AgroDasos

Ένα blog σχετικά με θέματα περιβαλλοντικού και αγροτικού ενδιαφέροντος.


ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

  • ΑΓΡΟΣ
  • ΒΟΤΑΝΑ
  • ΔΑΣΟΣ
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΕΝ/ΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
  • ΚΗΠΟΣ
  • ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΑΝΑΒΙΩΣΗ διαδικτυακός τόπος...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ SITE THΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ...
anabiosi

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ...
ΣΤΟ SITE ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ...


http://www.ana-biosi.gr/

ΤΗΛ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
6978500550
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 5:02 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Τα πράσινα της εποχής

φασολάκια



Μπαρµπούνια, πλατιά µπαρµπούνια, τσαουλιά και αµπελοφάσουλα είναι τα είδη που βρίσκουµε εύκολα στη λαϊκή, αλλά, αν θέλουµε τα καλύτερα, πρέπει να βεβαιωθούµε ότι το κοτσανάκι τους είναι καταπράσινο – κι όχι µαυρισµένο –, κάνουν ένα «κρακ» φρεσκάδας όταν τα κόβουµε στη µέση, η σάρκα τους είναι ζουµερή και οι ίνες τους µαλακές. Αν, µάλιστα, σπάζοντας ένα φασολάκι στη µέση οι ίνες του κοπούν, δεν χρειάζονται καθάρισµα. Αν µείνουν να κρέµονται, τότε, ξεκινώντας από το κοτσανάκι στη µία άκρη, το καθαρίζουµε µε το µαχαίρι περιµετρικά, ώστε να αποµακρυνθούν κι αυτές.
Αρακάς
Ετερο αρχαίο φυτό, ο άρακος, κατέληξε να λέγεται και µπιζέλι, από το λατινικό pisellum. Ο αρακάς δεν στερείται θερµίδων (84 ανά 100 γρ.), ευτυχώς όµως έχει κι άλλα πολλά: είναι πλούσιος σε κάλιο, µαγνήσιο, βιταµίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και έχει αντιφλεγµονώδη και αντιοξειδωτική δράση, µε αποτέλεσµα η κατανάλωσή του να είναι ωφέλιµη για καρδιά, κόκαλα, πνεύµονες και δέρµα. Οταν βέβαια τον γευόµαστε µε άνηθο και φρέσκα κρεµµυδάκια, µένουµε στην απόλαυση και καθόλου δεν µας νοιάζουν τα παραπάνω. Χάρη στη γλυκιά, αµυλώδη γεύση του ταιριάζει τόσο µε κρέας όσο και µε θαλασσινά.
Καταπράσινα, γυαλιστερά, τραγανά, αλλά καθόλου κιτρινισµένα, οφείλουν να είναι τα λουβιά του αρακά που σέβεται τον φρέσκο εαυτό του. Για να µην πολλαπλασιαστεί το άµυλό του, τον διατηρούµε στο ψυγείο µέχρι το µαγείρεµα, αν και καλύτερο είναι να καταναλωθεί την ίδια µέρα της αγοράς του. Τον καθαρίζουµε αφαιρώντας το περίβληµά του, µόλις λίγα λεπτά προτού µπει στην κατσαρόλα. Μπορούµε επίσης να µαγειρέψουµε και ένα µέρος από το λουβί του, αν το ξεπλύνουµε καλά, τραβήξουµε την ίνα περιµετρικά και το ψιλοκόψουµε στο φαγητό.
Μπάµιες
Τις µπάµιες είτε θα τις λατρέψεις είτε θα τις µισήσεις και εν αντιθέσει προς τα κρύα αστεία µε τα οποία έχουν συνδεθεί, ευδοκιµούν µόνο στα ζεστά κλίµατα. Οχι τυχαία, λοιπόν, η καταγωγή τους είναι από την Αφρική. Επιστηµονικά µιλώντας, το φυτό ονοµάζεται Hibiscus esculentus (ιβίσκος ο εδώδιµος) και η διατροφική του αξία είναι µεγάλη. Το φυλλικό οξύ, οι βιταµίνες Α και C, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι µπάµιες τις καθιστούν ιδανική τροφή για την οµαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήµατος.
Μαγειρικά µιλώντας, τις φτιάχνουµε συνηθέστερα στην κατσαρόλα γιαχνί και στον φούρνο µε ντοµάτα. Ταιριάζουν ιδανικά µε κοκκινιστό κοτόπουλο, κουνέλι και χωριάτικο λουκάνικο, ενώ αν αφήσουµε τη φαντασία µας ελεύθερη, θα τις συνδυάσουµε και µε ψάρι. Προτού τις µαγειρέψουµε, τις καθαρίζουµε από το κοτσάνι τους, τις πλένουµε και τις µουλιάζουµε σε ξίδι µε νερό για να µην έχουν βλεννώδη υφή και στη συνέχεια τις στραγγίζουµε και τις ζεµατίζουµε σε βραστό νερό για 5 λεπτά.



ΒΗΜΑ
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 4:52 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΑΓΡΟΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η Μαντζουράνα και οι χρήσεις της...







Αγγειόσπερμο, δικότυλο, πολυετές φυτό η ματζουράνα (Ορίγανον η μαντζουράνα, λατ. Origanum majorana) ανήκει στην τάξη λαμιώδη και στην οικογένεια χειλανθή. Φυτό ποώδες με πολλές παραφυάδες, με φύλλα μικρά και μυρωδάτα, συγγενικό της ρίγανης. Τα άνθη της είναι φαιά με λέπια. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. 

Ιθαγενές των χωρών της Μεσογείου με 6 είδη ποωδών φυτών. Το πιο σημαντικό είδος είναι η ματζουράνα ορίγανο ή κοινή, το ύψος της φτάνει τα 60 εκατοστά, ο βλαστός είναι τετραγωνικός, πολύκλαδος. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, χνουδωτά, ωοειδή και έχουν μία χαρακτηριστική όμορφη οσμή λεβάντας. Τα άνθη της είναι μικρά λευκού χρώματος. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και ως αφέψημα. Από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωματοποιία.

Στην Ελλάδα η ματζουράνα υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό , ωστόσο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό. Σήμερα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους.

Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. 

Στον ξένο τύπο έχει γραφτεί : απορούμε γιατί πεθαίνουν οι Έλληνες από την στιγμή που αυτοφύεται η μαντζουράνα. 


Χρήση: Ως αφέψημα, βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι. Ως έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθά στις νευρικές παθήσεις, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.

Οι ανθισμένες της κορυφές χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στην κουζίνα. Από αυτές βγαίνει και το έλαιο που χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική και στην αρωματοποιία.

Εξωτερικά βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα μαντζουράνας στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).

Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Οι ιδιότητες της μαντζουράνας είναι ίδιες με αυτές του θυμαριού και της μέντας. Η μαντζουράνα είναι πιο γνωστή για τις στομαχικές της ιδιότητες ως χωνευτικό και καταπραϋντικό για τους στομαχοπόνους. Είναι όμως και ηρεμιστικό και σε μεγάλες δόσεις ναρκωτικό .

Είναι πολύ καλό αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα, στραμπουλήγματα και νευραλγίες. Επίσης είναι έξοχο αντίδοτο στα μικρόβια του τυφοειδούς πυρετού.
Για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος θεωρείται αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό και ευεργετικό για το νευρικό βήχα, το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα, το άσθμα . 
Για τις ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος είναι χωνευτικό, σπασμολυτικό, αντιεμετικό, ανακουφίζει από το μετεωρισμό και τη δυσπεψία, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα . 
Είναι ακόμη διουρητικό, αγγειδιασταλτικό, υποτασικό, αντιδιαβητικό, αλλά και ευεργετικό σε νευρικής φύσεως παθήσεις, υπερευαισθησία, νευρασθένεια, ψυχασθένεια, άγχος, αϋπνίες, ημικρανίες, ίλιγγο, επιληψία, απώλεια μνήμης. Σε εξωτερική χρήση είναι επουλωτικό, παυσίπονο σε ρευματισμούς και πονόδοντο.
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 11:58 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΒΟΤΑΝΑ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΤΙΜΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ


Αγροτικά Προϊόντα
Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η αλωνιστική περίοδος των σιτηρών στην Ελλάδα. Ήδη γίνεται πολύ κουβέντα  για το ξεκίνημα της τιμής για την νέα σεζόν.
 Οι τελευταίες αγοροπωλησίες σιτηρών  εσοδειας 2012-13 που έγιναν ήταν με την τιμή στα 0.28 λεπτα. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά του σιταριού πιστεύουν οτι η τιμή θα αρχίσει γύρω απο τα 0.25λεπτά.

 
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 1:50 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΑΓΡΟΣ

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά: Τι μπορείς να κάνεις;


Η αποφυγή φρούτων και λαχανικών δεν είναι λύση και μάλιστα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας. Για να μετριάσουμε τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα, μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές συμβουλές:

Προτιμάμε προϊόντα στην εποχή τους: ένα εποχικό φυτό έχει συνήθως λιγότερες ανάγκες για προστασία, αφού είναι ήδη προσαρμοσμένο στις συνθήκες. Τα είδη εκτός εποχής, έχουν αναγκαστεί να μεγαλώσουν κάτω από αφύσικες συνθήκες με πιθανό αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη χρήση χημικών.
Προτιμάμε να αγοράζουμε προϊόντα από παραγωγούς: μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον παραγωγό ο οποίος καλλιέργησε την τροφή μας και να κάνουμε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργήθηκε το εκάστοτε προϊόν. 
Δεν απαιτούμε όμοια και 'αψεγάδιαστα' προϊόντα: οι φυσικές ντόπιες ποικιλίες δεν μπορούν να παράξουν ομοιόμορφους καρπούς. Η παρουσία τέτοιων προϊόντων υποδηλώνει πως προέρχονται από υβρίδια. Σπόρους, δηλαδή, όπως και τα φυτοφάρμακα που είναι εμπορεύματα των αγροχημικών εταιρειών.
Προτιμάμε τοπικά είδη: Σε συνδυασμό με την προτίμηση σε εποχικά προϊόντα, διαλέγοντας τοπικά είδη μπορούμε να αποφύγουμε τα τοξικά που προστίθενται μετά τη συγκομιδή με σκοπό τη συντήρηση αλλά και τη μεταφορά ευαίσθητων ειδών από την άλλη άκρη του πλανήτη.
Προσθέτουμε ποικιλία: Αναζητώντας ντόπια είδη στην εποχή τους και ποικιλίες βοηθάμε στη μείωση των φυτοφαρμάκων. Προτιμάμε να καταναλώσουμε πολλά προϊόντα και ψάχνουμε για τις ποικιλίες τους.
Βιολογικά προϊόντα, ολοκληρωμένη διαχείριση: Όταν και όσο μπορούμε, επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, ρωτώντας τους ίδιους τους παραγωγούς, αναζητούμε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης διότι τουλάχιστον σε αυτά χρησιμοποιούνται νόμιμα χημικά σκευάσματα και στις συνιστώμενες δόσεις.  
Τι γίνεται με το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών: Ίσως να αποφύγουμε ορισμένες χημικές ουσίες αλλά δεν μπορούμε να γλυτώσουμε από όσα χημικά εισέρχονται στους εσωτερικούς ιστούς των φυτών. Το πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτή την πρακτική για να λυθεί το πρόβλημα.
greenpeace.org

Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 9:04 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΑΓΡΟΣ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΛΙΠΑΝΣΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ


www.topiodomi.gr

Η λίπανση του χλοοτάπητα είναι απαραίτητη για να έχει καλή εικόνα και πραγματική υγεία. Ο χλοοτάπητας είναι παραγωγικότατο φυτό δεσμεύει μεγάλες ποσότητες CO2  , και με τις συνεχείς κοπές τον δυναμώνουμε αλλά και αφαιρούμε ουσίες από το περιβάλλον(1). Με ποιον τρόπο αναπληρώνουμε? Με κομπόστα που παράγουμε!! Αν όμως δεν έχουμε κομποστοποιητή  ή δεν έχουμε παραγωγή κομπόστας όση χρειαζόμαστε με λίπασμα.
Η λίπανση είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για την καλή όψη και συντήρηση ενός χλοοτάπητα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μια συνταγή για όλους τους κήπους.
Η ποσότητα και το είδος του λιπάσματος εξαρτάται τόσο από την σύσταση του εδάφους όσο και από τη γονιμότητά του, την εποχή και την ποικιλία.
Αν ο κήπος έχει ένα ικανό μέγεθος πχ. 100τμ. Κάλο θα ήταν μία ανάλυση χώματος και συμβουλή  από ένα  ειδικό Η σύσταση του χώματος ορίζει τι λείπει και τι να προσθέσουμε.  Άλλος τρόπος να παρατηρούμε το χλοοτάπητα!
www.topiodomi.gr
Ενδεικτικά όταν υπάρχει έλλειψη αζώτου το χόρτο κιτρινίζει και οι ρίζες δεν αναπτύσσονται γρήγορα. Όταν τα βλαστάρια των χόρτων βγαίνουν λεπτά και στενά ή που περιπλέκονται, είναι συχνά μια ένδειξη έλλειψης φωσφόρου. Αν οι άκρες φαίνονται καμένες είναι ένδειξη ανεπάρκειας καλίου.
Η λίπανση γίνεται με κατάλληλα λιπάσματα χλοοτάπητα.
Γενικά  θα λέγαμε  ότι υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες λιπασμάτων. Τα λιπάσματα ταχείας δράσης και τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης. Τα πρώτα περιέχουν γενικά πολύ άζωτο που τροφοδοτεί και πρασινίζει το φύλλωμα και επιπλέον αναπτύσσει τον βλαστό τους. Δρουν μέσα σε 24 ώρες. Οι επαναλήψεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε  ένα, δυο μήνες τον χρόνο, ώστε να διατηρείται η δράση τους. Αν θέλετε να έχετε ένα πράσινο γκαζόν όλο το χρόνο, χρησιμοποιείστε λιπάσματα που έχουν διάρκεια δράσης πολλών μηνών
         Αν προτιμάτε τα πρώτα  ειδικά σε  αγωνιστικούς χλοοτάπητες – γήπεδα- θα πρέπει οι μονάδες αζώτου να είναι τετραπλάσιες ή πενταπλάσιες του Φωσφόρου και του Καλίου π.χ. 20-5-5 ή 27-4-4 ή 28-4-12. Τα λιπάσματα ανάπτυξης τα εφαρμόζουμε από τα πρώτα ανεβάσματα της θερμοκρασίας (τέλη Φεβρουαρίου) έως τις πρώτες μεγάλες θερμοκρασίες (αρχές Ιουνίου). Τα επαναλαμβάνουμε από την 1η πτώση της θερμοκρασίας (Σεπτέμβριος) έως την μεγάλη πτώση (αρχές Δεκεμβρίου). Για την χειμερινή περίοδο μία ή δύο λιπάνσεις Δεκέμβριο – Ιανουάριο. Π.χ. 12-12-17 ή 20-20-20.
Τα λιπάσματα αργής αποδέσμευσης  έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως τα λιγότερα εργατικά, την καλύτερη και ομοιόμορφη λειτουργία   του φυτού. Η λίπανση γίνεται δύο φορές το χρόνο συνήθως Μάρτιο και Οκτώβριο με λιπάσματα πχ. 11-15-15 την άνοιξη  και 20-5-25 το φθινόπωρο. Υπάρχουν και οργανικά λιπάσματα αργής αποδέσμευσης. Αν δούμε κιτρινίσματα ή  άλλα προβλήματα  τότε προχωρούμε  σε ενίσχυση  τοπικά ή συνολικά   Όσο καλύτερης ποιότητας είναι το λίπασμα τόσο καλύτερη είναι η απόδοσή του!!
Ένα μεγάλο λάθος είναι να υποτιμούμε την φροντίδα και την λίπανση το Φθινόπωρο. Η προετοιμασία που γίνεται προς το τέλος του φθινοπώρου δίνει στον χλοοτάπητα ότι χρειάζεται για τις συνθήκες του χειμώνα. Το ριζικό σύστημα θα απορροφήσει και θα αποθηκεύσει αυτά τα αναγκαία συστατικά. Ο χλοοτάπητας θα συνεχίσει την υπόγεια ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος μέχρι να παγώσει το έδαφος. Με την άφιξη της άνοιξης, θα χρησιμοποιήσει τα συστατικά που έχει αποθηκεύσει έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να έχει ένα βαθύ πράσινο χρώμα. Στην πραγματικότητα, όταν γίνετε η σωστή θρέψη στον χλοοτάπητα πρασινίζει πρώτος την άνοιξη.
Προτείνουμε  λιπάσματα αργής αποδέσμευσης ώστε το φυτό να έχει πάντα μια σταθερή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων
Τρόπος εφαρμογής : Η  λίπανση γίνεται μετά το κούρεμα και αμέσως μετά ακολουθεί ένα πολύ καλό πότισμα. Τέλος σχετικά με την δοσολογία φροντίστε να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις αναγραφόμενες οδηγίες πάνω στην συσκευασία. Είναι άσκοπο να ξεπερνάτε την αναγραφόμενη δόση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπαταλήσετε το προϊόν ή να προκαλέσετε βλάβη στον χλοοτάπητα. Η αποτελεσματικότητα της λίπανσης μεγαλώνει όταν γίνει και ένας αερισμός.
 Ο βαθύς αερισμός γίνεται αραιότερα 3-6 φορές τον χρόνο και υποχρεωτικά πριν τα πρώτα κρύα (Οκτώβριο – Νοέμβριο) , πριν τις πρώτες ζέστες (Μάρτιο), πριν τις μεγάλες ζέστες (Μάιο – Ιούνιο).
Ο καλός χλοοτάπητας σημαίνει απλά καλή διαχείριση του. Απλά πράγματα  …….στην σειρά και  με καθοδήγηση γιατί στη φύση δεν υπάρχουν μόνιμες συνταγές αλλά πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.
topiodomi.gr
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 8:04 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΑΓΡΟΣ, ΚΗΠΟΣ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Φυτά που προσελκύουν μέλισσες



Σίγουρα το να επιλέξεις ποια φυτά είναι κατάλληλα για προσέλκυση της μέλισσας είναι ολόκληρη επιστήμη.
Έχει να κάνει ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε γιατί άλλες οι θερμοκρασίες στην βόρεια και άλλες στην νότια Ελλάδα.
Επίσης το έδαφος σίγουρα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Η άνοιξη πάντως έχει την τιμητική της αφού μεγάλα δέντρα όπως η  αμυγδαλιά , η κορομηλιά , η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνιά και οι κερασιές θα δώσουν αρκετή γύρη στις μέλισσες. Η μηλιά είναι επίσης ένα δέντρο που προσελκύει μέλισσες.
Επίσης λεμονιά και πορτοκαλιά βοηθούν αρκετά.
Άλλα δέντρα είναι η χαρουπιά , η κρανιά , η φουντουκιά , η αγριοκαστανιά, ο φτελιάς , ο ροβίνια , η σοφόρα , η κουτσουπιά , η φλαμουριά , το πεύκο , το έλατο. Θαμνώδη φυτά είναι η αγαστάχη , το σινάπι , το ρεϊκι , το γαϊδουράγκαθο , το έχιο , το κούμαρο , το θυμάρι.  



fytosymvoules.blogspot
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 1:04 π.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΑΓΡΟΣ, ΚΗΠΟΣ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Φυτά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι




Δέντρα που φωσφορίζουν και που μια μέρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις λάμπες φωτισμού στους δρόμους αναπτύσσουν τρείς ερευνητές από την Καλιφόρνια.

Η πρωτοβουλία τους ονομάζεται «Πρόγραμμα: φυτά που φωσφορίζουν» και συνίσταται στη μεταφορά φθοριζόντων γονιδίων, που συναντάμε για παράδειγμα στις πυγολαμπίδες, στα φυτά έτσι ώστε να λάμπουν στο σκοτάδι.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα η τεχνική τους θα μπορεί να εφαρμοστεί σε δέντρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς λαμπτήρες.
Τόσο οι πυγολαμπίδες όσο και τα σκουλήκια που φωσφορίζουν παράγουν τη λεγόμενη βιοφωταύγεια.
Η βιοφωταύγεια είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα έντομα παράγουν φως από το σώμα τους.
Το πρώτο βήμα της ερευνητικής ομάδας ήταν να αποσπάσει τη φθορίζουσα πρωτεΐνη «λουσιφεράση» από τα γονίδια πυγολαμπίδων ή βακτηρίων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό που ονομάζεται «Μεταγλωτιστής Γονιδιώματος» ώστε τα φυτά να μπορούν να «διαβάσουν» τα γονίδια.
Τα γονίδια διοχετεύονται σε υγρά αγροβακτήρια, τα οποία περιχύνονται στα φυτά.
Τα αγροβακτήρια μεταφέρουν με ευκολία τα φθορίζοντα γονίδια στα φυτά, τα οποία αρχίζουν να φωσφορίζουν στο σκοτάδι.
Οι τρείς επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια Κέμπριτζ και Στάφορντ, έχουν ήδη καταφέρει να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο μικρά φυτά που φωσφορίζουν και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για τη χρηματοδότηση του έργου τους με στόχο την εφαρμογή της τεχνικής και σε μεγαλύτερα φυτά.
«Η γενετική μετάλλαξη στα φυτά στην ουσία συνίσταται στα γονίδια λουσιφεράσης και δεν αποτελεί απειλή. Απλά τα κάνει να φωσφορίζουν ελαφρώς. Αυτό δεν θα τους δώσει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα στη φύση», δήλωσε ο Δρ. John Ward, καθηγητής συνθετικής βιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
 
 
(Πηγή: econews)
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 9:20 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΕΝ/ΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η κατασκευή και διαμόρφωση του χώρου έγινε στην περιόχη της Θεσσαλονίκης στις Συκιές,με ποικιλία αρωματικών φυτών,θάμνων,ανθοκομικών φυτών,δέντρων και χρήση οργανικών λιπασμάτων Αναβίωση...








MEΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ ΜSC
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ MSC
ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗ

Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 10:48 π.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΚΗΠΟΣ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Χαβιάρι σαλιγκαριού:Mεγάλη απόδοση...



Και ποιος το σκέφτηκε; Η Γαλλία, φυσικά!

Ενώ η κλασική προσφορά για άγριο χαβιάρι λόγω της λαθροθηρίας, της υπεραλίευσης και τη ρύπανση της Κασπίας Θάλασσας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο –για τους ψαράδες- να βρουν κάθε μέρα την πολύτιμη  πηγή του , εναλλακτικές λύσεις εμφανίζονται (φυσικά όχι από το πουθενά).

Το Φυσικά, (Organic) εκτρεφομένων χαβιάρι (από αυγά οξύρρυγχου - υδατοκαλλιέργεια) είναι το καλύτερο «υποκατάστατο» για το άγριο πλέον (και σε ορισμένα από αυτά τα παραγωγικά εργοστάσια - δεξαμενές, ακόμα και ξεπερνώντας την ποιότητα των άγριων!).

Εκτός από χαβιάρι εκτροφείου υπάρχει σήμερα μια μεγάλη προσφορά και από τα άλλα αυγά ψαριών που προσπαθούν και αυτά με την σειρά τους να μπουν στο πολυτελές άλμπουμ των Luxury food.  

Μερικές από αυτές τις παγκόσμιες εταιρίες είναι:  Tobiko, Tarama, Bottarga, Bowin,Lobsviar (αυγοτάραχο από Αστακό!), κλπ. φαίνεται να προσπαθούν να πάρουν το μερίδιό τους - παρόλο που δεν κατέχουν την κορυφή της πυραμίδας από άποψη ποιότητας και τιμής (σε σχέση με το άγριο).

Τώρα, αυτό που πραγματικά κάνει την περιέργειά μου να «ανεβαίνει»  είναι το αυγοτάραχο από τα σαλιγκάρια!  - ή καλύτερα «escargots» (Helix Aspera Maxima).
αυγά από σαλιγκάρια σαν μπαλίτσες από κασσίτερο! 
Η γαλλική εταιρεία De Jaegers μετά από μια περίοδο εκτεταμένης έρευνας έχει ένα απόθεμα περίπου 60.000 σαλιγκάρια (= 200kg. για την παγκόσμια αγορά - world market). Αυτά τα αργοκίνητα μικρά και συμπαθητικά πλασματάκια…  φαίνεται να είναι αυτά που παράγουν ένα πολύ νόστιμο, ροζ-λευκό  αυγό.

Εντάξει, η αλήθεια να λέγεται, αμφιβάλλω ότι η παραπάνω εικόνα δείχνει το αυγοτάραχο και όχι κάποια γυαλιστερή συσκευασία με πλαστικές μπάλες από κασσίτερο ...

Αλλά αυτό που μετρά τελικά είναι η εμφάνιση (συσκευασία)  και η γεύση, και για όσους μπορούν να το απολαύουν η Τιμή!

Στα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα του Λονδίνου στα φημισμένα  Harrods  φτάνει να πωλείτε 65 λίρες/30 Γραμμάρια!
Ας δούμε και το πρακτικό μέρος μιας σαλιγκαροτροφίας.

Τα σαλιγκάρια γεννούν περίπου 100 αυγά μία φορά το χρόνο, η οποία δίνει περίπου. 4gramms από χαβιάρι σαλιγκαριού. Έτσι, οι περίπου 260 σαλιγκάρια που απαιτούνται για να φτάσετε στο 1 κιλό. (!)… Ρυθμοί σαλιγκαριού!

Ο De Jaeger υπόσχεται μια «αίσθηση από μια βόλτα στο δάσος μετά τη βροχή, τα μανιτάρια και τις γεύσεις των φύλλων βελανιδιάς, το άρωμα των υγρών βρύα τύρφης».

Και το εύρος τιμών αντανακλά αυτή την προσπάθεια και την υπόσχεση.

Έτσι μια πλάκα από  250grm. κασσίτερου φτάνει να πωλείται  για περίπου 1'000USD.

Αλλά για φανταστείτε το κόστος για να παραχθεί μια τέτοια πολύτιμη πλάκα…

Πηγή: Snailcaviar! The new gourmet frontier | LUXUO Luxury Blog 
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 9:57 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΕΝ/ΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Χρόνια Πολλά...Χριστός Ανέστη!!!

Το Agrodasos σας εύχεται χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία...
Χριστός Ανέστη σε όλους...

Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 3:43 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΑΓΡΟΣ, ΕΝ/ΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πως να φτιάξετε ένα bonsai σε 12 βήματα


Με τον όρο Bonsai περιγράφεται μία αρχαία Ιαπωνική τέχνη καλλιέργειας δέντρων-νάνων. Παρακάτω δίνονται 12 απλά βήματα για να πειραματιστείτε στην καλλιέργεια ενός φυτού-bonsai.




Βήμα 1ο

Διαλέξτε ένα δέντρο. Αρχίστε με συνηθισμένα καλλωπιστικά δέντρα, όπως αζαλέα, πυξάρι, καμέλια, γαρδένια, ιβίσκο, πουρνάρι, άρκευθος, γουνίπερο, πυράκανθος, φίκο. Ψάξτε να βρείτε ένα δενδρύλιο με ύψος γύρω στους 20-30 πόντους, με κλαδιά που είτε αναπτύσσονται προς τα πάνω, είτε κρέμονται προς τα κάτω ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

bonsai1Βήμα 2ο

Χρησιμοποιήστε ένα κλαδευτήρι και κλαδέψτε επιλεκτικά και προσεκτικά το φυτό όσο αυτό βρίσκεται ακόμη στην παλιά του γλάστρα. Βρείτε τον κεντρικό του κορμό και αφαιρέστε αρκετή βλάστηση μέχρι να δείτε να σχηματίζεται η μορφή που επιθυμείτε από την πλευρά που θέλετε να φαίνεται το Bonsai.

bonsai2Βήμα 3ο

Βγάλτε το φυτό από την αρχική του γλάστρα και τοποθετήστε τη ρίζα με το χώμα σε ένα κουβά με νερό. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο να απομακρύνετε το χώμα απο τις ρίζες προκειμένου να μεταφυτέυσετε αργότερα το φυτό σε ένα ρηχό δοχείο για Bonsai.

bonsai3Βήμα 4ο

Απομακρύνετε όσο το δυνατό περισσότερο χώμα γύρω από τη ρίζα




bonsai6Βήμα 5ο

Κλαδέψτε τις ρίζες μέχρι να περιοριστούν στα  2/3 του πραγματικού τους μεγέθους. Όταν ολοκληρώσετε το κλάδεμα θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια ρηχή μπάλα ρίζας.



Βήμα 6ο

Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικό τζάμι πάνω από τις τρύπες αποστράγγισης για να συγκρατήσετε το το χώμα ώστε να μην ξεπλυθεί καθώς ποτίζετε. Το τζάμι επίσης εμποδίζει τα έντομα να μπουν μέσα από τις τρύπες του δοχείου στο χώμα.


Βήμα 7ο

Προσθέστε χώμα στο δοχείο σε ύψος 2-3 εκατοστών.





Βήμα 8ο

Τοποθετήστε το φυτό στο δοχείο, απλώστε  τις ρίζες του πάνω από το στρώμα του χώματος που βάλατε στο προηγούμενο βήμα και σκεπάστε τις ρίζες με επιπλέον χώμα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αφήσει τουλάχιστον 2-3 εκατοστά κενό διάστημα κάτω από το χείλος του δοχείου για να μπορείτε να ποτίζετε.

bonsai7Βήμα 9ο

Ολοκληρώστε το κλάδεμα στο υπόλοιπο φύλλωμα. Απομακρύνετε βλαστάρια και κλαδιά με τέτοιο τρόπο ώστε η υπόλοιπη βλάστηση να έχει την μορφή δέντρου.

Βήμα 10ο

Ποτίστε το δέντρο καλά μέχρι το χώμα να μουσκέψει τελείως.

bonsai8Βήμα 11ο

Καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με χαλίκι ενυδρείου για ωραιότερη τελική εμφάνιση.

Βήμα 12ο

Προσθέστε μικρή ποσότητα λιπάσματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: http://www.agri.gr
Αναρτήθηκε από ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας στις 7:16 μ.μ. 0 σχόλια
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΑΓΡΟΣ, ΔΑΣΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)

IONOS AGRIDRONES - ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ

IONOS AGRIDRONES - ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.6978500550

IPEROS ORGANIC ΗΕRBS

IPEROS ORGANIC ΗΕRBS
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6978500550 ORGANIC FARMER

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ
τηλ 6978500550

ΚΑΙΡΟΣ


Καιρος  

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

  • ►  2025 (2)
    • ►  Μαρτίου (2)
  • ►  2023 (2)
    • ►  Νοεμβρίου (1)
    • ►  Ιουνίου (1)
  • ►  2020 (4)
    • ►  Σεπτεμβρίου (1)
    • ►  Μαρτίου (1)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
  • ►  2017 (2)
    • ►  Δεκεμβρίου (1)
    • ►  Αυγούστου (1)
  • ►  2016 (3)
    • ►  Ιουλίου (1)
    • ►  Μαρτίου (1)
    • ►  Ιανουαρίου (1)
  • ►  2015 (10)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (1)
    • ►  Μαΐου (1)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (2)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
  • ►  2014 (51)
    • ►  Δεκεμβρίου (4)
    • ►  Νοεμβρίου (3)
    • ►  Οκτωβρίου (3)
    • ►  Σεπτεμβρίου (4)
    • ►  Αυγούστου (2)
    • ►  Ιουλίου (4)
    • ►  Ιουνίου (8)
    • ►  Μαΐου (4)
    • ►  Απριλίου (5)
    • ►  Μαρτίου (4)
    • ►  Φεβρουαρίου (4)
    • ►  Ιανουαρίου (6)
  • ▼  2013 (133)
    • ►  Δεκεμβρίου (5)
    • ►  Νοεμβρίου (7)
    • ►  Οκτωβρίου (10)
    • ►  Σεπτεμβρίου (9)
    • ►  Αυγούστου (10)
    • ►  Ιουλίου (8)
    • ►  Ιουνίου (15)
    • ▼  Μαΐου (12)
      • ΑΝΑΒΙΩΣΗ διαδικτυακός τόπος...
      • Τα πράσινα της εποχής
      • Η Μαντζουράνα και οι χρήσεις της...
      • ΤΙΜΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
      • Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά: Τι μπορείς να ...
      • ΛΙΠΑΝΣΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ
      • Φυτά που προσελκύουν μέλισσες
      • Φυτά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι
      • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
      • Χαβιάρι σαλιγκαριού:Mεγάλη απόδοση...
      • Χρόνια Πολλά...Χριστός Ανέστη!!!
      • Πως να φτιάξετε ένα bonsai σε 12 βήματα
    • ►  Απριλίου (11)
    • ►  Μαρτίου (15)
    • ►  Φεβρουαρίου (14)
    • ►  Ιανουαρίου (17)
  • ►  2012 (106)
    • ►  Δεκεμβρίου (19)
    • ►  Νοεμβρίου (15)
    • ►  Οκτωβρίου (5)
    • ►  Σεπτεμβρίου (5)
    • ►  Αυγούστου (4)
    • ►  Ιουλίου (5)
    • ►  Ιουνίου (15)
    • ►  Μαΐου (26)
    • ►  Απριλίου (12)

Αναζήτηση

Επισκεψιμότητα

Σχετικά με εμάς...

Η φωτογραφία μου
ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ- Ανδρέας Σχίζας
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Greece
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ antreas_schizas@yahoo.gr
Προβολή πλήρους προφίλ

AGRODASOS

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΑΣ...
Θέμα Υδατογράφημα. Από το Blogger.