Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΘΕ ΠΟΙΑ ΑΓΡΙΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ...ΜΕΡΟΣ 2

Συνεχίζουμε με κάποια άλλα φαγώσιμα χόρτα που θα συναντήσετε αυτή την περίοδο σε διάφορα μέρη δίπλα σας ακόμα και στην πόλη...


  • ΒΡΟΥΒΕΣ ΟΙΚ.BRASSICACEAE:ΠΙΚΡΟΒΡΟΥΒΕΣ,ΛΑΨΑΝΑ,ΓΛΥΚΟΒΡΟΥΒΕΣ,ΑΓΡΙΟΒΡΟΥΒΕΣ,ΣΙΝΑΠΙ...

Υπάρχουν πολλά είδη από βρούβες,τόσο εμφανισιακά όσο και με βάση το φαγητό.
Έχουν τρυφερά φύλλα τα οποία μαζέυονται τα χειμώνα μέχτι και την άνοιξη.Οι βρούβες θεωρούνται ζιζάνια.Βράζονται,μαγειρέυονται και συνοδέυουν πληθωρα φαγητών.Σαν βότανο κάνει για βρογχίτιδες καθώς και σε παθήσεις του δέρματος...

  • ΓΕΝΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥ (TRAGOPOGON PORRIFOLIUS)OIK.ASTERACEAE


Συναντάται σε λιβάδια,βοσκοτόπια,καλλιεργημένα ή χέρσα χωράφια,καθώς και σε βράχους.Πολλαπλασιάζεται εύκολα και θεωρείται ζιζάνιο.Το μαζεύουμε όλο τοω χειμώνα και τις ρίζες την άνοιξη.Σαν βότανο κάνει καλό σε αρθρίτιδες και ρευματισμούς.Είναι διουρητικό και καθαρτικό.Στην μαγειρική το βράζουμε κια το βάζουμε σε πίτες καθώς το τρώμε και ωμό.

  • ΖΟΧΟΣ SONCHUS OLERACEUS OIK.ASTERACEAE.

Eίναι ένα πολύ συνηθισμένο ποώδη χόρτο με παχιά ρίζα.Συναντάται σε δρόμους,καλλιέργειες,αυλέ ως αυτοφυής.Πολλαπλασιάζεται πολύ ευκολα και μεγαλώνει πολύ .Το συλλέγουμε τέλη χειμώνα μέχρι άνοιξη.Οι βλαστοί βράζονται και  τρώγονται  με λάδι και λεμόνι ως σαλάτα.Αλλά τον ζοχό θα τον συναντήσουμε και σε διάφορες πίτες μαζί με άλλα χόρτα.

ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ,ΝΑ ΤΑ ΣΥΛΛΕΞΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου