκτικό με στέβια», ένα φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, αντί της ζάχαρης.

Η στέβια (Stevia Rebaudiana) είναι φυτό που ανακαλύφθηκε στη Νότιο Αμερική και το εκχύλισμα του φύλλου της είναι 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, έχοντας μηδενική θερμιδική αξία, ενώ έχει και την ικανότητα να θεραπεύει και το διαβήτη .



Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι :

Α) Χρησιμοποιείται γενικά όπου χρησιμοποιείται η ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, (στα αναψυκτικά ποτά, γαλακτοκομικά, τη σοκολάτα, στη ζαχαροπλαστική και στα γλυκά, στις κονσέρβες φρούτων, στα παγωτά, στο λιανικό εμπόριο οικιακής χρήσης κ.λπ.).
Β) Επιπλέον όμως χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
Γ) Ακόμη χρησιμοποιείται σαν αφέψημα ( τσάι), σε τσίχλες, σε οδοντόκρεμες, στα σαμπουάν και τα καλλυντικά, στις ζωοτροφές .

Για την μέθοδο καλλιέργιας θα γίνει αναφορά σε επόμενα άρθρα.






ΓΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ

Στην χώρα μας φύονται φυτικά είδη με μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.Το αιθέριο έλαιο των διαφόρων φυτών χρησιμοποείται για αρωματικούς,φαρμακευτικούς,ιατρικούς και γαστρονομικούς σκοπούς.Η παραγωγή του αιθέριο ελαίου αποτελεί μια δύσκολη και με κόστος  εργασία,η οποία γίνεται σε μονάδες με ειδικά αποστακτήρια.Το αιθέριο έλαιο πολλών φυτών έχει μεγάλο κόστος λόγω της επεξεργασίας για την παραγωγή και την αξιοποίησης του.

 
Φυτικά είδη τα οποία έχουν μεγάλη παραγωγή αξιοποιήσιμου αιθέραιου ελαίου είναι ο βασιλικός (Ocimum basilicum),γιασεμί (Jasminum),γαρδένια (Gardenia jasminoides),δάφνη (Laurus nobillis),δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis),μάραθος (Foeniculum vulgare),μέλλισα (Mellisa officinalis), λεβάντα (Lavandula) ,βιολέτα-μενεξές (Viola),ρίγανη (Origanum vulgare) ,τριανταφυλλιές(Rosa),ευκάλυπτος (Eucalyptus), θυμάρι (Thymus vulgaris),δίκταμος (Origanum vulgare),μέντα (Mentha),γαζία, τκαθώς και όλα τα εσπεριδοειδή είδη όπως τα πορτοκάλια(Citrus x sinensis),μανταρίνια, λεμόνια,κλπ...
Από την καλλιέργεια φυτών για την παραγωγή αιθέριου ελαίου,το κέρδος των παραγωγών είναι ικανοποιητικό.Υπάρχουν πολλές μονάδες μεταποίησης στις οποίες  διατίθονται τα φυτά για την παραγωγή του ελαίου.








ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


     Το λαθρεμπόριο δρα ανεξέλεγκτο στον Θεσσαλικό κάμπο καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας .Τα παράνομα φυτοφάρμακα εισάγονται από την Βουλγαρία και Τουρκία και πρόκειται για επικίνδυνα παρασιτοκτόνα για καλλιέργειες ντομάτας και βαμβακιού. Θεωρούνται απαγορευμένα από την ευρωπαϊκή ένωση εδώ και πολλά χρόνια για τις επικίνδυνες επιπτώσεις τους στην δημόσια υγεία και στο φυσικό περιβάλλον.

Κατασχέθηκαν πριν λίγες μέρες από την αστυνομία μεγάλες ποσότητες παράνομων φυτοφαρμάκων σε αποθήκη στην περιοχή της Λάρισας .Εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους πάνω από 200 επικίνδυνες συσκευασίες αγροχημικών βουλγάρικης και τούρκικης προέλευσης, χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής κινδυνεύει όπως φάνηκε μετά από έρευνα του ΑΠΘ σε τρεις λίμνες της Μακεδονίας (Βόλβη, Δοιράνη και Κερκίνη),έδειξε 12 απαγορευμένες ουσίες από γεωργικά φάρμακα που είναι τοξικές και παραμένουν ενεργές για πολλά χρόνια. Τα παραπάνω σκευάσματα σκευάσματα  έχουν απαγορευθεί από το 2002 από την Ε.Ε σύμφωνα σύμφωνα με την ερευνήτρια  ΑΠΘ  σε θέματα Ρύπανσης Περιβάλλοντος ,Ελένη – Χρυσούλα Καλογρίδη.

Οι τιμές αυτών των παράνομων σκευασμάτων είναι πολύ χαμηλές, αντί για 1.5 ευρώ ανά στρέμμα σε 0.5 ευρώ. Για αυτό τον λόγο οι αγρότες επηρεάζονται λόγω των οικονομικών προβλημάτων και παρασύρονται από τους επιτήδειους .Το κύκλωμα προσέγγιζε τα άτομα σε καφενεία ακόμη και στα χωράφια των παραγωγών.
 
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν έλεγχοι σε αποθήκες και βυτία αγροτών .Λύση σύμφωνα με το ΕΣΥΦ (Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας) θα ήταν η τοποθέτηση κλιμακίων ελέγχου σε τελωνεία της χώρας .Οι αγρότες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την εφαρμογή τέτοιων  παράνομων σκευασμάτων.   






Πήγη REAL PLANET

Σύνταξη άρθρου
ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ



Πλέον ο αγρότης μπορεί και μόνος του να λάβει την άδεια χρήσης νερού της γεώτρησης , χωρίς την υπογραφή ειδικού συμβούλου παρα μόνο με την συμπλήρωση της έντυπης έκθεσης ,η οποία δίνετε απο την αρμόδια υπηρεσία.
Σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε απο το αρμόδιο υπουργείο όπως αναφέρεται στην νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1440/2011)  οι αλλαγές ςίναι οι εξής :

1.      Την αίτηση−δήλωση για την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα και χρήσεις νερού.
α.  αντίγραφο παλαιάς άδειας,
β.  λογαριασμός ρεύμαος της γεώτρησης ( εφόσον αυτή είναι ηλεκτροδοτημένη),
γ.  βεβαίωση από τον ΤΟΕΒ,
δ.  βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημόσιας αρχής.

2.      Χάρτης (1:5000) ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη με τις ενότητες και τους κωδικούς των αγροτεμαχίων, ήαπόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης όπου σημειώνεται  η ακριβής θέση του έργου υδροληψίας (x,y,z) σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87, καθώς   και οι πλησιέστερες υφιστάμενες υδροληψίες σε ακτίνα 200μ. από τη θέση του έργου εις διπλούν.

3.      Στοιχεία για την ποιότητα του νερού και την καταλληλότητά (όπως χημική ή/και μικροβιολογική ανάλυση νερού από πιστοποιημένα εργαστήρια.

4.      Αντίγραφο νόμιμου τίτλου ή άλλη πράξη από την οποία προκύπτει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου στον οποίο γίνεται η χρήση του νερού, δυνάμει εμπράγματης ή ενοχικής σχέσης όπως: i) συμβολαιογραφικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας, ii) συμφωνητικό μίσθωσης, iii) απόφαση
            έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση, iv) απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και       Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε περίπτωση χαρακτηρισμού έκτασης ως πλέον άγονης.

5.      Νόμιμη εξουσιοδότηση εκπροσώπησης σε περίπτωση που ο αιτών ενεργεί για λογαριασμό νομικού προσώπου.

6.      Σε περιοχές όπου υφίστανται συλλογικά δίκτυα διαχείρισης νερού, βεβαίωση φορέα περί μη εξυπηρέτηση από συλλογικό δίκτυο.

7.      Σε περίπτωση άδειας για υδροδότηση κτίσματος, οικοδομική άδεια ή έγγραφο από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία που να βεβαιώνει τη δυνατότητα υδροδότησής του.

8.      Όλα τα δικαιολογητικά, υποβάλλονται εις απλούν με την υποβολή υπεύθυνης δήλωση του ενδιαφρόμενου οπου δηλώνει οτι :
α. Όλα τα φωτοαντίγραφα είναι ακριβή αντίγραφα των πρωτοτύπων
β. Το παρόν αγροτεμάχιο δεν είναι δασική έκταση

Ειδικά ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση, υφισταμένων αρδευτικών γεωτρήσεων με ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤100.000 μ3 ανεξαρτήτως βάθους(…)θα συντάσσεται μόνο περιβαλλοντική έκθεση από τον ενδιαφερόμενο ή τον τεχνικό εκπρόσωπό του, με περιεχόμενο αυτό του πίνακα 3 του άρθρου 16 της υπ’ αριθμ. 69269/538790/1990 (ΦΕΚ678Β/25−10−1990) κοινής υπουργικής απόφασης,η οποία θα υποβάλλεται και εξετάζεται με τα λοιπά δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας χρήσης από την αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων.

Η υποβολή των αιτήσεων αδειοδότησης είναι έως της 16 Ιουνίου του 2012.

Τηλ. για  πληροφορίες 6977903992,6978500550.


ΓΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΑΠΘ




Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ

Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).Αν και είναι πολύ συζητημένο θέμα,αποτέλει με καινούργια καινοτομία για την χώρα μας,και ο πιο πολύς κόσμος ακούει αλλά δε γνωρίζει για αυτά!...Ας γνωρίσουμε κάποια πράγματα όσο αφορά τοα φωτοβολταικά συστήματα.

 

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχικά,
Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες:
1. Κρυσταλλικού Πυριτίου
  • Μονοκρυσταλλικού πυριτίου, με ονομαστικές αποδόσεις πλαισίων 14,5% έως 21%,
  • Πολυκρυσταλλικού πυριτίου, με ονομαστικές αποδόσεις πλαισίων 13% έως 14,5%.2.
2. Λεπτών Μεμβρανών
  • Άμορφου Πυριτίου, ονομαστικής απόδοσης ~7%.
  • Χαλκοπυριτών CIS / CIGS, ονομαστικής απόδοσης από 7% έως 11%.
 Το πυρίτιο (Si) είναι η βάση για το 90% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής Φ/Β.Είναι τα πιο οικονομικά πάνελ κια ελαφριά σα κατασκευή. Η τεχνολογία λεπτού στρώματος (thin film) είναι σε φάση ανάπτυξης, αφού με διάφορες μεθόδους επεξεργασίας και χρήση διαφορετικών υλικών αναμένεται αύξηση της απόδοσης.

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
 Τα βασικά χαρακτηριστικά των Φ/Β συστημάτων, που τα διαφοροποιούν από τις άλλες μορφές ΑΠΕ είναι:



  •  Απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σε πολύ μικρή κλίμακα, π.χ. σε επίπεδο μερικών δεκάδων W ή και mW.
  •    Είναι εύχρηστα. Τα μικρά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν από τους ίδιους τους χρήστες.
  •   Μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στις πόλεις, ενσωματωμένα σε κτίρια και δεν προσβάλλουν αισθητικά το περιβάλλον.
  • Μπορούν να συνδυαστούν με άλλες πηγές ενέργειας (υβριδικά συστήματα).
  • Είναι βαθμωτά συστήματα, δηλ. μπορούν να επεκταθούν σε μεταγενέστερη φάση για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες των χρηστών, χωρίς μετατροπή του αρχικού συστήματος.
  •   Λειτουργούν αθόρυβα, εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  •   Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδενικές.
  •    Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία κατά τη λειτουργία. Οι εγγυήσεις που δίνονται από τους κατασκευαστές για τις Φ/Β γεννήτριες είναι περισσότερο από 25 χρόνια καλής λειτουργίας.
  • Δεν εκπέμπουν ακτινοβολία.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 

Οι τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων ποικίλλουν, ανάλογα με τον τιμοκατάλογο κάθε εταιρείας. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τιμές για ένα φωτοβολταικο πανελ είναι περίπου 4 ευρώ ανά Wp ισχύος και οι τιμή μιας μπαταρίας κλειστού τύπου βαθιάς εκφόρτισης λίγο πάνω από 2 ευρώ ανά Ah χωρητικότητας. Οι τιμές ενός αντιστροφέα (inverter) ή ενός ρυθμιστή φόρτισης είναι χαμηλές σε σχέση με τις τιμές ενός φωτοβολταϊκού ή συσσωρευτή (μπαταρία).Περίπου οι τίμές είναι κυμαίνονται απο 13000 ευρώ έως 30000ευρώ ανάλογα τά πάνελ και την εταιρία εγκατάστασης.

Εξαρτάται αν η εγκατάσταση θα γίνει σε δώμα ή σε κεραμοσκεπή. Κατ’ αρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και, ει δυνατόν, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν το νότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες (για δώματα).Όσο αφοράτον χώρο,σε ένα δώμα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή περίπου 7 τ.μ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Από 1η Ιουλίου 2009 ισχύει ένα ειδικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα. Με το πρόγραμμα αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής ή μία μικρή επιχείρηση να κάνουν απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησαν και να έχουν ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες (ενεργειακές και περιβαλλοντικές) που παρέχουν στο δίκτυο.Τα οικιακά φωτοβολταικά συστήματα επιδοτούνται 100% σαν επένδυση από διάφορες τράπεζες που συμπράτουν συμφωνία με την ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας.


ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.200-1.650 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWh/kWp ανά έτος). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ’ ότι στις βόρειες.
ΙΣΧΥΣ
Εγγυημένα για 25 χρόνια
1 Κw      600 – 800       ΕΥΡΩ
3            1.800 – 2.400
5            3.000 – 4.000
7            4.200 – 5.600
10          6.000 – 8.000
* Με την ταρίφα που ισχύει για όσους υπογράψουν σύμβαση την περίοδο 1/2 - 31/7/2012.


Ένα  φωτοβολταϊκό σύστημα δίνει περίπου 7.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα για τουλάχιστον 25 έτη, με θετικά αποτελέσματα  και στο περιβάλλον!Μήπως θα έπρεπε να το σκεφτούμε καλύτερα;
Για ενημέρωση και πληροφορίες καλέστε 6978500550 και στο 6977903992.



ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ




Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Πρόκειται για μια από τις βασικές τροφές του ανθρώπου με θρεπτικά στοιχεία σημαντικά για τον οργανισμό. Υπάρχουν πολλά άγρια χόρτα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς ως συνοδευτικό σε γεύματα της μεσογειακής διατροφής. Τα χόρτα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και μια σειρά από βιταμίνες. Τα φυτά αυτά τα συναντάμαι κυρίως σε δασικές, θαμνώδης εκτάσεις στα βουνά αλλά και σε χωράφια στον κάμπο. Πολλαπλασιάζονται εύκολα και λόγω του μεσογειακού κλίματος συναντάμε μεγάλη ποικιλία από αυτά. 
Στη συνέχεια αναφέρονται μερικά από τα πιο γνωστά χόρτα όπως αγριοαγκινάρα (Cynara cardunculus),αγριόπρασο(Allium porrum),κάπαρη(Capparis spinosa),μάραθο(Foeniculum vulgaris),ρόκα(Erica sativa),ταραξάκο(Taraxacum officinalis)παπαρούνα,κρόκος (Crocus sativus) κα...
Σε επόμενα άρθρα θα αναλυθούν οι ευεργετικές ιδιότητες από τα παραπάνω φυτά,καθώς θα δοθούν συμβουλές συλλογής και αξιοποίησης αυτών.

Ενημερωθείτε σε επόμενα άρθρα..


ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΦΥΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΦΡΑΧΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ


Η περίφραξη της οικίας με φυτά αποτελεί ένα θέμα όσον αφορά την διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. Η επιλογή των φυτικών ειδών γίνεται με βάση το κόστος,τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες μιας περιοχής.Μερικά από τα ποια γνωστά και κατάλληλα  φυτικά είδη είναι τα εξής:

  • ΘΑΜΝΟΣ : ΑΓΓΕΛΙΚΗ (PITTOSPORUM
      ΟΙΚ:PITTOSPORACEAE (200 είδη)


Αειθαλής θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί σε δενδρύλιο με πλατιά πυκνή κόμη, όπως επίσης και για φράχτη-με το κατάλληλο κλάδεμα-. Kατάλληλο για μπαλκόνια, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες λόγω του ότι είναι πολύ ανθεκτικό, ζεί άνετα και σε σκιερά και σε ηλιόλουστα μέρη. Λουλούδια άσπρα που αναδύδουν άρωμα πορτοκαλιάς από Απρίλιο έως Μάιο. Καλλιεργείται εύκολα και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα κοντά στη θάλασσα και στο βουνό.

  • ΘΑΜΝΟΣ ΠΥΞΑΡΙ (BUXUS SEMPERVIRENS)
            OIK.:BUXACEAE

   
Θάμνος αειθαλής, αργής ανάπτυξης.  Εξαιτίας της κομψής του εμφάνισης, το πυξάρι προτιμάται να φυτεύεται ως φράχτης, ή για να οριοθετήσει μονοπάτια και παρτέρια ή στη φυτογλυπτική ως διακοσμητικό κήπου.


  • ΘΑΜΝΟΣ ΛΙΓΟΥΣΤΡΟ (LIGUSTRUM JAPONICUM)       ΟΙΚ:ΟLEACEAE

Το λιγούστρο είναι ένας από τους πιο γνωστούς θάμνους στην ελλάδα. Και αυτό γιατί μεγαλώνει γρήγορα. Έχει πράσινα φύλλα και μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα. Κάνει λευκά λουλούδια και στην συνέχεια σχηματίζει μωβ μπλε σκούρους καρπούς. Θέλει μέτριες ποσότητες νερού και λιπάσματος. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία. Αντέχει το κρύο. Συνήθως το χρησιμοποιούμε για φυτοφράχτες αλλά και σαν μικρό δένδρο. Πολύ διαδεδομένο και για πεζοδρόμια. Είναι από τα πιο οικονομικά φυτά.


  • ΘΑΜΝΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ (NERIUM OLEANDER) ΟΙΚ.:APOCYNACEAE              

Η πικροδάφνη κατάγεται από τη Μεσόγειο και ανήκει στην οικογένεια των αποκυνιδών. . Είναι επιβλητικός θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 5 μ. ύψος. Μεγαλώνει σε μέρη με υγρό υπόστρωμα, όπως οι όχθες ποταμών, και είναι αειθαλής. Έχει λογχοειδή, δερματώδη φύλλα και μονά ροζ-κόκκινα άνθη. Υπάρχουν και ποικιλίες με άσπρα, κίτρινα, μωβ και διπλά. Πρόκειται όμως για καλλιεργούμενα είδη που δεν μεγαλώνουν πολύ. Η πικροδάφνη θέλει ήλιο, ζέστη και φρέσκο αέρα, γι' αυτό μπορεί να βγει έξω από την αρχή της άνοιξης. Επιβιώνει όμως ακόμα και σε ελαφριά νυχτερινή παγωνιά. Το χειμώνα παραχωρήστε της φως και δροσιά στους 5-10°C. Το καλοκαίρι θέλει πολύ νερό και λίπανση.Ανθίζει Μαίο έως Οκτώβριο.


  • ΘΑΜΝΟΣ ΦΩΤΙΝΙΑ(Photinia x fraseri

       ΟΙΚ:ROSACEAE                                                       



Η φωτίνια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θάμνους ειδικά στις αρχές της άνοιξης. Γενικά είναι ένα θάμνος με χρώμα φυλλώματος το πράσινο. Όμως σε περίπτωση που εκτίθεται σε ηλιόλουστα σημεία τα νέα φύλλα είναι κόκκινου χρώματος που στην συνέχεια πρασινίζουν. Κατά την διάρκεια όμως της άνοιξης η παραγωγή φύλλων όπως και σε όλα τα φυτά είναι μεγάλη. Έτσι αυτή την περίοδο μετατρέπεται σε έναν κατακόκκινο θάμνο. Τέλη του χειμώνα προς άνοιξη σχηματίζει όμορφα λευκά λουλούδια.


Οι απαιτήσεις σε νερό το καλοκαίρι είναι κάθε 1-2 μέρες ενώ τον χειμώνα περίπου κάθε 6-7 μέρες. Η χρήση του γίνεται σαν δενδράκι, σαν ανεξάρτητος θάμνος αλλά και σαν φυτοφράχτης. Η συχνή λίπανση θα βοηθήσει στην παραγωγή πιο πολλών ανθέων.Απόσταση φύτευσης 0.70μ.

  • ΘΑΜΝΟΣ-ΔΕΝΤΡΟ  ΛΕΙΛΑΝΤ (Leylandii Cupressus)       ΟΙΚ.CUPRESSACEAE




Είναι ταχέως αναπτυσσόμενο ένα αειθαλές δέντρο πολύς χρησιμοποιούμενος μέσα δενδροκηποκομία, πρώτιστα για τους φράκτες και τις οθόνες.
Το κυπαρίσσι Leyland είναι  υβρίδιο μεταξύ Κυπαρίσσι Monterey,Macrocarpa Cupressus, και Κυπαρίσσι Nootka, Nootkatensis Cupressus, οικογένεια Cupressaceae





ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ