Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΑΛΟΗ,το «Θαυματουργό Φυτό»..

Η Αλόη συχνά αποκαλείται το «Θαυματουργό Φυτό» ή «Φυτό των Εγκαυμάτων».
Στην αρχαιότητα, την αποκαλούσαν «Bότανο της Αθανασίας»

H αλόη ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. To γένος αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 350 είδη, από τα οποία μόνο δύο είναι σημαντικά για την καλλιέργεια της αλόης για θεραπευτική και κοσμητολογική χρήση. H Aloe Ferox Miller ευδοκιμεί στη Nότιο Aφρική και δίνει την «αλόη του Aκρωτηρίου» , ενώ η Aloe Vera, η μόνη με κίτρινα λουλούδια από τις Δυτικές Iνδίες, δίνει το προϊόν το οποίο είναι γνωστό ως «αλόη των Barbados».

Tα φύλλα της αλόης είναι χοντρά, χυμώδη και σαρκώδη και μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά ως προς το μέγεθος. Aπό το κέντρο του φυτού βγαίνει μια ταξιανθία λουλουδιών με ζωηρά χρώματα (συνήθως κόκκινο ή ροζ), ανάλογα με την ποικιλία του φυτού.

Tο ώριμο φυτό θα αναπτυχθεί σε ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. Τη συναντάμε σε σχετικά θερμές περιοχές της γης, υπάρχει δε σε αφθονία και στην Ελλάδα
αλλά ως αυτοφυές φυτό φύεται στη Φλόριντα και πρωταρχικά στις ακτές της Λουιζιάνα της Αλαμπάμα, του Μισισιπή, στη Τζώρζια, στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

Η Aloe Vera καλλιεργείται σε χώρες με τροπικό και ημιτροπικό κλίμα.
Η καλύτερη εποχή για το φύτεμα της είναι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.
Στις φυτείες η aloe Vera φυτεύεται σε σειρές. Ανάμεσα σε κάθε σειρά και πριν το φύτεμα υπάρχει ήδη αρδευτικό κανάλι ενώ το έδαφος οργώνεται και λιπαίνεται. Η φυτεία είναι δυνατόν να δώσει ικανοποιητική ποσότητα aloe Vera από το πρώτο κιόλας έτος. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το μέγεθος των φυτών που θα φυτευτούν.

Το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια της αλόης είναι αυτό με ελαφρώς αλκαλικό PH. Αν το έδαφος είναι πολύ όξινο π.χ. με PH=8 η ανάπτυξη του φυτού θα είναι περιορισμένη και αργή. Σύμμαχοι του φυτού είναι ο ήλιος και το εύκρατο κλίμα ενώ δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία.
Η ιδανική θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του φυτού είναι μεταξύ 20 και 25 βαθμούς Κελσίου ενώ πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ απότομες αλλαγές στις θερμοκρασίες μεταξύ μέρας και νύχτας.
Επίσης συνιστάται η προστασία από ρεύματα του αέρα που θα μπορούσαν να σπάσουν τα βλαστάρια του φυτού. Η αλόη γενικά αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αν και ενδέχεται να επιβραδύνουν ελαφρά την ανάπτυξή της αν παραμένουν συνέχεια αυξημένες. Πρόκειται για φυτό με μεγάλη ικανόητα προσαρμογής γι’ αυτό και το συναντάμε σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης.
 H αλόη βέρα διακρίνεται για τις πολλές θεραπευτικές της ιδιότητες και τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του καταρράκτη!
Είναι χυμώδης, μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι.


Το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της Αλόης μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο ως πόσιμος χυμός, με πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί ακόμα να συνδυαστεί και με άλλα συστατικά, για κρέμες και λοσιόν που χρησιμοποιούνται τοπικά, θρέφουν το δέρμα και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητά του
Η φυσική αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή δράση της Αλόης Βέρα συνδυάζεται με τα θρεπτικά της συστατικά, για να υποβοηθήσει στην αντιμετώπιση/βελτίωση διαφόρων προβλημάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν Αλόη αναφέρουν μια γενική αίσθηση ευεξίας. Οι πιο πολλοί δηλώνουν πως τους κάνει πιο ήρεμους και με λιγότερο άγχος. Αυτή η δήλωση σχετίζεται με την ενισχυτική επίδραση της Αλόης στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εναρμονίζεται και λειτουργεί πιο ομαλά, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το σώμα μας απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις.

Η Αλόη Βέρα δεν επιδρά "μαγικά" στον οργανισμό. Ενεργεί στον επιθήλιο ιστό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό υποστηρίζεται από πάρα πολλές ανέκδοτες αποδείξεις, καθώς πολλές χιλιάδες ανθρώπων ανά τους αιώνες έχουν αναφέρει οφέλη της Αλόης σε ποικίλες περιπτώσεις.
Το ζελέ της Αλόης Βέρα περιέχει πάνω από 200 συστατικά. Από τα οποία τα 75 είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Περιέχει μια ποικιλία βιταμινών, οι πιο σημαντικές όμως είναι η αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E και η Βήτα Καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η Αλόη είναι επίσης από τα λίγα φυτά που περιέχουν βιταμίνη Β12, πολύ σημαντική για τους χορτοφάγους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου