Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Η ινδική κάνναβη κατά του καρκίνου του εγκεφάλου


Την ικανότητα να συρρικνώνουν καρκινικούς όγκους έχουν οι ουσίες τετραϋδροκανναβιδόλη και κανναβιδιόλη που περιέχονται στην ινδική κάνναβη όταν συνδυάζονται με ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.
Πειράματα σε ποντίκια με καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο έδειξαν ότι η κάνναβη μείωσε την αυξητική τους τάση και ουσιαστικά τους εξαφάνισε είτε όταν χρησιμοποιήθηκε μεμονωμένα είτε συνδυαζόμενη με ακτινοθεραπεία.
Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι από τις πιο δύσκολους τύπους της νόσου με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών, καθώς μόλις το 10% εξ αυτών επιβιώνει πέντε χρόνια μετά την πρόγνωση.
«Τα αποτελέσματα είναι υπερβολικάενθαρρυντικά. Υπήρξε δραστική μείωση στο μέγεθος των όγκων, ενώ σε μερικά πειραματόζωα εξαφανίστηκαν τελείως. Η εξέλιξη αυτή είναι ευοίωνη για τις περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Γουάι Λιου από το Πανεπιστήμιο Saint George του Λονδίνου.
«Τα οφέλη κάποιων συστατικών του φυτού της ινδικής κάνναβης ήταν ήδη γνωστά, αλλά η δραστική συρρίκνωση του καρκίνου του εγκεφάλου με την ταυτόχρονη χρήση ακτινοβολιών είναι κάτι καινούριο και μπορεί να αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο για ασθενείς σε πολύ σοβαρές καταστάσεις», προσθέτει.
Τα θετικά πειραματικά αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει τη βάση για την διενέργεια μιας κλινικής δοκιμής σε ασθενείς με καρκίνο, όπου θα δοκιμαστεί ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και τετραϋδροκανναβιδόλης και κανναβιδιόλης.
Το φυτό της ινδικής κάνναβης -που περιέχει 85 κανναβινοειδή- είναι γνωστό για τις ιατρικές ιδιότητές του και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, το AIDS, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics.

http://www.econews.gr/2014/11/18/indiki-kannavi-karkinos-118837/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου