Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Εβαλαν το ελληνικό λάδι στο πάνω ράφι 17 χωρών.

Ο Νίκος Πλάτανος και ο Μιχάλης Μαγκουρίλος στη Νυρεμβέργη με το 2ο βραβείο για το ελαιόλαδό τους, Epikouros demeter (δεξιά).


Σήμερα εξάγουν σε 17 χώρες, ενώ πρόσφατα το ελαιόλαδό τους βραβεύτηκε στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη.
Η εταιρεία τους πήρε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου (ανάμεσα σε 100 προϊόντα που συμμετείχαν) για το Epikouros demeter βιοδυναμικής καλλιέργειας 500ml, ενώ κατέκτησε και τη 12η θέση με το Epikouros - βιολογικό ελαιόλαδο 500ml.
Πρόκειται ίσως για τον σημαντικότερο διαγωνισμό του κλάδου γιατί λαμβάνουν μέρος όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η συγκεκριμένη διάκριση όμως δεν ήρθε τυχαία, πίσω της κρύβεται μια προσπάθεια 18 ετών και ένα όραμα τριών νέων -σήμερα 40άρηδες- οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Η γνωριμία τους
Ηταν το 1995 όταν ο 23χρονος τότε Μιχάλης Μαγκουρίλος και οι 25χρονοι Νίκος Πλάτανος και Λάμπης Χριστόπουλος έχοντας το πτυχίο του γεωπόνου στο χέρι γνωρίζονται τυχαία.
Το περίπτερο της «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα» στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη.
Το περίπτερο της «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα» στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη.
Οι κοινές απόψεις για τα θετικά της βιολογικής γεωργίας είναι αυτό που τους φέρνει κοντά και τους ωθεί να συνεργαστούν. «Ξεκινήσαμε», λέει ο Νίκος Πλάτανος, «το 1995 και έως το 1997 δουλεύαμε και οι τρεις μας ως γεωπόνοι-σύμβουλοι στη βιολογική γεωργία. Βρίσκαμε παραγωγούς σ' όλη την Ελλάδα και τους καθοδηγούσαμε για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουν για τη μετατροπή της καλλιέργειας από συμβατική σε βιολογική. Διανύσαμε αμέτρητα χιλιόμετρα για τη διάδοση της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας. Μία ακόμα πρωτοπόρος κίνησή μας ήταν όταν παράλληλα με τη βιολογική γεωργία προχωρήσαμε, το 1995, και στη βιοδυναμική καλλιέργεια».
Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά, αφού έως το 2000 πάνω από 800 παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα είχαν ξεκινήσει υπό τις οδηγίες τους τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας. Ηδη από το 1998 τα πρώτα βιολογικά προϊόντα από τα οργανωμένα προγράμματα των παραγωγών, τους οποίους κατεύθυναν, εισέρχονται στις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και εξάγονται στις αγορές της Ευρώπης (κυρίως ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, σταφύλια και ακτινίδια).
Διαλογή στον χώρο παραγωγής και εκπυρήνωσης ελιών στη μονάδα τους στην Καλαμάτα.
Διαλογή στον χώρο παραγωγής και εκπυρήνωσης ελιών στη μονάδα τους στην Καλαμάτα.
Απόφαση-σταθμός στην πορεία τους αποτέλεσε η ίδρυση το 2002 της εταιρείας τους «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα». Το 2006 προχωρούν ένα ακόμα βήμα αποφασίζοντας να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα τυποποίησης και επεξεργασίας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές.
Επιλέγουν 120 παραγωγούς ως μόνιμους συνεργάτες τους και σ' έναν χώρο 11 στρεμμάτων έξω από την Καλαμάτα δημιούργησαν εγκαταστάσεις 1.700 τ.μ. Η επένδυσή τους άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ ενώ η μονάδα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2010, διαθέτει σήμερα 22 άτομα προσωπικό.
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου.
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου.



Οι πρώτες εξαγωγές
Οπως τονίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος: «Στην αρχή εξήγαμε σε δύο χώρες μόνο, τη Γερμανία και την Ελβετία, και μέσα σε δύο χρόνια τις αυξήσαμε σε 17 προσθέτοντας τις Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Λευκορωσία και Φινλανδία. Η εταιρεία μας πραγματοποιεί μόνο εξαγωγές και παράγει μόνο 100% βιολογικά προϊόντα. Εχουμε επικεντρωθεί στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στις ελιές Καλαμών και στις πράσινες ελιές Αμφίσσης, ενώ ο κύκλος εργασιών μας το 2012 έκλεισε στα 3,7 εκατ. ευρώ». «Η συνεργασία μας», προσθέτει ο Λάμπης Χριστόπουλος, «με τους 120 παραγωγούς είναι σταθερή. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι από 35 μέχρι 45 ετών. Εμείς μειώνουμε το κόστος της καλλιέργειάς τους με την ανακύκλωση. Χρησιμοποιούμε όλα τα φυτικά υπολείμματα του βιολογικού αγροκτήματος (κλαδιά, χορτάρια, φύλλα, βότανα), δημιουργούμε κομπόστ και επιτυγχάνουμε την επιθυμητή ισορροπία του οικοσυστήματος».
Εβαλαν το ελληνικό λάδι στο πάνω ράφι 17 χωρών
«Τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα έχουν πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα», εξηγεί ο Νίκος Πλάτανος. «Στις εκθέσεις που πηγαίνουμε συναντάμε μεγάλο ενδιαφέρον πλέον και από τις αγορές της Ασίας, χώρες όπως η Μαλαισία, ακόμα και η Κίνα, η οποία τώρα ενημερώνεται για τα οφέλη του ελαιόλαδου, ξεκινούν σιγά σιγά να μας ζητούν προϊόντα». «Βέβαια», συνεχίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος, «αν αποφασίσουν οι Κινέζοι να φάνε λάδι και ελιές θα φυτευτεί και η τελευταία πέτρα στην Πελοπόννησο με ελαιόδεντρα. Οι εξαγωγές θα αποτελέσουν και το αντίδοτο στην κρίση. Ειδικά οι ελιές Καλαμών και γενικότερα οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι μοναδικές, δεν έχουν ανταγωνιστή.
Το μυστικό της επιτυχίας μας οφείλεται στους παραγωγούς-συνεργάτες μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξαν σε κάθε βήμα, αλλά και εκείνοι όμως με τη σειρά τους ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες μας σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια».
Μάγδα Λιβέρη
magdaliveri@yahoo@gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου