Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Αρωνία,μια κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια



Aronia melanocarpa ,Οικογένεια Rosaceae (Black choceberry)

Το φυτό Αρωνία ίσως δεν είναι γνωστό στους περισσότερους καλλιεργητές ή καταναλωτές. Ανήκει σε ένα από τα θρεπτικότερα φυτά και για τα Ελληνικά δεδομένα μπορεί να αποτελέσει άλλη μία εναλλακτική καλλιέργεια.Eίναι φυλλοβόλος θάμνος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2 έως 2.5 μέτρα. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες και το εύρος θερμοκρασιών της καλλιέργειας είναι από -25 έως + 40 βαθμούς κελσίου. Οι δε απαιτήσεις του σε θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένη ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδαφών από αμμώδη έως αργιλώδη.

Το φυτό ανθίζει ανάλογα, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και ο καρπός ωριμάζει αργά το φθινόπωρο.

Ο καρπός της Αρωνίας περιέχει βιταμίνες :Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης p.Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της Αρωνίας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές
 
Επιπλέον ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό για την θεραπεία του καρκίνου,καταπολέμηση υπέρτασης,πιέσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.Καταπολεμά λοιμώξεις,αλλεργίες και έχει αντιοξειδωτική δράση.Βοηθάει εγκύους,παιδιά και ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
Το Εθνικό κέντρο Γεωργικών ερευνών έχει μελετήσει την καλλιέργεια της Αρωνίας στην Ελλάδα και μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια του σε ευρύτερη κλίμακα είναι εφικτή στην χώρα μας.Πολλά φυτώρια και επιχειρήσεις εμπορέυονται την αρωνία,η καλλιέργεια της οποίας είναι εξαιρετικά επικερδής λόγω των παραπάνω.Το κέρδος περίπου κυμαίνεται από 1100 έως 1500 ευρώ ανά στρέμμα(320 φυτά ανα στρέμμα).




Πηγές:




ΣΧΙΖΑΣ Β. ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου