Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

ΤΟ ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 2013!!


ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ...
HAPPY NEW YEAR.

Παρουσίαση προγράμματος για πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών


Σύσκεψη με αντικείμενο την παρουσίαση «καλών πρακτικών για πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών» στο πλαίσιο του προγράμματος EFFMISπραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (20/12/2012) στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στα Ιωάννινα.
Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Θεοδωρίδης με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.
Ομάδα καθηγητών των πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιάννη Μπακούρο, Ευθύμιο Χούσο και Αναστάσιο Καναβό παρουσίασαν στους εκπρόσωπους των φορέων και των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το πρόγραμμα EFFMIS και δεσμεύτηκαν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν στον Γενικό Γραμματέα μελέτη στην οποία θα περιγράφονται ενέργειες και πρακτικές για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στις περιοχές Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Δ/ντης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ, ο προϊστάμενος της Πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Δ/ντης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι Δ/ντες Δασών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Γρεβενών, οι Δασάρχες Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Μετσόβου.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το άγνωστο ΜΩΒ καλαμπόκι !

Απαντάται κυρίως στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά (διατροφικά) τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά (δυστυχώς όχι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα). Είναι γεμάτο φαινολικές ουσίες και ανθοκυανίνες και έχει μεγαλύτερο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα σε σχέση με τα μπλε μούρα, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει ακόμη και καρκινικούς όγκους!
Μερικές ιδιότητες του μωβ καλαμποκιού είναι οι παρακάτω:
- Επιβραδύνει σημαντικά τη γήρανση του δέρματος με ταυτόχρονη αντιρυτιδική δράση
- Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις ελεύθερες ρίζες
- Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις
- Αυξάνει το κυκλοφορικό του αίματος, είναι διουρητικό και διευκολύνει τη πέψη!
(Πηγή: IFSQN.com )

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

H ΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!!


Η ελιά Γαλανή κυκλοφορεί για πρώτη χρονιά ως τσακιστή ελιά και σε παστεριωμένες συσκευασίες σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά.
Ο  Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου παρουσιάζει και θέτει στη διάθεση του καταναλωτή την ελιά της γηγενής ποικιλίας Γαλανή που ευδοκιμεί στο Μεταγγίτσι.
Η πρωτοεμφανιζόμενη παγκοσμίως ελιά έχει στόχο την κορυφή και είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας του συνεταιρισμού.
 Η γλυκιά γεύση του ελαιοκάρπου και το άρωμα είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας που την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες ποικιλίες ελιάς. Η  «Γαλανή» θα κυκλοφορήσει ως τσακιστή ελιά με παραδοσιακό τρόπο και σε παστεριωμένες συσκευασίες όπου θα εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005.
Οι νέες, συλλογικές ιδέες είναι το Μότο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής που κατάφερε εμπράκτως να πρωτοπορήσει σε παγκόσμια κλίμακα σε προϊόντα, διατηρώντας ως κινητήριο μοχλό για όλη την πορεία του τη συνεταιριστική ιδέα, προστατεύοντας τους παραγωγούς, το ίδιο το προϊόν και τον καταναλωτή.
Πηγή: eleoladometaggitsioy.blogspot.gr

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΡΟΔΑΣΟΠΟΝΙΑ:MIA ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ!!


Αγροδασοπονία, η «σκόπιμη» μείξη δένδρων με καλλιέργειες ή ζώα,  είναι το συστατικό-κλειδί της διατροφικής και ενεργειακής ασφάλειας σε ένα απρόβλεπτο κόσμο που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη ορυκτών καυσίμων. 





Η Αγροδασοπονία είναι ένα αειφόρο σύστημα διαχείρισης της γης που αυξάνει την ολική παραγωγή, συνδυάζει γεωργικά και δενδρώδη φυτά και ενδεχομένως ζώα, συγχρόνως ή διαδοχικά και εφαρμόζει πρακτικές διαχείρισης που είναι συμβατές με τις καλλιεργητικές παραδόσεις του τοπικού πληθυσμού.  Η πιο δημοφιλής μορφή αγροδασοπονικού συστήματος είναι "ο κήπος της γιαγιάς", με τα διάφορα κηπευτικά και μια ποικιλία δέντρων όπως καρυδιές, κερασιές, φουντουκιές κ.ά.  Αποκλειστικό λίπασμα αποτελούσε η "κοπριά" από τα ζώα της οικογένειας.  Ανάμεσα στα κηπευτικά φυτεύονταν αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός ή/και δυόσμος για να διώχνουν τα έντομα τα οποία καταπολεμούσαν με φυσικούς τρόπους.  Ήταν η εποχή που δεν υπήρχε η έννοια "σκουπίδι" και όλα ήταν χρήσιμα και ανακυκλώσιμα.
Η αγροδασοπονία αποτελεί εξέλιξη μιας αρχαίας τέχνης καλλιέργειας της γης. Αν και αυτή η τέχνη δεν είχε ιδιαίτερο όνομα, περιγραφές της βρίσκουμε στο κεφάλαιο της Γένεσης (2:8-9) της Βίβλου, για κήπους όπου όλων των ειδών τα δέντρα φύτρωναν, προσφέροντας ομορφιά αλλά και τροφή. Σε άλλη πηγή, υπάρχει αναφορά σε ζωγραφιές και περιγραφές σε πάπυρο, κήπων με σαφή αγροδασοπονικά χαρακτηριστικά που βρέθηκαν στην Ανατολή και χρονολογούνται περίπου στο 3.000 π.Χ. Ανάλογα παραδείγματα συναντώνται στην αρχαία Ινδία, σε Ρωμαίους συγγραφείς, στη Νεολιθική εποχή, στο Μεσαίωνα, στην κεντρική Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική και αλλού σε διάφορες χρονολογικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές .
Στη χώρα μας, όλα τα προηγούμενα συστήματα χρήσης γης μέχρι και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μπορούν να χαρακτηριστούν ως αγροδασοπονικά.  Μετά την περίοδο αυτή άρχισε η εντατικοποίηση της γεωργίας με τη ευρεία χρήση χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων καθώς και γεωργικών μηχανημάτων.  Τα δέντρα απομακρύνθηκαν από τα χωράφια καθώς εμπόδιζαν την κυκλοφορία των γεωργικών μηχανημάτων και καταλάμβαναν χώρο που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί.   Η οικονομική ενίσχυση των μονοκαλλιεργειών ήρθε να ενισχύσει την προηγούμενη τακτική με τελικό αποτέλεσμα τη μετατροπή πολλών οικοσυστημάτων σε απλά συστήματα.  Τα πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν τη λογική της "ποσότητας" και δευτερευόντως της ποιότητας, δημιούργησαν την ανάγκη μιας διαφορετικής προσέγγισης της επιθυμητής παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον.  Η ιδέα της αγροδασοπονίας ήταν η λογική συνέχεια αυτής της ανάγκης και ουσιαστικά μια επιστροφή σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας.
Η αναγνώριση της αγροδασοπονίας ως ιδιαίτερης επιστήμης, έγινε προς το τέλος της δεκαετίας του `70 και τις αρχές της δεκαετίας του `80.  Το 1977 δημιουργήθηκε το Διεθνές Συμβούλιο Έρευνας για την Αγροδασοπονία (I.C.R.AF.) στο Ναϊρόμπι της Κένυας με σκοπό να αντισταθμίσει την αποδάσωση των τροπικών δασών, το χάσιμο γόνιμης γης και τη φτώχεια του αγροτικού πληθυσμού με την εφαρμογή βελτιωμένων αγροδασοπονικών συστημάτων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, γνωστός ως F.A.O. , έχει αναγνωρίσει το ρόλο της Αγροδασοπονίας και βοηθά τα μέλη του στην επέκτασή της. Σε πολλά ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια υπάρχουν τμήματα σχολών με αντικείμενο την αγροδασοπονία.

Μέχρι 37% μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που θα ασχοληθούν με τη σύγχρονη αγροδασοπονία.

Ευκαιρίες για αγρότες
Μέχρι 37% μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που θα ασχοληθούν με τη σύγχρονη αγροδασοπονία. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της φετινής συνόδου του Θερινού Σχολείου που διοργανώνεται από το 2009 από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννης Λ. Λάτσης. Φέτος το θέμα ήταν «Μεσογειακή Αγροδασοπονία και ο ρόλος της στις Σύγχρονες Περιβαλλοντικές Προκλήσεις».
Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν είναι ότι τα αγροδασικά συστήματα πρέπει να ενισχυθούν σε σχέση με τις μονοκαλλιέργειες καθώς μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επαγγελματική απασχόληση για τους νέους. Τα οικοσυστήματα αυτά διατηρούν και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, είναι πιο σταθερά, κινδυνεύουν λιγότερο από επιδημίες και ασθένειες και ερευνητικές μελέτες έχουν καταδείξει πως μπορούν να αυξήσουν κατά 37% το εισόδημα γεωργών - κτηνοτρόφων. Συνδιοργανωτές του Θερινού Σχολείου ήταν το ΤΕΙ Λαμίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο Extremadura στην Ισπανία. Πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-15 Ιουλίου στην Αθήνα και έλαβαν μέρος 34 μεταπτυχιακοί φοιτητές από 11 χώρες και 27 καθηγητές από 8 χώρες.


http://www.greenapple.gr
www.ethnos.gr

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ANAΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ



Η ανάλυση του εδάφους που πρόκειται να υποδεχθεί την καλλιέργειά μας, αποτελεί μία από τις βασικές προκαταρκτικές ενέργειες πριν την εγκατάστασή της. Σκοπός της δειγματοληψίας του αγρού είναι η σκιαγράφησή ως προς τη γονιμότητα και παραγωγική ικανότητά του.

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εδαφική ανάλυση αφορούν στημηχανική του σύσταση, την οξύτητα, την υδατοϊκανότητα κ.ά., ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη της φυτείας.
Με βάση τα στοιχεία της εδαφολογικής ανάλυσης καθορίζονται οι λιπαντικές ανάγκες των φυτών, η καταλληλότητα εγκατάστασης μιας καλλιέργειας και οι απαραίτητες τεχνικές για τη βελτίωση της δομής του εδάφους.
Για να είναι αντικειμενικά τα αποτελέσματα της ανάλυσης πρέπει να λαμβάνεται αντιπροσωπευτικό δείγμα εδάφουςκαι γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες αρχές, ενδεικτικά όπως:
-τα δείγματα να επαρκούν για τις αναλύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν
- τα σημεία λήψης να είναι μακριά από μη γεωργικές δραστηριότητες (δρόμοι, εργοστάσια κτλ)
- το βάθος δειγματοληψίας να σχετίζεται με την καλλιέργεια που πρόκειται να εγκατασταθεί
-τα δείγματα να είναι απαλλαγμένα από προσμίξεις (πέτρες, φύλλα)
- η δειγματοληψία να μη γίνεται σε μεγάλη έκταση αγρού

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΚΛΩΣΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ:NEA KAΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ...


Την εξαίρεση από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά, των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (sativa L) προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου με αντικείμενο τον Κώδικα για τα Ναρκωτικά, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας paseges.gr σχετική ερώτηση είχαν απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης βουλευτές τηςΔημοκρατικής Αριστεράς, ζητώντας να ενημερωθούν για ποιον λόγο η ελληνική νομοθεσία αρνείται να διαχωρίσει την ινδική από την κλωστική κάνναβη, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές είχαν ζητήσει, επίσης, να ενημερωθούν αν υπάρχει πρόθεση να νομιμοποιηθεί άμεσα η καλλιέργεια των ποικιλιών τής Cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία από τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

econews.gr

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΛΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ!

Από περιπολίες επιτήρησης που πραγματοποιούν στελέχη της ομάδας πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ στον δασικό πυρήνα του Όρους Αιγάλεω διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας όπως σε άλλες δασικές περιοχές.

Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η παράνομη υλοτομίαστρέφεται και στα μικρά φυτά που προέρχονται από αναδασώσεις.
Το γεγονός αποδίδεται, σε ένα βαθμό, στο συνδυασμό της οικονομικής κρίσης με τα χαμηλά εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής και την αύξηση της ανεργίας πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ διατύπωναν την άποψη ότι αν δε παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της υλοτομίας θα υπάρξει επανάληψη, σε μικρότερη κλίμακα, της περιόδου της κατοχής όταν κατακόπηκαν σχεδόν όλα τα δέντρα του βουνού λόγω έλλειψης ορυκτών καυσίμων στα νοικοκυριά. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για το βουνό (αποψίλωση, διάβρωση, ερημοποίηση κλπ).
Για τον λόγο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΕΣΥΔΑΠ με σχετική της απόφαση προχώρησε στη λήψη άμεσων μέτρων. Αποφάσισε την ενεργοποίηση τμήματος της ομάδας πυρασφάλειας με ταυτόχρονη πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των αναγκών εποπτείας και παρακολούθησης του όρους Αιγάλεω.
Η δράση θα βασίζεται σε εποχούμενες περιπολίες με οχήματα 4χ4 σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή θηροφυλακή και το κυνηγετικό σύλλογο Πειραιά και αν υπάρξει ανάγκη με επάνδρωση καίριων σημείων πρόσβασης στο βουνό. Ταυτόχρονα θα υπάρξει η δυνατότητα να ελεγχθούν όσοι απορρίπτουν μπάζα και στερεά απόβλητα σε δασικές εκτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΕΣΥΔΑΠ απευθύνεται στη Περιφέρεια Αττικής και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας την οικονομική συνδρομή τους για τη αντιμετώπιση μέρους των δαπανών της έκτακτης αυτής δράσης προστασίας του όρους Αιγάλεω.
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης με δήλωση του τόνισε: «Ας γνωρίζουν όλοι ότι το όρος Αιγάλεω δεν είναι αφύλακτο. Ο Σύνδεσμος και οι Δήμοι μέλη του δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να καταστρέψει προσπάθειες χρόνων αναδάσωσης και προστασίας του. Ότι αποφασίσαμε υλοποιείται και περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση και ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓΠΠ.»

econews.gr

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΕΞΥΠΝΟ ΓΛΑΣΤΡΑΚΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

Η φαντασία μπορεί να οργιάσει με μερικά πράγματα.Με πολύ απλά υλικά μπορείτε να κάνετε κάτι απλό,πρακτικό και όμορφο .Ένα πολύ μικρό σε μέγεθος γλαστράκι.Δείτε το...
perierga.gr - Φτιάχ'το μόνος σου: 6+1 περίεργες κατασκευές!
perierga.gr - Φτιάχ'το μόνος σου: 6+1 περίεργες κατασκευές!




.perierga.gr - Φτιάχ'το μόνος σου: 6+1 περίεργες κατασκευές!

Αυτό μπρείτε να το κάνετε και με άλλα σκεύη,καθώς και να χρησιμοποιήσεται και μικρό βότσαλο στο εσωτερικό.

http://perierga.gr

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΔΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..


1. Tongass National Forest, Alaska



2. Δάσος Αμαζονίου, Νότιος Αμερική

3. Fiordland National Park, Νέα Ζηλανδία


4. Μέλανας Δρυμός, Γερμανία

5. Jiuzhaigou Valley, Κίνα



6. Monteverde Cloud Forest Reserve, Costa Rica



7. El Yunque National Forest, Puerto Rico



8. Huangshan Bamboo Forest, Κίνα



9. Redwood National and State Parks, Καλιφόρνια



10. Shirakami-Sanchi, Ιαπωνία



11. Durmitor National Park, Μαυροβούνιο



12. Olympic National Park, Ουάσινγκτον
http://www.travelstyle.gr

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Καινοτομία στην παραγωγή βιοκαυσίμων από αγροτικά απόβλητα


Μια νέα διαδικασία παραγωγής βιοκαυσίμων παράγει 20 φορές περισσότερη ενέργεια από τις υφιστάμενες μεθόδους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Καινοτομία στην παραγωγή βιοκαυσίμων από αγροτικά απόβλητα
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Environmental Science and Technology, έδειξαν ότι διάφοροι μικροοργανισμοί μπορούν να παράξουν βιοκαύσιμα και υδρογόνο καταναλώνοντας αγροτικά παραπροϊόντα (απόβλητα).
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε βιο-ηλεκτροχημικά συστήματα, γνωστά ως μικροβιακή ηλεκτρόλυση κυττάρων, χρησιμοποιώντας βακτήρια για την αποσύνθεση των αγροτικών παραπροϊόντων και τη μετατροπή τους, μέσω ζυμώσεων σε αιθανόλη. Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε είναι μοναδική διότι εμπλέκει ένα δεύτερο γένος βακτηρίων, το οποίο προστιθέμενο στο μίγμα απομακρύνει όλα τα ανεπιθύμητα υλικά κατά τη ζύμωση, ενώ παράλληλα παράγεται ηλεκτρισμός.
Παρόμοιες έρευνες για την παραγωγή καυσίμων από μικροοργανισμούς έχουν διεξαχθεί και στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, η μέγιστη απόδοση ενέργειας από την μικροβιακή ζύμωση υπολειμμάτων στελεχών καλαμποκιού, ένα χαρακτηριστικό ενεργειακό φυτό, έφτανε το 3,5%. Στην περίπτωση της πλατφόρμας που προτάθηκε από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν η αντίστοιχη απόδοση σε ενέργεια αγγίζει το 35-40%.
Ο ηλεκτρισμός που παράγεται από τη δράση του δεύτερου βακτηρίου (Geobacter sulfurreducens) αξιοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα για να αυξηθεί το ποσοστό ενέργειας ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ερευνητικής ομάδας η απόδοση σε ενέργεια είναι δυνατόν να ανέλθει στο 73%!
Το επόμενο στοίχημα για την ερευνητική ομάδα είναι να καταστήσει την πλατφόρμα εμπορικά βιώσιμη. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα που θα ενισχύσει την αξιοποίηση των αγροτικών παραπροϊόντων. Τα αποκεντρωμένα συστήματα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε μικρή και μεσαία κλίμακα, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα κάδους κομποστοποίησης και μικρά σιλό, ώστε να είναι ελκυστική η μέθοδος ανακύκλωσης των αποβλήτων, ενώ παράλληλα θα παράγονται καύσιμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.  
Πηγή: Science Daily

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΙΑ...




Φροντίδα για τις ρίζες 
Στην επιφάνεια κάθε γλάστρας, τοποθετήστε ξερά χόρτα, φύλλα ή άχυρο. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να κρατήσετε τη θερμοκρασία υψηλότερη στις ρίζες, χωρίς να εμποδίζεται το νερό του ποτίσματος να περνά προς αυτές. Για να προστατέψετε τις ρίζες των φυτών, αλλά και τις ίδιες τις γλάστρες -ιδιαίτερα αν είναι πήλινες-, μπορείτε να τις τοποθετήσετε μέσα σε μεγαλύτερες γλάστρες και ανάμεσα στα τοιχώματα να τοποθετήσετε φύλλα, λινάτσα, κλαδιά ή εφημερίδες, που λειτουργούν θερμομονωτικά. Στα παρτέρια του κήπου μπορείτε να καλύψετε τα κενά ανάμεσα στα φυτά με ξερά φύλλα, κλαδιά ή καλά χωνεμένη κοπριά. Βάλτε ό,τι κλαδιά έχουν προκύψει από τα κλαδέματα των θάμνων και των δέντρων ή τα κομμένα χόρτα από το κούρεμα του χλοοτάπητα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά επεξεργασμένο φλοιό πεύκου, που θα προμηθευτείτε από τα κέντρα κήπου. Με τον τρόπο αυτό, θα βοηθήσετε τα φυτά σας να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την παγωνιά αλλά και το χιόνι. 
Αλλάξτε τους θέση 
Μεταφέρετε τα φυτά στο μπαλκόνι σε πιο απάνεμα και προστατευμένα σημεία, αν είναι δυνατόν κοντά σε τοίχους. Τοποθετήστε τα κοντά το ένα με το άλλο. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, τυλίξτε τα ευαίσθητα φυτά με πλαστικό, κατά προτίμηση αυτό με τις «φουσκάλες» (Αεροπλάστ), που είναι πολύ καλό μονωτικό. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε σε 2-3 σημεία μικρές τρύπες για να αναπνέουν. 

Προστασία από το χιόνι 
Αν καλυφθούν τα φυτά σας από χιόνι, μην πανικοβληθείτε. Άλλωστε, το χιόνι γίνεται επικίνδυνο όταν παγώσει, ενώ, όταν είναι φρέσκο και αφράτο, λειτουργεί ως μονωτικό. Μην ξεχάσετε, όμως, να καλύψετε τα ευπαθή φυτά με πλαστικό και να βάλετε στην επιφάνεια του χώματος υλικά εδα­φοκάλυψης. Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε όταν χιονίζει είναι το βάρος του χιονιού, που μπορεί να σπάσει τα κλαδιά. Για να το αποφύγετε, όσο χιονίζει καθαρίζετε τα κλαδιά με μια σκούπα, ώστε να τα ελαφρώνετε από το βάρος. Στην περί­πτωση που το χιόνι παγώσει πάνω στα φυτά, μην το απομακρύνετε, γιατί θα τραυματίσετε τα κλαδιά. Αφήστε τον πάγο να λιώσει μόνος του και μη βρέξετε τα φύλλα, γιατί θα δημιουργήσετε και άλλα στρώματα πάγου. Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρξουν προβλήματα στα φυτά μετά από μια χιονόπτωση, προσπαθήστε να δράσετε μεθοδικά, ώστε να τα βοηθήσετε να ανακάμψουν. Μην κλαδέψετε χαλασμένα κλαδιά αμέσως μετά το χιόνι. Περιμένετε πρώτα να ζεστάνει λίγο ο καιρός. Έτσι, θα αποφύγετε προβλήματα από ενδεχόμενη νέα παγωνιά. Απομακρύνετε μόνο τα κλαδιά που έχουν σπάσει και είναι επικίνδυνα. Περιποιη­θείτε το τραύμα του φυτού λειαίνοντας την τομή και περνώντας την με ειδική πάστα. Επιπλέον, καθαρίστε τα ξερά φύλλα, ώστε το φυτό να ανακάμψει γρήγορα. Όταν πια ανέβει η θερμοκρασία, λιπάνετε με αζωτούχο λίπασμα, ώστε να μπορέσουν τα φυτά να αναπλάσουν γρήγορα τα ταλαιπωρημένα μέρη τους. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε όταν χιονίζει είναι το αλάτι που ρίχνουμε προκειμένου να λιώσει ο πάγος σε διαδρόμους και να ανοίξουν οι δρόμοι για τα αυτοκίνητα. Προσπαθήστε να μη ρίξετε αλάτι κοντά στα φυτά σας, γιατί θα τα κάψει. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε, όταν λιώσει το χιόνι, ποτίζετε τα φυτά συχνά και για αρκετή ώρα, ώστε να ξεπλυθεί το αλάτι όσο γίνεται πιο γρήγορα. 



Το πότισμα θέλει προσοχή 
Το πότισμα το χειμώνα, αν και είναι απαραίτητο, πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην προκαλεί προβλήματα. Ποτίζετε τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και το νερό πιο ζεστό. Αποφύγετε το πότισμα όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά καταβρέχετε τα φύλλα μετά από δυνατό και ξηρό αέρα. 


Προφύλαξη από τον αέρα 
Αν ο κήπος ή το μπαλκόνι σας βρίσκονται σε περιοχή με πολύ αέρα, θα πρέπει να προβλέψετε να δημιουργήσετε ανεμοφράκτες. Στον κήπο, τοποθετήστε μια δεντροσειρά από κατάλληλα δέντρα στο σημείο ή στα σημεία που φυσά πιο συχνά. Στο μπαλκόνι, τοποθετήστε κάποιες μεγάλες και βαριές γλάστρες με κατάλληλα πυκνά φυτά το ένα δίπλα στο άλλο. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα άλλο «τείχος» που θα προστατεύει τα υπόλοιπα φυτά. 

Το γκαζόν στο κρύο 
Στους κήπους που υπάρχει χλοοτάπητας χρειάζονται κάποια μέτρα για να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλούν το κρύο και η παγωνιά. Μειώστε το νερό και ποτίζετε μόνο όταν είναι ανάγκη. Επίσης, ­κουρεύετε όταν το έδαφος και ο χλοοτάπητας είναι στεγνά, και μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο. Αν χιονίσει, αποφύ­γετε να πατήσετε πάνω στο χλοοτάπητα· καθαρίστε τον όσο είναι δυνατόν με μια συρμάτινη σκούπα, όχι όμως με φτυάρι. Αν το χιόνι παγώσει, τότε ανοίξτε για λίγο το αυτόματο ­πότισμα, κατά προτίμηση το μεσημέρι, ώστε να λιώσει ο πάγος. Βέβαια, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε καθαρίσει τα ποτιστικά (pop-ups). 

Φροντίστε τα και μέσα στο σπίτι 
Όταν σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες, αλλάζουν οι συνθήκες και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Τις κρύες ημέρες, που οι χώροι θερμαίνονται περισσότερο, μειώνεται το ποσοστό της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης για τα φυτά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να τα ποτίζετε όποτε χρειάζεται, να καταβρέχετε τα φύλλα τους και να τοποθετείτε ένα σκεύος με νερό πάνω στα σώματα για να αυξάνεται η υγρασία στο χώρο. Αν τα φυτά είναι τοποθετημένα κοντά σε σώματα θέρμανσης, απομακρύνετέ τα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Επίσης, απομακρύνετέ τα από σημεία όπου δημιουργούνται ψυχρά ρεύματα όταν ανοίγετε τα παράθυρα για να αερίσετε. 


5 συμβουλές για τα φυτά σας 
Tα φυτά που είναι καλά ενυδατωμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά. 

1. Tα φυτά σας χρειάζονται ­πότισμα και το χειμώνα και ­ιδιαίτερα όταν έχει φυσήξει δυνατός και ξερός αέρας ή έχει περάσει αρκετό ­διάστημα χωρίς βροχή. 

2. Αποφύγετε τα κλαδέματα  τις ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

3. Φροντίστε πριν πέσει πολύ η θερμοκρασία να έχετε λιπάνει τα φυτά σας με κάποιο αζωτούχο λίπασμα. 

4. Αν τα φοινικοειδή σας έχουν ξερά φύλλα, μην τα αφαιρέσετε παρά μόνο την άνοιξη. 

5. Μην κάνετε φυτεύσεις ή μεταφυτεύσεις τις ημέρες με πολύ κρύο ή χιόνι, γιατί τα φυτά είναι τότε πολύ ευάλωτα και μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. 

vita.gr

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ...


Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν, επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας.
proviotika-trofespoy-ta-periechoyn
 Έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων προβιοτικών, δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων κι έτσι εμποδίζει τις φλεγμονές του εντέρου, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποια προβιοτικά ενδέχεται να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας της χλωρίδας (π.χ. τον τρόπο που μεταβολίζονται κάποιες τροφές).
Τα προβιοτικά παρασκευάζουν και μας παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών B3 (νιασίνη) και B6 (πυριδοξίνη), φυλλικό οξύ και βιοτίνη, παράγουν λακτάση και αντιβιοτικές ουσίες. Επίσης βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και αυξάνουν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων, μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη προβιοτικών μέσω της κατανάλωσης τροφών που τα περιέχουν.
Παρακάτω αναφέρουμε τις καλύτερες προβιοτικές τροφές για τη διατροφή σας. 
1. Γιαούρτι
Ένα από τα καλύτερα προβιοτικά τρόφιμα είναι το γιαούρτι, ιδιαίτερα το αυθεντικό, χειροποίητο. Προτιμήστε μάρκες από κατσικίσιο με επιπλέον προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκιλλος. Διαβάστε την ετικέτα με τα συστατικά, καθώς δεν είναι όλα τα γάλατα και τα γιαούρτια ίδια. Πολλά δημοφιλή εμπορικά σήματα περιέχουν ζάχαρη, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τεχνητά αρώματα.
2. Kεφίρ
 Όπως και το γιαούρτι, αυτό το γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζύμωση, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κατσικίσιου γάλακτος και σπόρων κεφίρ. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοβάκιλλους και άλλα βακτήρια και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε ωφέλιμες ποικιλίες ενζύμων. Προτιμήστε το οργανικό ή βιολογικό κεφίρ.
3. Ξινολάχανο
Προέρχεται από λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση (καθώς και άλλα λαχανικά), είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, αλλά και βοηθά στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Το ξινολάχανο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, A, E και C.
4. Μαύρη σοκολάτα
Τα προβιοτικά μπορούν να προστεθούν σε υψηλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα, μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από πολλές μορφές γαλακτοκομικών. Αυτό είναι ένα μόνο από τα οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας.
5. Τουρσί
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το τουρσί είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Προσπαθήστε να φτιάξετε δικά σας σπιτικά τουρσιά χωρίς την προσθήκη ξυδιού. Το θαλασσινό αλάτι και το νερό ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, ενώ δίνουν στην πίκλες πεπτικά οφέλη.
6. Ψωμί
Το ψωμί με προζύμι περιέχει γαλακτοβάκιλλους, που συντελούν στην καλύτερη πέψη. Το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών με ευεργετικές ιδιότητες. 
Πηγή;clickatlife.gr