Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο γλυκά και ώριμα φρούτα

Πιο μαλακά και πιο γλυκά γίνονται φρούτα όπωςμήλα και αχλάδια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όπως έδειξε έρευνα που διεξήχθη σε οπωρώνες στην Ιαπωνία.


Στόχος των ερευνητών του ιαπωνικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων ήταν να εξετάσουν κατά πόσο η πρώιμη ανθοφορία λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στις μηλιές και άλλα δέντρα επηρεάζει την ποιότητα του καρπού-φρούτου.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν δεδομένα ενός χρονικού εύρους 40 ετών πάνω στις ποικιλίες μήλων Φούτζι και Τσουγκάρο που παράγονται στις επαρχίες της Ιαπωνίας Ναγκάνο και Αομόρι αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports κατά το διάστημα των τεσσάρων δεκαετιών διαπιστώθηκε σταδιακή μείωση της οξύτητας και της σκληρότητας και αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.
Μπορεί η αλλαγή της σύστασης των μήλων σεσάκχαρα να μην έγινε αντιληπτή από τους καταναλωτές καθώς συνέβη με πολύ αργούς ρυθμούς, ωστόσο η διαφορά των τότε μήλων με τα σημερινά θα ήταν εμφανέστατη.
Αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί σε διαφορετικές έρευνες και για άλλα φρούτα όπως τα αχλάδια, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανθοφορία των δέντρων και δίνει γλυκύτερους και ωριμότερους καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου