Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΣΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ...ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ..


   Τα λαχανικά που φυτέυονται αυτήν την εποχή είναι πάρα πολλά και με διάφορες ποικιλίες.Μαρούλι,λάχανο,κουνουπιδι,μπροκολο,καρότο κλπ..Γνωστά σε όλους λαχανικά με ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Οχι ιδιαίτερα απαιτητικές καλλιέργειες αλλά θέλουν τη προσοχή τους...Εχθροί,μυκητες  και έλλειψη τροφής δημιουργούν προβλήματα στα φυτά..αλλά υπάρχουν πολλές λύσεις για να αποφύγουμε τα χημικά σκευάσματα.Στον ελλαδικό χώρο η αλόγιστη χρήση επικίνδυνων σκευασμάτων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα...

khpeytikathermokhpia
Στην αρχή τις καλλιέργειας μπορούμε να κάνουμε χρήση βιολογικών οργανικών λιπασμάτων(ΑΝΑΒΙΩΣΗ),κοπριές(όχι πάντα) και καλή κατεργασία χώματος για να έχουμε καλή δομή...Τα λιπάσματα ΑΝΑΒΙΩΣΗ απότελουν κλειδί για μια καλή σοδεία και υγιή φυτά με την πιο τέλεια γευση στα προιοντα.Συνδυάζονται και με άλλα προιόντα θρέψης.Η καινοτομία των προιόντων της εταιρίας Αναβίωση,να διατηρούν ένα έδαφος γόνιμο και πιο αποδοτικό για μεγαλύτερο διάστημα από τα συμβατικά...Τοποθετόντας 50 έως 100 κιλά ανά στρέμμα(με ή και χωρίς τη χρήση ανόργανων προσθηκών) εξασφαλίζουμε μια καλή ικανοποιητική λίπανση για τα φυτά μας.Ακόμη εφαρμόζωντας το υγρό ΑΝΑΒΙΩΣΗ ,μόνο του ή και συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα για προστασία προφυλλασόμαστε από ασθένειες διότι τα φυτά μας είναι πιο ανθεκτικά και υγιή.Η ανάλογία του προιόντος είνια 1 λίτρο σε 500 λίτρα νερό κια επαναλαμβάνουμε κάθε 15 ημέρες σε πότισμα και ψέκασμα ανάλογα τις ανάγκες του φυτού.Τα προίοντα απευθύνονται σε ιδιώτες καλλιεργητές αλλά και επαγγελματίες...

anabiosi για όλους...


ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΒΙΩΣΗ(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ) (ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ)

  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ(25-%30%)
  • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
  • ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ-ΔΟΜΗΣ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ-ΜΥΚΗΤΩΝ(25%-40%)
  • ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ(30%)
  • ΠΡΩΙΜΟΤΗΤΑ -ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΡΠΟΥ
  • ΔΕ ΞΕΠΛΕΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ(50%)
  • ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΘΡΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  • ΑΝΤΙΠΑΓΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ
  • ΜΕΙΩΣΗ (40%-50%)ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Τα οφέλη μιας σωστής και ισορροπημένης λίπανσης(ανόργανη και οργανική) και φυτοπροστασίας είναι πάρα πολλά...Αλλά το βασικό είναι να ξέρουμε τι τρώμε και τι παράγουμε... 
Τα προιόντα της εταιρίας ΑΝΑ-ΒΙΩΣΗ θα τα βρείτε σε επιλεγμένα γεωπονικά καταστήματα-φυτώρια κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα.Για περαιτέρω πληροφορίες απευθυνθείται στον τοπικό σας γεωπόνο..
Δείτε στη σελίδα μας αποτελέσματα σε διάφορες καλλιέργειες σε όλη την ελλάδα.




ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
τηλ.6978500550


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κομποστοποίηση και αερόβια ζύμωση


Ο λόγος για μια σχετικά νέα μέθοδο, κατά την οποία επιτυγχάνεται η φυσιολογική αποδόμηση (χώνεμα) υλικών φυτικής προέλευσης.

Πρόκειται για μια εξ' ολοκλήρου κερδοφόρα μέθοδο, αφού επιτυγχάνει να μειώσει σημαντικά το κόστος των εργατικών, ενώ συγχρόνως αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τα υπολείμματα κλάδευσης, μετατρέποντάς τα σε άριστο βιολογικό λίπασμα ή υλικό εδαφοκάλυψης, το οποίο αποτελεί την καλύτερη δυνατή πρόληψη στην παρεμπόδιση ανάπτυξης ζιζανίων. Στην ευεργετική αυτή δράση της κομποστοποίησης δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς την προστασία του περιβάλλοντος λόγω της έλλειψης χημικών, καθώς και την απόλυτη ασφάλεια των εργαζομένων, των επισκεπτών και της πανίδας της περιοχής.


Καθεμία από τις μεθόδους της κομποστοποίησης παρουσιάζει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορεί να επιλεγεί αυτή που αρμόζει καλύτερα στις ανάγκες μας ή ακόμα να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι τρεις.

Η πρώτη μέθοδος που αναφέρεται είναι η κομποστοποίηση σε σωρούς. Κατά τη μέθοδο αυτή, το υλικό που προορίζεται για το χώνεμα συγκεντρώνεται σε σωρούς με ελάχιστες διαστάσεις του ενός κυβικού μέτρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη δυνατή μάζα υλικού, για να μπορέσει να αναπτυχθεί στο εσωτερικού του η απαραίτητη θερμοκρασία των 60 - 65 βαθμών Κελσίου.

Δεύτερη κατά σειρά έρχεται η επιφανειακή κομποστοποίηση η οποία, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία το χώνεμα των φυτικών υλικών γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους. Η επιφανειακή κομποστοποίηση είναι πιο απλή και δεν απαιτεί τη δημιουργία σωρού κατά τη διάρκεια της χώνευσης. Δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να μιμείται αυτό που συμβαίνει στη φύση, όπου το έδαφος καλύπτεται από τα φύλλα των φυτών και τη νεκρή βλάστηση, η οποία σταδιακά χωνεύεται και μετατρέπεται σε οργανική ουσία.

Τελευταία είναι η υπόγεια κομποστοποίηση, με λιγότερες δαπάνες και φροντίδες. Πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία η χώνευση των υλικών γίνεται σε λάκκους. Η υπόγεια κομποστοποίηση συνιστάται για τη γρήγορη βελτίωση των φτωχών εδαφών.

Απαραίτητο είναι να γνωρίζει κανείς τα κατάλληλα υλικά για την κομποστοποίηση.
Τα φυτικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τα εξής:
1. Υπολείμματα λαχανικών (φύλλα και στελέχη)
2. Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν ώριμους σπόρους)
3. Σάπια ή χαλασμένα φρούτα
4. Λουλούδια από ανθοδοχεία
5. Φύλλα
6. Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου (σε μικρές ποσότητες)
7. Κλαδιά δέντρων και θάμνων
8. Χώμα από γλάστρες, όταν ανανεώνετε το χώμα τους
9. Άχυρο
10.Τσόφλια από αυγά
11.Υπολείμματα του καφέ
12.Κομμένο γρασίδι του γκαζόν (να ανακατευτεί με τεμαχισμένα κλαδιά ή να στρωθεί αυτούσιο σε λεπτές στρώσεις. Το γρασίδι προσφέρεται κυρίως για επιφανειακή κομποστοποίηση)
13.Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμά τους στην κουζίνα του σπιτιού (π.χ. πατατόφλουδες, βολβοί από φασόλια, αρακάς, κουκιά, κτλ.)


Όπως κάθε δουλειά, έτσι και αυτή έχει τις δικές της απαραίτητες προϋποθέσεις, που εξασφαλίζονται με τις ακόλουθες εργασίες:

1. Καλός αερισμός του σωρού. Η χώνευση γίνεται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι για ν' αναπτυχθούν χρειάζονται οξυγόνο. Η ζύμωση δηλαδή, που γίνεται μέσα στο σωρό, είναι όπως λέγεται, αερόβια. Αν περιοριστεί ο αερισμός του σωρού, τότε θα γίνει αναερόβια η ζύμωση, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσάρεστης μυρωδιάς και φυσικά δεν θα μας δώσει τα τελικά υλικά που δίνει η αερόβια ζύμωση. Χάρη λοιπόν στην αερόβια ζύμωση, οι σωροί μας δεν μυρίζουν. Ο καλός αερισμός του σωρού επηρεάζεται από:
α) τον τρόπο που είναι κατασκευασμένο το σιλό,
β) το είδος των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί (τα υγρά χόρτα και το πριονίδι δεν εξασφαλίζουν καλό αερισμό στο σιλό και γι' αυτό θα πρέπει να ανακατεύονται με υλικό από το άλεσμα κλαδιών),
γ) το ανακάτεμα των υλικών του σωρού κάθε δύο εβδομάδες ή και συχνότερα.

2. Ισορροπημένη υγρασία. Η συνεχής ύπαρξη της υγρασίας στη μάζα του φυτικού υλικού που χωνεύει, είναι απαραίτητη για τη συνέχιση χωρίς διακοπή των βιολογικών εργασιών, που γίνονται μέσα σε αυτή. Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και ο σωρός χάνει υγρασία, πρέπει να γίνεται διαβροχή. Αν πάλι στην περιοχή βρέχει πολύ, τότε πρέπει να καλύπτεται για να μη βραχεί υπερβολικά, αλλά και για να μην παρασύρει η βροχή τα θρεπτικά στοιχεία που δημιουργούνται στο εσωτερικό του σωρού κατά τη χώνευση. Ενα απλό τεστ για να διαπιστωθεί αν το υλικό έχει την κατάλληλη υγρασία, είναι να πάρετε μια μικρή ποσότητα από αυτό και να τη σφίξετε στο χέρι σας. Αν τρέξει μικρή ποσότητα νερού μετά από τη συμπίεση, τότε το υλικό έχει την κατάλληλη υγρασία.

3. Η σωστή αναλογία αζώτου και άνθρακα. Η σωστή δηλαδή αναλογία από πράσινα μέρη (φύλλα, χλωρά χόρτα) και ξυλώδη μέρη (κλαδιά, πριονίδια, ξερά χόρτα, κτλ.). Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η καλύτερη αναλογία σε άζωτο και άνθρακα είναι 30 μέρη άνθρακα και ένα μέρος άζωτο (μετρημένα όμως σε ξηρό βάρος). Αν ο σωρός σας αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από κλαδιά χωρίς πράσινα μέρη, τότε θα πρέπει να προσθέσετε σε αυτόν, σε κάθε στρώση ενός τετραγωνικού μέτρου ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος σε ιστορικό κτήριο – Προλαμβάνει πλημμύρες, εξοικονομεί CO2

Το ξενοδοχείο Rubens at the Palace στο Λονδίνο έχει πλέον τον μεγαλύτερο πράσινο τοίχο στη βρετανική πρωτεύουσα.


Ο πράσινος τοίχος του ξενοδοχείου καλύπτει επιφάνεια 32,5 τετραγωνικών μέτρων και έχει ύψος 21 μέτρα.  Πρόκειται για μια κάθετη δομή διαιρεμένη σε δύο μέρη, στον τοίχο ενός ιστορικού κτηρίου που χρονολογείται από το 1912.
Η κατασκευή του πράσινου τοίχου διήρκεσε δύο μήνες, ενώ φυτεύτηκαν 10.000 φυτάσυμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και πουλιά: μεταξύ άλλων νεραγκ

ούλες, δύο είδη κρόκου και φραουλών, ανοιξιάτικοι βολβοί και γεράνια. Στόχος των αρχιτεκτόνων αυτού του κάθετου κήπου, πουσυγκρατεί χώμα βάρους 16 τόνων, ήταν να διατηρειθεί η πολυχρωμία καθόλο το έτος.
Το έργο περιλαμβάνεται στις προσπάθειες αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή τηςΒικτώρια, μιας από τις πλέον πολυσύχναστες και πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κέντρο του Λονδίνου.
Πέραν του αισθητικού, ο κάθετος κήπος θα εξυπηρετήσει και τον πρακτικό στόχο της πρόληψης των αστικών πλημμυρών που συμβαίνουν όταν τα όβρια ύδατα δεν απορροφούνται από το τσιμέντο και προκαλούν υπερχείλιση των αγωγών αστικών λυμάτων.
Η έλλειψη χώρων απορρόφησης των υδάτων η τοπική υπηρεσία αναβάθμισης της περιοχής ενθαρρύνει την κατασκευή περισσότερων χώρων πρασίνου.
Η κυβέρνηση παρείχε χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό του πράσινου τοίχου από την Green Roof Consultancy.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οροφή του κτηρίου έχει εγκατασταθεί μια δεξαμενή συλλογής των ομβρίων υδάτων χωρητικότητας 10.000 λίτρων, η οποία χρησιμοποιείται για την άρδευση των φυτών.
Το 1912, όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός, ο πλοίαρχος Σκοτ έφτασε στο Νότιο Πόλο για να ανακαλύψει ότι ο Άμουνδσεν τον είχε προλάβει κατά 35 ημέρες, οι σουφραζέτες άρχισαν να σπάνε τζάμια για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ψήφο και ξέσπαγαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι κατά τους οποίους η Ελλάδα διπλασίασε τα εδάφη της, το ξενοδοχείο Rubens at the Palace φιλοξενούσε υπαλλήλους του παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο του Ελεύθερου Πολωνικού Στρατού του Στρατηγού Σικόρσκι, ενώ εκεί φιλοξενήθηκε και ο εξόριστος για μια περίοδο Στρατηγός Σαρλ Ντε Γκώλ, ηγέτης του ελεύθερου στρατού της Γαλλίας και μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η σημαντικότερη σύγχρονη διάκριση του ξενοδοχείου είναι αυτός ο πράσινος τοίχος.
econews.gr

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ....ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ

ΛΑΧΑΝΟ/ΜΑΠΑ-BRASSICA OLERACEA/CAPITATA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως
αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή
όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 65-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε τέλος καλοκαιριού έως
αρχές φθινοπώρου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή
συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-26 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 15-25 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 40-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία


ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Νοέμβριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 7-14
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 70-100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως
αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή
όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 3-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 55-75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-BETA VULGARIS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία


ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με βολβούς φθινόπωρο για
φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-26 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Φεβρουάριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά με τη μύτη προς τα πάνω
Ημέρες βλάστησης: 7-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε

ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

kalliergo.gr

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο καλλιέργειες με κέρδη και δυνατότητα επιδοτήσεων



ΜΕΓΆΛΑ ΠΕΡΙΘΏΡΙΑ ΚΈΡΔΟΥΣ ΕΜΦΑΝΊΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΕΣ ΔΎΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΏΝ ΦΥΤΏΝ, ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΛΊΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΎ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΌΣΕΙΣ ΣΕ ΈΣΟΔΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΆΖΟΝΤΑΙ ΌΤΑΝ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΆ ΚΡΙΤΉΡΙΑ.


 Μέσω δε του αναπτυξιακού νόμου οι επίδοξοι και νυν καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν έως και 50% για επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού που αφορούν στη μεταποίηση των προϊόντων για παραγωγή αιθέριων ελαίων.
Αν και ξηρική καλλιέργεια, το δενδρολίβανο μπορεί να καλλιεργηθεί και ως ποτιστική καλλιέργεια καθώς δίνει μεγαλύτερη παραγωγή
Αξιοποιώντας τοn νέο αναπτυξιακό νόμο που θα είναι «ανοικτός» για νέες αιτήσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ομάδες παραγωγών μπορούν να συνεργαστούν και να συστήσουν εταιρείες με σκοπό τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.
Το δενδρολίβανο και ο βασιλικός αποτελούν δύο καλλιέργειες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, που προσαρμόζονται στο μεσογειακό κλίμα και μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη. Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Τα έσοδα, σύμφωνα με τις στρεμματικές αποδόσεις μιας βιολογικής φυτείας με τα δύο βότανα, μπορούν να φθάσουν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα, αν και δεν είναι άγνωστη, τα τελευταία χρόνια άρχισε να γνωρίζει άνθηση προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.
Αγγίζουν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα τα κέρδη για τον βασιλικό
Διπλάσιες αποδόσεις όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική Η ετήσια απόδοση στην καλλιέργεια βασιλικού φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένων φύλλων και τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 800 ευρώ, ενώ στην περίπτωση εκείνη που επιλεγεί βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα εκτοξεύονται και κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ.
Η ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- είναι η «citriodora» η οποία διακρίνεται από τα μεγάλα φύλλα και το έντονο άρωμα. Για τον λόγο αυτό καλλιεργείται για παραγωγή ξηρής δρόγης αλλά και για παραγωγή αιθέριου ελαίου.

Τα 400 κιλά αποξηραμένων φύλλων φτάνει η ετήσια απόδοση στην καλλιέργεια βασιλικού. Είναι φυτό πολύ απαιτητικό σε νερό. Οι αρδεύσεις μπορεί να γίνονται με σταγόνες ή με κατάκλιση
Ο βασιλικός είναι μονοετές φυτό που δημιουργεί ένα πυκνό πλέγμα βλαστών και το οποίο φθάνει σε ύψος 20-80cm, ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν όμως και είδη πολυετούς βασιλικού.
Ο βασιλικός καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές που μπορεί να είναι θερμότερες ή ψυχρότερες. Το εύκρατο κλίμα είναι το καταλληλότερο για την καλλιέργεια του βασιλικού. Ο ήπιος και μικρής διάρκειας χειμώνας που τον ακολουθεί ένα δροσερό καλοκαίρι, αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για μία επιτυχημένη παραγωγή βασιλικού. Στις περιοχές αυτές, η διάρκεια της βλαστήσεως είναι πιο μακρά, με συνέπεια να γίνονται περισσότερες συγκομιδές το έτος.

Γενικά η θερμοκρασία στην οποία αναπτύσσεται καλύτερα ο βασιλικός είναι οι 22ο - 30ο C ενώ ταυτόχρονα απαιτεί 10-12 ώρες φωτισμού ημερησίως.
Η λίπανση
Βιολογική καλλιέργεια: Οι ποσότητες του αζώτου που απαιτούνται για την παραγωγή 500 κιλών ξηρής δρόγης το στρέμμα είναι 9,6 κιλά αζώτου 2,8 κιλά φωσφόρου και 11,6 κιλά καλίου και 1,6 κιλά μαγνησίου. Η λίπανση που πρέπει να γίνει θα πρέπει να αποδίδει στο έδαφος κατά μέσον όρο 10 κιλά αζώτου, 3 κιλά φωσφόρου, 12 κιλά καλίου και 1,5 κιλό μαγνησίου.

Με την προσθήκη κατά το φθινόπωρο 1200 κιλών οργανικής ουσίας, 3 κιλών φωσφορικού σε μορφή φυσικών φωσφορικών και 20 κιλών θειικού καλίου, σύμφωνα με τις αναλύσεις των εδαφών καλύπτονται οι ανάγκες σε άζωτο, φωσφόρο, κάλιο και μαγνήσιο του βασιλικού.
Συμβατική καλλιέργεια: Σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα που υπάρχουν, μία λίπανση με 30 κιλά φωσφορικής αμμωνίας, είναι μία λίπανση που βοηθάει ικανοποιητικά στην ανάπτυξη των φυτών. Ο βασιλικός είναι φυτό πολύ απαιτητικό σε νερό. Απαιτεί αρδεύσεις σε κανονικά χρονικά διαστήματα. Οι αρδεύσεις μπορεί να γίνονται με σταγόνες ή με κατάκλιση.
Η συχνότητα εξαρτάται από το είδος του εδάφους, (αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες). Στα αμμώδη εδάφη πρέπει να γίνεται συχνότερα. Τις πολύ θερμές ημέρες πρέπει να γίνεται ανά δεύτερη ημέρα. Κατά μέσο όρο οι αρδεύσεις πρέπει να γίνονται κάθε 10-12 ημέρες.
Η άρδευση του βασιλικού πρέπει να σταματά 4-5 ημέρες πριν από κάθε συλλογή των φύλλων.
Παραγωγή ξηρής δρόγης και αιθέριων ελαίωνΗ συγκομιδή γίνεται με δύο τρόπους:
Με αποκοπή των φυτών σε ύψος 10cm από το έδαφος. Στην περίπτωση αυτή γίνονται 3-4 συλλογές τον χρόνο και η παραγωγή χρησιμοποιείται για αποξήρανση και παραγωγή ξηρής δρόγης.
Με τη συλλογή μόνο των ανθοφόρων κορυφών, όταν ευρίσκονται σε πλήρη άνθιση. Στην περίπτωση αυτή, γίνονται 6-7 συλλογές και η παραγωγή χρησιμοποιείται για απόσταξη και παραγωγή αιθέριων ελαίων. Η αποξήρανση γίνεται σε χώρους σκιερούς που αερίζονται καλά ή σε ειδικά ξηραντήρια. Η παραγωγή των αιθέριων ελαίων γίνεται σε ίδιους αποστακτήρες με εκείνους που χρησιμοποιούνται για τη μέντα, κ.λπ. Η αποξήρανση πρέπει να γίνεται μέχρι τους 40ο C. Μπορεί να δώσει μέχρι 2.000 κιλά το στρέμμα χλωρή μάζα, ενώ έχει απόδοση 20-25% σε ξηρή δρόγη μετά την αποξήρανση δηλαδή 400-500 κιλά ξηρή δρόγη.
Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα (φρέσκος και ξηρός), σε σαλάτες και για το αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία, την κονσερβοποιία, τη φαρμακοποιία και τη σαπωνοποιία.
Εως και 1.800€ ανά στρέμμα η απόδοση για το δενδρολίβανο
Χαμηλό το κόστος, υψηλά τα έσοδα 
Με την οικονομική απόδοση στο δενδρολίβανο να είναι σχεδόν τριπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να φθάσουν τα 1.800 ευρώ.
Το κόστος εγκατάστασης μιας καλλιέργειας δενδρολίβανου είναι 350-400 ευρώ το στρέμμα, ενώ η καλλιέργεια είναι πολυετής και διαρκεί 12-18 χρόνια.
Με μια μέση παραγωγή 250-350 κιλών το στρέμμα σε ξηρή δρόγη, η καλλιέργεια του δενδρολίβανου μπορεί να δώσει εισόδημα σε βιολογική καλλιέργεια μέχρι 1.500-1.800 ευρώ το στρέμμα, ενώ σε συμβατική μέχρι 500-700 ευρώ ανά στρέμμα.
Το δενδρολίβανο -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- ευδοκιμεί σε θερμά όσο και σε ψυχρά κλίματα. Οσον αφορά το υψόμετρο, καλό είναι να καλλιεργείται μέχρι τα 600 μέτρα.
Το δενδρολίβανο πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, μήκους 10 cm περίπου που προέρχονται από τις κορυφές. Τα μοσχεύματα για να αποκτήσουν ρίζες τοποθετούνται σε φυτώριο σε ένα μείγμα οργανικής ουσίας και άμμου (1:1). Πριν από την τοποθέτησή τους στο υπόστρωμα αυτό, απομακρύνονται όλα τα φύλλα εκτός από εκείνα της κορυφής. Η εγκατάσταση των μοσχευμάτων στο φυτώριο μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο και ο χρόνος ριζοβολίας τους, ανάλογα με την εποχή, κυμαίνεται από 2 έως 4 μήνες. Καλύτερη εποχή εγκατάστασης των μοσχευμάτων στο φυτώριο είναι η άνοιξη. Πέρα από τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται και παραφυάδες, που φυτεύονται την ίδια εποχή.
Η λίπανση
Βιολογική καλλιέργεια: Οι ποσότητες του αζώτου που απαιτούνται για την παραγωγή 450 κιλών ξηρής δρόγης το στρέμμα είναι 7,1 κιλά αζώτου, 2,2 κιλά φωσφόρου, 10,8 κιλά καλίου και 1,6 κιλά μαγνησίου. Η λίπανση που πρέπει να γίνει θα πρέπει να αποδίδει στο έδαφος κατά μέσον όρο 6 κιλά αζώτου, 3 κιλά φωσφόρου, 11 κιλά καλίου και 1,5 κιλό μαγνησίου. Τα λιπάσματα που θα δίδονται στη βιολογική καλλιέργεια του δενδρολίβανου θα είναι σύμφωνα με τον κανονισμό της βιολογικής καλλιέργειας που καθορίζει τα είδη των βιολογικών λιπασμάτων. Σύμφωνα με την κατάσταση των βιολογικών λιπασμάτων, οι ανάγκες του βιολογικού δενδρολίβανου καλύπτονται με τις εξής ποσότητες:
Με την προσθήκη κατά το φθινόπωρο 800 κιλών το στρέμμα οργανικής ουσίας, 3 κιλών φωσφορικού σε μορφή φυσικών φωσφορικών και 15 κιλών θειικού καλίου το στρέμμα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των εδαφών καλύπτονται οι ανάγκες σε άζωτο, φωσφόρο, κάλιο και μαγνήσιο του δενδρολίβανου.
Συμβατική καλλιέργεια: Στις ξηρικές καλλιέργειες προστίθεται στο έδαφος ένα λίπασμα 25-30 κιλά ανά στρέμμα του τύπου (20-10-10) την άνοιξη. Στις ποτιστικές καλλιέργειες, πέραν αυτής της ποσότητας, προστίθενται ακόμη 5-20 κιλά νιτρικής αμμωνίας (34,5-0-0) σε 3-4 δόσεις στα μέσα Μαΐου - τέλη Ιουνίου. Συγκομιδή - αποξήρανσηΤο δενδρολίβανο μπορεί να συγκομισθεί όταν είναι σε πλήρη άνθιση, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να γίνει σε 2-3 χέρια μέσα στο καλοκαίρι. Τον πρώτο χρόνο η παραγωγή είναι μικρή και γι' αυτό δεν γίνεται συλλογή. Τον δεύτερο χρόνο παράγεται σχεδόν η μισή από την πλήρη απόδοση, ενώ από το τρίτο έτος φθάνει σε πλήρη παραγωγή. Η μέση απόδοση σε χλωρό βάρος είναι 1.500-2.000 κιλά. Η σχέση ξηρού προς χλωρό είναι 35%, ενώ οι βλαστοί αποτελούν το 47,5% και τα φύλλα το 52,5% της φυτικής μάζας.
Γενικά η παραγωγή σε ξηρά φύλλα ανέρχεται σε 260-350 κιλά το στρέμμα.
Η συλλογή γίνεται με χορτοκοπτικές μηχανές. Η οικονομική ζωή μιας φυτείας δενδρολίβανου διαρκεί 12-18 χρόνια.
Στη συνέχεια οι χλωροί βλαστοί μεταφέρονται σε υπόστεγα για να αποξηρανθούν και να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα τους ή σε ειδικά ξηραντήρια.
Τα ξηρά φύλλα απομακρύνονται από τους βλαστούς, με τα χέρια.
Το ξηρό προϊόν πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρές και δροσερές αποθήκες. Το αιθέριο έλαιο παράγεται όπως στα άλλα αρωματικά φυτά.

iefimerida.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
6978500550






Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κίνα: εταιρεία χημικών δηλητηρίασε τόνους ψαριών σε ποταμό


Μια εταιρεία χημικών θεωρούν οι Αρχές υπεύθυνη για τον μαζικό θάνατο χιλιάδων ψαριών στον ποταμό Φου, στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα.


Ειδικότερα, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι τα ψάρια πέθαναν λόγω της μόλυνσης των υδάτων από τοξικά χημικά της εταιρείας Hubei Shuanghuan Science and Technology Stock Co.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η περιοχή που μολύνθηκε με χημικά εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα, ενώ εκτιμάται ότι τα νεκρά ψάρια ξεπερνούν τους 110 τόνους.
Από την πλευρά της η εταιρεία, που παρασκευάζει ανόργανα χημικά προϊόντα, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε για μια εβδομάδα την παραγωγή και ότι η διαρροή των τοξικών ουσιών οφείλεται σε υπερχείλιση του αγωγού λυμάτων.
Ωστόσο δεν ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη, διευκρινίζοντας ότι μετά από δική της έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένες εταιρείες στην περιοχή απέρριψαν στον ποταμό λύματα που δεν είχαν υποστεί επεξεργασία, ενώ για στο πρόβλημα συνέβαλε και το γεγονός ότι στον ποταμό καταλήγουν και τα περιττώματα των ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες.
Την υπόθεση έφεραν στην επιφάνεια περιβαλλοντικοί επιθεωρητές της επαρχίας Χουμπέι, οι οποίοι απέδωσαν τον μαζικό θάνατο των ψαριών σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας στον ποταμό.
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο χιλιάδες νεκρά χέλια ξεβράστηκαν στις ακτές της χώρας, ενώ τον Μάρτιο στον ποταμό Huangpu είχαν εμφανιστεί 16.000 νεκρά γουρούνια.


econews.gr

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΛΑΧΑΝΙΚΑ Α' ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΛΩΚΑΡΗΣ

Τα λαχανικά παράγονται όλο τον χρόνο με εποχιακές επιλογές από την οικογένεια Φλώκαρη στην Ν.Μαγνησία Θεσσαλονίκης...
Πρόκειται για  προιόντα Α ποιότητας με εξαιρετική γέυση ..που παράγονται με μεράκι και τον σωστότερο τρόπο καλλιέργειας.
Θα τα συναντήσετε σε καταστήματα,λαχαναγορές και λαικές αγορές σε κατά τόπους μέρη...
Το κύριο προιόν της οικογένειας Φλώκαρη με ασυναγώνιστη γέυση και ποιότητα είναι η τομάτα...
Τα προιόντα που παράγονται είναι και διατίθονται προς πώληση είναι:

ΤΟΜΑΤΕΣ
TOMATINIA
ΜΑΥΡΗ ΤΟΜΑΤΑ
ΜΑΡΟΥΛΙΑ
ΜΠΡΟΚΟΛΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ
ΛΑΧΑΝΑ
ΠΡΑΣΣΑ
ΣΓΟΥΡΟ ΜΑΡΟΥΛΙ
ΣΕΛΙΝΟ
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
ΦΙΝΟΚΙΟ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ...
 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΦΛΩΚΑΡΗΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΑΣ...
 ΠΑΡΤΕ ΤΗΛ  6977708454


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ!

Ο ζεόλιθος όντας αρνητικά φορτισμένος, μπορεί να δεσμεύσει θετικά φορτισμένα ιόντα στους πόρους του. Θετικά φορτισμένα, είναι όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξη τους.

fisikos_zeolithos_0_1_mm_02

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και χάρη σ’ αυτήν, μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμπλουτίζει το έδαφος με Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Σίδηρο, στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στο ζεόλιθο. Μερικοί το ονομάζουν «πέτρα της ζωής» ή «μαγική πέτρα». Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις ζέω = βράζω και λίθος = πέτρα γιατί όταν θερμανθεί αποβάλλει, με τη μορφή φυσαλίδων, το νερό που έχει συγκρατήσει, δίνοντας την εντύπωση ότι βράζει.

Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.
Ιδιότητες του Ζεόλιθου στη Γεωργία
  • Έχει αποδείξει την ικανότητά του να αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.
  • Η ανάμειξη του φυσικού ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
  • Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών έδωσε αύξηση παραγωγής κατά 30% – 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% – 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.
  • Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
  • Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.
  • Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους, προωθώντας την ισορροπία αλκαλικών μετάλλων
  • Βελτιώνει τον αερισμό.
  • Παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη μικροβιολογική δραστηριότητα.
  • Αυξάνει την αποδοτικότητα των λιπασμάτων, μειώνοντας το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
  • Βελτιώνει τους πόρους.
  • Μειώνει την απώλεια νερού και αποτρέπει την δημιουργία ξηρών σημείων, κατακρατόντας νερό και αυξάνοντας την διάθεσιμη ποσότητα νερού για τα φυτά
  • Ενισχύει σημαντικά το ριζικό σύστημα.
  • Μειώνει την έκλυση νιτρικών και φωσφορικών αλάτων.
  • Βελτιώνει τη χρησιμοποίηση του αζώτου και του φωσφόρου από τα φυτά.
  • Μεγαλύτερος όγκος των καρπών.
  • Ομοιομορφία στην παραγωγή.Σε βαριά ή αργιλώδη εδάφη πρέπει να προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή (1-3 mm), ενώ σε ελαφρά ή αμμώδη εδάφη πρέπει να προτιμάται αυτός σε μορφή σκόνης.
Εκτός από ιόντα, ο ζεόλιθος, μπορεί και δεσμεύει εύκολα και μόρια νερού στους πόρους του. Μπορεί να ενυδατωθεί σε μεγάλο βαθμό, έως και 40% του βάρους του. Οι γεωλόγοι λόγω αυτής της ιδιότητας του τον έχουν χαρακτηρίσει και ως ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά. Σε ξηρικές καλλιέργειες όπως ελιές και αμπέλια, ο ζεόλιθος μπορεί να χορηγεί στα φυτά την απαραίτητη υγρασία σε περιόδους ανομβρίας.
Την ικανότητα του ζεόλιθου να απορροφά υγρασία την εκμεταλλευόμαστε για την προστασία των φυτών από εχθρούς και ασθένειες. Σε μορφή πούδρας, ο Ζεόλιθος, ψεκαζόμενος στο φυτό δημιουργεί ένα λεπτό φιλμ, απορροφώντας την περίσσεια υγρασίας και αποτρέποντας την εγκατάσταση των διαφόρων παρασίτων.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Επιπλέον ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει από:
  •  Κάμπιες
  • Μελίγκρα
  • Ακάρεα
  • Τετράνυχο
  • Περονόσπορο
  • Ωίδιο
  • Μαρσόνια
  • Βοτρύτιδα
Η χρήση ζεόλιθου έχει δώσει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια πληθώρα καλλιεργειών.
Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Α. Φιλιππίδης χρησιμοποίησε Ζεόλιθο σε μια σειρά καλλιεργειών με εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τον μάρτυρα, ο οποίος δέχθηκε λίγο ή καθόλου λίπανση.Προσθήκη ζεόλιθου σε ποσότητες 1-2 τόνων το στρέμμα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μήλων κατά 13-38%.
Συγκεκριμένα, στο σιτάρι, η προσθήκη ζεόλιθου έδωσε αύξηση παραγωγής 34%, σε ορυζώνες η προσθήκη Ζεολίθου έδωσε αύξηση παραγωγής 34%, στα καλαμπόκια 50%, στα σταφύλια 48-66%, στα ακτινίδια 45%, στο βαμβάκι 17% και στη τομάτα 52%.
Στο ραπανάκι η χρήση ζεόλιθου έδωσε κατά 72,2% αύξηση στον μέσο όρο του βάρους των ριζοκονδύλων, στο παντζάρι 151,6%, ενώ στο κρεμμυδάκι 49,8% μεγαλύτερος ως προς το μήκος και 81,7% ως προς τη διάμετρο.
Γενικά η χρήση του έχει διαπιστωθεί πως ευνοεί καλλιέργειες όπως το αμπέλι, η πατάτα, η ελιά, η ροδακινιά, η βερικοκιά, τα εσπεριδοειδή, η τομάτα το αγγούρι και η πιπεριά, χωρίς να εξαιρούμε τις λοιπές καλλιέργειες για τις οποίες δεν έχουν γίνει έρευνες ακόμη.

6978500550 ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακύκλωση σε συσκευασίες φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία


Ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων προωθεί πιλοτικά οδήμος Κιλελέρ στη Θεσσαλία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής..

Συγκεκριμένα, από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου, σε χωριά του Δήμου, θα συγκεντρωθούν οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον και ιδιαίτερα τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών θα γίνει σε14 προκαθορισμένα σημεία, από όπου θα διέλθει ειδικό απορριμματοφόρο όχημα της ΕΕΑΑ για την αποκομιδή τους. Όπως ενημερώνει ο Δήμος Κιλελέρ “οι συσκευασίες θα παραδίδονται αφού ξεπλυθούν καλά από τους αγρότες, μέσα σε ειδικές διαφανείς σακούλες, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από τους γεωτεχνικούς του Δήμου στο παλαιό δημαρχείο Νίκαιας αλλά και τους επαγγελματίες γεωπόνους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή”.
Στους εθελοντές θα χορηγείται ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ενώ κάθε σακούλα θα αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό, αφού θα αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών.
Οι κενές συσκευασίες θα πρέπει να είναι καθαρές ώστε να οδηγηθούν προς ανακύκλωση. Την καθαρότητα θα ελέγχουν μακροσκοπικά γεωπόνοι – μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, κατά την παραλαβή στα σημεία συγκέντρωσης.
Η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών έχει προγραμματιστεί για τις 27 – 29 Αυγούστου, στα χωριά Μ. Μοναστήρι, Καλαμάκι, Αρμένιο, Κιλελέρ, Μέλισσα, Μελία, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Ομορφοχώρι, Νίκαια, Ζάππειο, Μύρα, Βούναινα, Άγιοι Ανάργυροι. Μάλιστα, θα βραβευθεί και το χωριό, όπου θα συγκεντρωθούν τα περισσότερα κενά δοχεία.
Πρόθεση του δημάρχου Κιλελέρ είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης να συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τη συγκέντρωση και αποκομιδή των συσκευασιών 3-4 φορές ετησίως, στο τέλος των μεγάλων καλλιεργητικών περιόδων.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κιλελέρ φιλοξενεί 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, γεγονός που αποδεικνύει τόσο το μέγεθος όσο και τα οφέλη του εγχειρήματο.