Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ...



Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα) και ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (εσπεριδοειδών).Η λεμονιά είναι μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και το ύψος του φτάνει τα 5-6 μέτρα. Η λεμονιά προέρχεται από την περιοχή της Κίνας ή των Ινδιών. Τα φύλλα της είναι ωοειδή. Τα λουλούδια της είναι άσπρα και μυρίζουν αρκετά έντονα. Οι καρποί, τα λεμόνια (που είναι ρόγα), όταν ωριμάζουν έχουν χρώμα κίτρινο, ενώ το σχήμα τους είναι ωοειδές ή μακρουλό και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποικιλία. Όλα όμως καταλήγουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη θηλή.Ο καρπός αποτελείται από το περικάρπιο, που είναι κίτρινο και περιέχει αρωματικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Αιθέριο έλαιο περιέχουν και τα φύλλα. Η σάρκα του καρπού είναι ξινή κι αρωματική.

Πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικάΟ χυμός του λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από Βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη C. Παλιότερα τον χυμό του λεμονιού τον χρησιμοποιούσαν σαν αντισκορβουτικό.Πέρα από την βιταμίνη C περιέχει σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να αναφέρουμε, πως κάθε λεμόνι πέρα από τις σημαντικές βιταμίνες, που περιέχει, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο , φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, ασβέστιο καθώς και σε μεταλλικά άλατα.Ο χυμός του, αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον οργανισμό, καθώς πέρα από την απαραίτητη νοστιμιά, που χαρίζει σε ορισμένα «αδιάφορα» φαγητά, κυρίως θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθενειών και λοιμώξεων.Χρειάζεται αρκετό νερό, αλλά ανάμεσα στα ποτίσματα το έδαφος να στεγνώνει. Δένδρο το οποίο μπορεί να φτάσει πέντε μέτρα ίσως και περισσότερο.Το κλάδεμα στα υγιή δένδρα γίνεται μετά την συλλογή των καρπών , περίπου στο τέλος του χειμώνα και ακολουθεί απολύμανση των τομών.Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται σε πολλά στάδια , κλαδεύοντας κάθε φορά από λίγη επιφάνεια , να μην αφαιρούνται όλοι οι λαίμαργοι βλαστοί , διότι μερικοί από αυτούς θα γίνουν παραγωγικοί.



Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3.
Τα λεμόνια σερβίρονται συχνά ως λεμονάδα ή ως διακόσμηση σε ποτά όπως το παγωμένο τσάι ή αεριούχα αναψυκτικά, με μια φέτα είτε μέσα στο ποτήρι είτε στηριγμένη στο χείλος.Ο χυμός του λεμονιού περιέχει κάλιο. Το κάλιο είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για την επάνοδο της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε κανονικά επίπεδα είναι ακόμη αποτελεσματικότερος ο συνδυασμός πρόσληψης περισσότερου καλίου και λιγότερου νατρίου (αλατιού).Έχει αντιπυρετική δράση ενώ θεωρείται και ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών.
Εξωτερική χρήση και ομορφιά.Ο χυμός του λεμονιού, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε εγκαύματα από τον ήλιο, σε χιονίστρες, σε κάλους, σε ψωρίαση, στο ξέβγαλμα των μαλλιών (για την πιτυρίδα και την τριχόπτωση) ως καλλυντικό αλλά και για να εξαφανίσει τις φακίδες από το πρόσωποΑπομακρύνετε τα έντομα από την κουζίνα.Δεν χρειάζεστε εντομοκτόνα για να ξεμπερδέψετε με τα οικιακά μυρμήγκια. Ψεκάστε με χυμό λεμονιού τις γωνίες και τις πόρτες. Σκορπίστε επίσης λίγες φλούδες λεμονιού έξω από την είσοδο: τα μυρμήγκια θα καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητα, όπως επίσης ψύλλοι και κατσαρίδες.
Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων.Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γεμίσει με καρβουνιασμένες τροφές; Μπορείτε να τον καθαρίσετε δίχως να χαράξετε την επιφάνεια αναμειγνύοντας τρεις κουταλιές της σούπας χυμού λεμονιού σε ενάμιση ποτήρια νερό και βάλτε τα σε ένα βαθύ σκεύος. Ανάψτε το φούρνο σας σε υψηλή θερμοκρασία για 5 ως 10 λεπτά και οι υδρατατμοί θα μαλακώσουν τα ξεραμένα υπολείμματα. Καθαρίστε με ένα μαλακό πανί.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση
Όπως κάθε τι εξαιρετικά θρεπτικό για τον οργανισμό, έτσι και η υπερκατανάλωση λεμονιού κρύβει μικρές «παγίδες». Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη δημιουργία τερηδόνας και αποχρωματισμού των δοντιών, που μπορεί να προκαλέσουν οι μεγάλες ποσότητες λεμονιού καθώς και στις ενοχλήσεις στο στομάχι και τις γαστρεντερικές διαταραχές.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ


ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

ΠΗΓΕΣ


Γιώργος Καλτσίδης Ρούσος
econews.gr


Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ...

Μια εξαιρετική παραγωγή με όλα όσα αφορούν τους σπόρους,την φύτευση και διακίνηση αυτών.Ο σπόρος αποτελεί την αρχή και το τέλος για μια υγιή και ποιοτική καλλιέργεια.Το βίντεο αυτό έγινε από τον Αλέξαντρο Οικονομίδη και αποτελεί μια πολύ ωραία δουλεία για να μας δείξει όλα οσα πρέπει να ξέρουμε για τους σπόρους...

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου: Η λεηλασία συνεχίζεται…


Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα
Συνολικά καταλαμβάνει έκταση 130.000 στρεμμάτων και εκτείνεται από το Πλατυγιάλι μέχρι την λίμνη Οζερό.
Παρόλη την τεράστια οικολογική σημασία του Βελανιδοδάσους, δυστυχώς δεν προστατεύεται από κάποια νομοθεσία. Δεν υπόκειται σε κάποιο καθεστώς ευρωπαϊκής ή εθνικής προστασίας, με αποτέλεσμα η λαθροϋλοτομία να αποτελεί το μείζον πρόβλημα και έτσι η παράνομη υλοτόμηση να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στις μέρες μας.
Αυτός ο παράνομος και καταστροφικός «ανθρώπινος παράγοντας», έχει συντελέσει στην σταδιακή συρρίκνωση του δάσους και δυστυχώς υπό το βλέμμα της Πολιτείας.
Η εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς έχει δημιουργήσει ένα «κύκλωμα» εμπορίας από ντόπιους και αλλοδαπούς που διοχετεύουν τα ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα το γεγονός ότι το δέντρο της βελανιδιάς αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό, συγκεκριμένα μεγαλώνει πολύ αργά και έτσι καθιστά τη φυσική αναγέννηση του δάσους εξαιρετικά χρονοβόρα. Αρκεί να τονιστεί πως απαιτούνται τουλάχιστον 60 χρόνια για να καρποφορήσει για πρώτη φορά μία νεαρή βελανιδιά, εύκολα μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ακόμη, η ήμερη βελανιδιά έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και η ηλικία των περισσότερων βελανιδιών στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου εκτιμάται ότι είναι από 300 έως 800 ετών, δέντρα πραγματικής φυσικής κληρονομιάς για τον τόπο του Ξηρομέρου.
Μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου. Υπάρχουν σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Χαρακτηριστικά κατά μήκος του δάσους απαντώνται μεταξύ άλλων σπάνια είδη ορχιδέας καθώς και η παιώνια η αρρενωπή το μοναδικό στο είδος που ευδοκιμεί στο Ξηρόμερο και είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της βελανιδιάς.
Κάθε φορά που κόβεται μια βελανιδιά εξαφανίζονται και δέκα παιώνιες.
Όλα αυτά λοιπόν φανερώνουν την οικολογική σημασία του δάσους του Ξηρομέρου και τονίζουν την ανάγκη για οριστική εξάλειψη του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας. 
Η Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τις φωνές των ντόπιων κατοίκων και των φορέων της περιοχής και να δώσει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το έγκλημα με την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που λεηλατούν χωρίς ίχνος δισταγμού τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, πριν να είναι πολύ αργά.  

Του Χρήστου Γ. Σαλτογιάννη
Φοιτητή Γεωπονικής , μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου φίλων της Βελανιδιάς
ΞHROMEROΝΕWS

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΑΣ!!


Τα προιόντα που θα ακολουθήσουν μπορεί κάποιος να τα βρεί στο εμπόριο και αντικαθιστούν τα χημικά λιπάσματα και σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως.Τα αποτελέσματα των οργανικών προιόντων είναι εξίσου αποτελεσματικά. H εταιρία ΑΝΑ-ΒΙΩΣΗ δραστηριοποιείται στην περιοχή της Β.Ελλάδας στην παραγωγή εδαφοβελτιωτικών προιότων για την παραγωγή καλύτερων και πιο ποιοτικών φυτών...

Τα προιόντα είναι  οργανικά κατάλληλα για συμβατικές και βιολογικές  καλλιέργειες.Η οργανική ουσία που περιέχουν είναι 63%.Ακόμη περιέχει μελάσσα και βακτήρια και πίτουρα.Τα προιόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίπανση του εδάφους και για πρόληψη κατά μηκύτων και ασθενειών στα φυτά σας.Τα αποτελέσματα ειναι θεαματικά από το προιόν...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ  PROMO ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ..


ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ.
ΤΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ,ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ,ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ,ΚΑ.... 



ΤΗΛ. ΠΛΗΡ.6978500550


Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αφανίζεται το Τσάι από τα Ελληνικά Βουνά!!!


Ελέγχους και μέτρα παρόμοια με αυτά που λαμβάνονται σήμερα για τη λαθροϋλοτόμηση συστήνουν ειδικοί επιστήμονες σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της ληστρικής εκμετάλλευσης του ελληνικού τσαγιού (Sideritis).
Αφανίζεται το Τσάι από τα Ελληνικά Βουνά
Οργανωμένες ομάδες που συλλέγουν και πωλούν αυτοφυή φυτά από όλη τη χώρα χτενίζουν δεκάδες βουνοπλαγιές όπου φυτρώνουν είδη ελληνικού τσαγιού και το συλλέγουν παράνομα σε τέτοιο βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος εξαφάνισής του. Ηδη σε δεκάδες ορεινές περιοχές της χώρας, και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μ. όπου αυτοφύεται το τσάι του βουνού, οι πληθυσμοί του τσαγιού έχουν μειωθεί δραματικά, και επιστήμονες του ΑΠΘ και του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή του.
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα βουνά της Πελοποννήσου και της Κρήτης (μαλοτήρα), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα τα βουνά των συνόρων, όπως είναι ο Γράμμος, ο Βόρας, αλλά και ο Ολυμπος, έχουν χάσει σημαντικό μέρος από το απόθεμά τους. Παράλληλα, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η βόσκηση. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών στο πλαίσιο μελέτης που διεξάγει για το τσάι του βουνού στη Β. Ελλάδα επεσήμανε το φαινόμενο αυτό στο όρος Φαλακρό, λόγω της εκτεταμένης παρουσίας κοπαδιών στις πλαγιές του βουνού.
Διατάξεις δασαρχείων
Η συλλογή του ελληνικού τσαγιού για το εμπόριο απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο για οικιακή χρήση και πολλά δασαρχεία έχουν εκδώσει ρυθμιστικές διατάξεις που καθορίζουν τις ποσότητες και τον χρόνο συλλογής. Παρ’όλα αυτά, την τελευταία διετία έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ομάδες είτε Ελλήνων είτε αλλοδαπών να το συλλέγουν συστηματικά για να το εμπορευτούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι τελευταίες καταγγελίες φέτος αφορούσαν το τσάι που φύεται στις Πρέσπες, τον Γράμμο (Sideritis raeseri) και τον Ταΰγετο (Sideritis clandestina), ενώ η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας απηύθυνε έκκληση «για ορθολογική διαχείριση των φυτων του τσαγιού και της ελληνικής ρίγανης (Origanum vulgare ssp. hirtum), καθώς παρατηρήθηκε μαζική εκρίζωση». Σύμφωνα με τον διευθυντή δασών Καστοριάς κ. Χ. Λιάμη, το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς που μαζεύουν πολλά κιλά και το ξεριζώνουν για να μην καθυστερούν ή το συλλέγουν εκτός εποχής αδιαφορώντας για την αειφορία του.
Το ελληνικό τσάι βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο της πυραμίδας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών που αυτοφύονται στην Ελλάδα. Αν και από αυτό παρασκευάζεται το πιο διαδεδομένο ελληνικό αφέψημα, καλλιεργείται σε ελάχιστες περιοχές της χώρας (κυρίως στη Βρύναινα Μαγνησίας και αλλού σε μικρότερες εκτάσεις). Είναι γνωστό διεθνώς ως Greek Mountain Teα, ονομασία που δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία από τις γειτονικές χώρες, οι οποίες σημειωτέον εξάγουν ετησίως τεράστιες ποσότητες αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, συμπεριλαμβανομένων και ειδών Sideritis.
------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr