Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΙΧΡΥΣΟ...ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ


Helichrysum orientale (L.) Gaertner

Compositae / Asteraceae


 Το γένος helichrysum περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη με εξάπλωση σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Πολλά καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δέκα είδη. Ένα από αυτά και η αγαπημένη του Τσιρίγου, σεμπρεβίβα ή σεμπρεβίδα όπως τη λέγαμε παλιότερα, πριν μάθουμε καλά τα ιταλικά. Το κοινό όνομα από το λατινικό semper + vivere= πάντα ζει, αφού το “λουλούδι” της σεμπρεβίβας διατηρεί το χρώμα του για πολλά χρόνια. Βέβαια στην πραγματικότητα τα μικροσκοπικά άνθη της μαραίνονται και πεθαίνουν. Αυτό που διατηρείται είναι τα γυαλιστερά, αχυρώδη κίτρινα φύλλα που περιβάλλουν τα μικροσκοπικά άνθη. Γι αυτό και οι σεμπρεβίβες μαζεύονται πριν ανοίξουν τα βράκτια αυτά και γίνεται ειδική επεξεργασία ώστε τα μπουμπούκια να παραμείνουν λαμπερά κίτρινα για πολύ καιρό. Από τα ελληνικά είδη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σπάνιο τοπικό ενδημικό της Αμοργού, ( Helichrysum amorginum) με υπόλευκα άνθη.


Η σεμπρεβίβα των Κυθήρων με σχετικά μεγάλα άνθη και έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα φυτρώνει σε απόκρημνα μέρη στα νοτιοδυτικά του νησιού και στη Χύτρα. Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος Helichrysum orientale, Ελίχρυσον το ανατολικό. Το μπουμπούκι του φυτού, με κύρια προέλευση τη Χύτρα, όπου κάθε αρχή καλοκαιριού γίνεται οργανωμένη συλλογή από ορισμένους ντόπιους, χρησιμοποιείται από χειροτέχνες του νησιού για κατασκευή αναμνηστικών δώρων και διακοσμητικών.

Το είδος Ηelichrysum stoechas (L.) DC, φυτρώνει σχεδόν παντού στο νησί, όπως εξ άλλου και σε όλη την Ελλάδα, είναι αρκετά μικρότερο και δεν έχει το λαμπερό κίτρινο χρώμα του orientale. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάποια προσπάθεια για καλλιέργεια του φυτού. Η καλλιεργημένη σεμπρεβίβα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την άγρια με έντονο κίτρινο χρώμα χωρίς όμως τις χρυσαφιές αποχρώσεις της αυτοφυούς.Το ελίχρυσο στην ανατολική Αττική αναπτύσσεται σε λόφους, με ασβεστολιθικό υπόβαθρο, κοντά στη θάλασσα έως  υψόμετρο 450 μέτρα.


 

Σε ότι αφορά το επιστημονικό όνομα, που, όπως και στα περισσότερα φυτά προέρχεται κατά βάση από τα αρχαία ελληνικά, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Κατά μία εκδοχή ( Αθήναιος 15.681), ο Θεμισταγόρας από την Εφεσο αποδίδει την ονομασία του φυτού στη νύμφη Ελιχρύση, που το αγάπησε και το μάζεψε πρώτη. Αλλη πιθανή ετυμολόγηση είναι από το ελίσσω + χρυσός και το επίθετο orientale = ανατολικός , αναφορά στη γεωγραφική εξάπλωση του φυτού στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.
Στεφάνια από ελίχρυσο πρόσφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στους αθάνατους θεούς. Ο Θεόφραστος το ονόμασε “χρυσάνθεμον” και ελειόχρυσο και το εκτιμούσε ιδιαίτερα για την καταπραυντική επίδραση που είχε στο θυμικό του ανθρώπου.

biokipos.gr 

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η Άρτα πρωτοπορεί με βιομάζα από φύκια



Στο «παιχνίδι» της παραγωγής μπαίνει η μοναδική για την Ελλάδα μονάδα παραγωγής βιομάζας στην Άρτα.

Για τα σχετικά ενημερώθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην  Ελλάδα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, συνοδεία τού προέδρου τού Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδη. 

Η επίσκεψη  αποτελεί τη «δεύτερη φάση» και απόηχο του διαγωνισμού make innovation work, ο οποίος ήταν σε διοργάνωση του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την «Cisco», και με τη συμβολή μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, στον οποίο η συγκεκριμένη ιδέα βραβεύτηκε.
Η μονάδα, ,που εδράζεται στον Παχυκάλαμο Άρτας, πρόκειται να παράγει βιομάζα υψηλής θερμογόνου δυνάμεως για βιοκαύσιμο, χρησιμοποιώντας φύκια. Η επένδυση είναι της τάξης των 20.000 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τού ιδρυτή της, Ι. Αντωνιάδη, όσο μεγαλώνει ο χώρος παραγωγής θα αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας και στα δέκα στρέμματα εκτιμάται ότι θα απασχολούνται γύρω στα 30 με 40 άτομα.
Στο μεταξύ, υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τού Επιμελητηρίου Άρτας, σκοπός του οποίου είναι η ευρύτερη συνεργασία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με το Επιμελητήριο Άρτας, στην κατεύθυνση της ευρύτερης συνεργασίας του με τα περιφερειακά Επιμελητήρια της χώρας μας, στο πλαίσιο δράσης της Ελληνο-Αμερικανικής Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας (ΑΗΕΙ).
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, σε συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους τής AHEI, στους οποίους περιλαμβάνονται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, (Διεύθυνση Οικονομικής Διπλωματίας), σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες δραστηριότητες στις ΗΠΑ, με σκοπό την τόνωση τού διμερούς εμπορίου, μέσω της εκεί προώθησης ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
AGRONEWS>GR

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλιακός φούρνος παράγει πόσιμο νερό από θαλασσινό.



Η τεχνολογία δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη, αφού ορισμένες φορές τα απλούστερα υλικάκαι ιδέες φέρνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Αυτή είναι η περίπτωση του Eliodomestico, το οποίο είναι ένας ηλιακός αποστακτήρας που φιλοδοξεί να διευκολύνει τη ζωή κατοίκων παράκτιων περιοχών όπου το θαλασσινό νερό αφθονεί αλλά το πόσιμο είναι δυσεύρετο.

Το Eliodomestico λειτουργεί ως ανεστραμμένος διηθητήρας καφέ (κοινώς καφετιέρα) που επιτυγχάνει την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.
—Πώς λειτουργεί
Το νερό της θάλασσας τοποθετείται σε ένα δοχείο στην κορυφή του συστήματος.
Ο ήλιος θερμαίνει το θαλασσινό νερό και παράγει ατμό. Η πίεση που δημιουργείται οδηγεί τον ατμό στη μέση του συστήματος. Εκεί, το συμπυκνωμένος ατμός υγροποιείται και συλλέγεται στη βάση. Ο ηλιακός φούρνος μπορεί να παράξει πέντε λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως.
Το κόστος κατασκευής του ηλιακού φούρνου ανέρχεται στα 50 δολάρια. Ο σχεδιαστής της τεχνολογίας, Γκαμπριέλε Ντιαμάντι, χρησιμοποίησε ψημένο πηλό (τερακότα) ωστόσο υποστηρίζει πως ο φούρνος μπορεί να φτιαχτεί από πληθώρα υλικών που υπάρχουν σε αφθονία στον τόπο κατασκευής.
Η δεξαμενή συλλογής του νερού είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μεταφέρεται στο κεφάλι, όπως συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου.
Η τεχνολογία της διήθησης του νερού με τη βοήθεια του ήλιου δεν είναι άγνωστη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αν και συναντάται σε μεγαλύτερες κλίμακες, όπως νοσοκομεία και μονάδες αφαλάτωσης.
Στόχος του Ντιαμάντι ήταν η ανάπτυξη ενός τεχνολογικού σχεδίου εύκολου στην υλοποίηση το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεμονωμένων οικογενειών.
Solvatten
Αξίζει να σημειωθεί πως μια συσκευή καθαρισμού του νερού με τη βοήθεια του ήλιου είχε αναπτύξει η Σουηδή επιστήμονας Πέτρα Γουάντστρομ.
Η συσκευή που ακούει στο όνομα Solvatten (σσ Ηλιακό νερό) βασίζεται σε μια απλούστατη τεχνολογία: δέκα λίτρα νερού στις δύο δεξαμενές του, μερικές ώρες έκθεσης στον ήλιο και οι  υπεριώδεις ακτίνες εξοντώνουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς καθιστώντας το νερό πόσιμο 
Photo: gabrielediamanti.com
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πιο ωραίοι κήποι του κόσμου!!!ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ...


Από τους πιο γνωστούς κήπους της αρχαιότητας ήταν οι κρεμαστοί της Βαβυλώνας, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου. Αλλά και σήμερα υπάρχουν εντυπωσιακοί κήποι στον κόσμο μας. 

Garden of Cosmic Speculation, Σκωτία

Ο «Κήπος των Θετικών Επιστημών» βρίσκεται στη Σκωτία, στο Portrack House κοντά στο Dumfries. Ξεκίνησε το 1988 και είναι αφιερωμένος στην Maggie Keswick, τελευταία γυναίκα του Jencks. Ο κήπος ανοίγει μόνο μία φορά τον χρόνο για το κοινό.

____

Het Loo, Ολλανδία

Αυτοί οι θεματικοί κήποι βρίσκονται πίσω από το παλάτι Het Loo  στην Ολλανδία. Αυτό το παλάτι βρίσκεται κοντά στο Apeldoorn και ήταν η αγαπημένη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας από το 1686 μέχρι το 1975 όπου και το παλάτι αυτό μετατράπηκε σε μουσείο. Οι κήποι που περιτριγυρίζουν αυτό το παλάτι έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους μορφή σε αυθεντίκο στιλ του 17ου αιώνα.

_____

Versailles, Γαλλία

Αυτοί οι καταπληκτικούς κήποι βρίσκονται στο παλάτι των Βερσαλλιών του βασιλιά Λουδοβίκο XIV. Χιλιάδες άνδρες εργάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι τεράστιοι κήποι. Στους κήπους βρίσκονται 370 αγάλματα και έχουν 42 χιλιόμετρα διαδρόμων. Ανάμεσα στα 55 συντριβάνια, το Μεγάλο Κανάλι έχει επιφάνεια 24 εκταρίων και χωράει 500.000 κυβικά μέτρα νερού.

___

Katsura Imperial Villa, Japan

Ο διασημότερος κηπουρός της Ιαπωνίας, Kobori Enshu, σχεδίασε τον κήπο Imperial VillaKatsura κήπους. Έχει διαμορφωθεί για περίπατο, ενώ η θέα αλλάζει σε κάθε στροφή.

___

Rikugien Garden, Ιαπωνία

Βρίσκεται στο Τόκιο, και περιλαμβάνει 88 θεματικά πάρκα που το καθένα παραπέμπει σε φημισμένα μέρη της Ιαπωνίας και την Κίνας, ιστορικά γεγονότα,  καθώς και  και ποιήματα για τη ζωή.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com