Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΡΙΟΙ ΦΑΓΩΣΙΜΟΙ ΚΑΡΠΟΙ...ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ!!


Οι πιο συνηθισμένοι φαγώσιμοι καρποί από την χώρα μας...καταλήγουν σε όλο τον κόσμο σαν γκουρμέ γέυματα και ηδίποτα...Μερικούς τους συναντάμε σε ασυνήθιστα μέρη όπως  δάση,βουνά,πλαγιές.ρέμματα κλπ.
Πλέον έχουν γίνει μόδα και αναμενόμενο με βάση την παγκόσμια ζήτηση κάποιων υπέρ-προιόντων αρκετοί καρποί από την χώρα μας...

  • ΚΑΡΥΔΙΑ(JUNGLANS REGIA) OIK.Juglandaceae

H Καρυδιά είνια πολύ κοινό φυτό προς όλους μας.Τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται αρκετές εκτάσεις και στην χώρα μας...


Η καρυδιά (επιστ: ΚαρυάJuglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Tο πιο συνηθισμένο και γνωστό είδος είναι η Καρυά η βασιλική,λατινική ονομασία Juglans regia.


Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια. Το καρύδι έχει σχήμα σφαιρικό και το περικάρπιο του όταν είναι χλωρό είναι παχύ σαρκώδες και πράσινο ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ-καφέ και γίνεται σκληρό, ξυλώδες κέλυφος.
Το εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα, αποτελείται από δύο μεγάλες κοτυληδόνες οι οποίες περιβάλλονται από ένα λεπτό σπερματικό περίβλημα. Η καρυδόψιχα τρώγεται σκέτη σαν ξηρός καρπός, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και τρώγεται με μέλι. Το χλωρό καρύδι γίνεται νόστιμο γλυκό του κουταλιού.

Η ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ ΕΙΝΙΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 3-4 ΕΥΡΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

  • ΚΡΑΝΙΑ (CORNUS MAS)  OIK.CORNACEAE
Η Κρανιά ή και κρανειά (επιστημονική ονομασία Cornus) είναι φυλλοβόλο δέντρο (και θάμνος). Ανήκει στα αγγειόσπερμα, στην οικογένειας των Κρανειοειδών (Cornaceae). Χαρακτηρίζεται από πυκνό φύλλωμα. Τα άνθη της είναι κίτρινα με τέσσερα πέταλα και οι καρποί της σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση.





Κατά πληροφορίες καλλιεργητών η απόδοση μιας καλής φυτείας σε μικρή ηλικία 15 περίπου ετών μπορεί να φτάσει και τους 2 τόννους ανα στρέμμα .

Ποικιλιες που χρησιμοποιούνται είναι . Η μακρόπκαρπη κρανιά (var. “Macrocarpa” και η νανώδης (var. “Nana” ) Η ποικιλία “ Variegata” καρποφορεί όταν οι άλλες εχουν προβλήματα και οι καρποί της δεν είναι στυφοί . Η “Jolico “ παράγει νόστιμους και γλυκείς καρπούς μεγάλους σε μέγεθος .

Η ποικιλία “ Pioneer” φημίζεται ευχυμους καρπούς γλυκείς και αρωματικούς αχλαδόμορφους που φτάνουν σε μέγεθος 35 mm .


Υπάρχουν ακόμη ποικιλίες με μώβ κράνα κίτρινα και λευκά .

Προσδοκούν στο ΕΘΙΑΓΕ ότι κρανιά θα αξιοποιήσει ημιορεινές εγκαταλελειμμένες εκτάσεις για τη δημιουργία ενός βιολογικού αγροτικού προιόντος με πολλαπλή χρήση ,με διατροφική και φαρμακευτικής αξία.
H TIMH ΣΤΑ ΚΡΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ  1.300 ευρώ ανά στρέμμα ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ...

Υπάρχουν πολλά φυτά με πολύ καλά θρεπτικά στοιχεία και καλή απόδοση σα καλλιέργεια όπως είναι η καρυδία,η φουντουκιά,βυσσινιά κλπ...
Δε ξέρω αν θα τα καλλιεργήσετε αλλά αν βρείτε φάτε τα  άφοβα....

ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου