Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΑ....



Μέχρι 17 Δεκεμβρίου μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στον εξοπλισμό υλοτομίας, στην εμπορία και μεταποίηση ξύλου. Το σχετικό πρόγραμμα είναι ακόμα «ανοιχτό» μετά από παράταση που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μόνο για τις προτάσεις που έχουν προϋπολογισμό έως 200.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (για τα σχέδια έως 200.000 ευρώ).
Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Μέτρο 123Β «Αύξηση της Αξίας των Δασοκομικών Προϊόντων» εντάσσεται στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (για τα σχέδια έως 200.000 ευρώ). Χωρίζεται σε δύο δράσεις: τον εξοπλισμό για υλοτομία και την εμπορία και μεταποίηση δασικών προϊόντων.
Το ποσοστό της ενίσχυσης είναι 50% για όλες τις περιφέρειες εκτός από την Αττική, που είναι 40%.
Το πρόγραμμα επιδοτεί την παραγωγή πρωτογενών δασικών προϊόντων, που είναι:
 •Στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων . Καυσόξυλα . Ρητίνη . Φελλός . Ερικόριζα Επίσης, επιδοτείται η πρωτογενής επεξεργασία των ανωτέρω δασικών προϊόντων, η οποία στοχεύει κυρίως στην παραγωγή των ακολούθων δασικών προϊόντων: 
•Πριστή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών . Στύλοι ΔΕΗ . Σχίζες, στρογγύλια, βουβά . Ξύλο θρυμματισμού . Ξυλάνθρακες . Ξυλοκυτταρίνη, Λιγνίνη . Μοριοσανίδες, ινοσανίδες . Επικολλητά, αντικολλητά, MDF 
Επιλέξιμες Δράσεις
 Δράση 1: Οι επιλέξιμες δαπάνες για τις οποίες δύναται να παρέχεται ενίσχυση για πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι:
 1.1. Η προμήθεια εξοπλισμού όπως: υλοτομικά εργαλεία, εργαλεία αποφλοίωσης και τεμαχισμού, εργαλεία αποκομιδής και μεταφοράς δασικών προϊόντων.
 1.2. Τα έργα υποδομής όπως: οι χώροι αποθήκευσης δασικών προϊόντων και υλικών υλοτομίας, η προστατευτική επεξεργασία - ξήρανση στρογγυλής ξυλείας, η δημιουργία και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών επιχειρήσεων πρώτης επεξεργασίας ξύλου.
Δράση 2: Ειδικά για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία πολύ μικρών επιχειρήσεων δύναται να παρέχεται ενίσχυση, αλλά το κόστος είναι πολύ υψηλό και οι επενδύσεις αυτού του τύπου εμπίπτουν στα σχέδια προϋπολογισμού 200.000-2.000.000 ευρώ (Ε2), για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι για την απόκτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού επιτρέπεται η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing).
Τι δεν είναι επιλέξιμο
 Οι Δαπάνες που δεν ενισχύονται (μη επιλέξιμες) είναι:
 1. Επενδύσεις σε επίπεδο του λιανικού εμπορίου.
 2. Επενδύσεις για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων οι οποίες δεν επεξεργάζονται και την κοινοτική παραγωγή.
 3. Η αγορά οικοπέδου.
 4. Η αγορά ή απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για παλιές ή καινούργιες, ανεξάρτητα της προηγούμενης χρήσης τους.
 5. Συμβολαιογραφικά έξοδα, πάσης φύσεως φόροι και δημοσιονομικές επιβαρύνσεις του φορέα της επένδυσης.
 6. Ο εξοπλισμός αναψυχής (τηλεοράσεις, video, κ.λπ.).
 7. Η αγορά των οχημάτων εν γένει, εκτός των ειδικών και αναγκαίων.
 8. Ο λοιπός εξοπλισμός γραφείων (φωτοτυπικά, έπιπλα κ.λπ.).
 9. Η αγορά εξοπλισμού αποσβέσιμου σε διάρκεια μικρότερη του έτους για τις επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 10.000 ευρώ.
 10. Οι δαπάνες που αφορούν κάθε είδους δημοσιονομική επιβάρυνση σε βάρος των δικαιούχων (π.χ. παράβολα).
 11. Οι αποζημιώσεις, που πληρώνονται από τους δικαιούχους (φορείς) σε τρίτους, για απαλλοτριώσεις, εκκρεμότητες κ.λπ.
 12. Ο Φ.Π.Α. των δαπανών της επένδυσης.
 13. Οι εργασίες πρασίνου (δενδροφυτεύσεις, γκαζόν, κ.λπ.) καθώς και τα έργα διακόσμησης, 14. Τα έργα οδοποιίας εκτός των ορίων του οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας, πέραν των απολύτως αναγκαίων οδικής σύνδεσης για την εξυπηρέτηση της μονάδας με το ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 μέτρα.
 15. Οι αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων της κοινωνικής ασφάλισης, πληρωτέες από τον Δικαιούχο στο προσωπικό του, εκτός εάν αυτό προσελήφθη ειδικά για να εργασθεί αποκλειστικά για την υλοποίηση της επένδυσης και να απολυθεί με την ολοκλήρωσή του.
 16. Σε κάθε περίπτωση δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας - αίτηση ενίσχυσης, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, δεν συνυπολογίζονται στο ενισχυόμενο κόστος. Κατ' εξαίρεση συνυπολογίζονται στο ενισχυόμενο κόστος, ακόμα και αν έχουν πραγματοποιηθεί σε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, οι δαπάνες έκδοσης οικοδομικής άδειας, προπαρασκευαστικών μελετών (εδαφοτεχνική, προστασία περιβάλλοντος, γεώτρησης κ.λπ.), μελετών κατασκευής (αρχιτεκτονική, στατική μελέτη κ.λπ.) και των δαπανών της οικονομοτεχνικής μελέτης που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του φακέλου υπό την προϋπόθεση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο παρών Μέτρο.
 17. Οι ανωτέρω δαπάνες, του σημ. 4.16 αθροιζόμενες, δεν δύναται να υπερβαίνουν το 12% του επιλέξιμου κόστους των λοιπών επενδύσεων.
 Υποβολή αίτησης ενίσχυσης
 Τα επενδυτικά σχέδια Ε1 (έως 200.000 ευρώ) υποβάλλονται, σε δύο αντίγραφα, στα οικεία με τον τόπο της επένδυσης Δασαρχεία ή Δ/νσεις Δασών άνευ Δασαρχείου.
Κάθε φορέας (επιχείρηση) δικαιούται να υποβάλει μία μόνο πρόταση. Σε περίπτωση υποβολής, από τον ίδιο φορέα, περισσοτέρων της μίας προτάσεων στο πλαίσιο της ίδιας προκήρυξης του μέτρου αυτές θα απορρίπτονται. 
Αξιολόγηση
Οι φάκελοι υποψηφιότητας των επενδυτικών σχεδίων Ε1 αξιολογούνται από τα κατά τόπους Δασαρχεία ή Δ/νσεις Δασών άνευ Δασαρχείου εντός 30 ημερών από την υποβολή τους. Μετά το πέρας της αξιολόγησης, το ένα αντίγραφο του επενδυτικού σχεδίου μαζί με το δελτίο αξιολόγησης θα αποστέλλονται στο Φορέα Εφαρμογής. Το έτερο αντίγραφο παραμένει στην Υπηρεσία υποβολής.
Στις υποβαλλόμενες αιτήσεις θα διενεργείται άμεσα έλεγχος πληρότητας, με βάση τυποποιημένο ερωτηματολόγιο.
1. Στην περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις στα εξής και μόνο δικαιολογητικά της αίτησης ενίσχυσης: α) άδεια λειτουργίας, β) προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση ή απαλλακτικό έγγραφο, γ) έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, δ) προέγκριση ή έγκριση της άδειας διάθεσης αποβλήτων ή απαλλακτικό έγγραφο, τα οποία εκδίδονται από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, η αρμόδια υπηρεσία ενημερώνει εγγράφως το Δικαιούχο για αυτές και δεν εξετάζει περαιτέρω το φάκελο μέχρι τη συμπλήρωσή του. Ο εν δυνάμει Δικαιούχος, μετά την έγγραφη ενημέρωσή του, υποχρεούται εντός 15 ημερών να συμπληρώσει το φάκελό του με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η μη προσκόμισή τους αποτελεί λόγο απόρριψης του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου, μετά από απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
2. Ελλείψεις οποιωνδήποτε άλλων δικαιολογητικών της αίτησης ενίσχυσης, εκτός από τα παραπάνω, αποτελούν λόγο απόρριψης του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου, μετά από απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής
Περαιτέρω εξειδικευμένη πληροφόρηση παρέχεται από:
 1. Την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητα, στα τηλέφωνα: 2105275252, 2105275084, 2105275248 και 2105275203-4.
 2. Τη Δ/νση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στα τηλέφωνα:
 2102124645 και 2102124653.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου