Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Limit up για όσους ελαιοπαραγωγούς έχουν καρπό εφέτος

Αύξηση στις τιμές που μπορεί να φτάσει και το… 90% προβλέπει η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), βάσει σχετικών της στοιχείων.


Τα στοιχεία σχετικά με την φετινή παραγωγή των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής έδωσε στη δημοσιότητα Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στους ελαιοπαραγωγούς, που φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με τις χειρότερες συνθήκες των τελευταίων ετών. Βασική αντιξοότητα, οι κακές καιρικές συνθήκες που οδηγήσαν σε τρομακτική ακαρπία ή σχινοκαρπία στις περισσότερες περιοχές.

Τα εν λόγω στοιχεία της ΠΕΜΕΤΕ αφορούν την περίοδο κατά τη λήξη της συγκομιδής της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2013/14) των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, διαπιστώνεται σημαντικότατη μείωση της εγχώριας παραγωγής (περίπου 80%), με παράλληλη - κατακόρυφη αύξηση της τιμής πώλησης Α΄ ύλης (περίπου 90%) από τον παραγωγό.

«Συνέπεια των αντίξοων φετινών συνθηκών στην αγορά του προϊόντος αναμένεται να είναι η σημαντική μείωση στις εξαγωγικές επιδόσεις, με ταυτόχρονη απώλεια σημαντικών αγορών του εξωτερικού, σε συνάρτηση με τον ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Τουρκία, Αργεντινή)», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΤΕ.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες ποικιλίες, καθώς κι εκεί τα προβλήματα και η μειωμένη παραγωγή αποτελούν «σήμα κατατεθέν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου