Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακύκλωση σε συσκευασίες φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία


Ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων προωθεί πιλοτικά οδήμος Κιλελέρ στη Θεσσαλία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής..

Συγκεκριμένα, από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου, σε χωριά του Δήμου, θα συγκεντρωθούν οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον και ιδιαίτερα τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών θα γίνει σε14 προκαθορισμένα σημεία, από όπου θα διέλθει ειδικό απορριμματοφόρο όχημα της ΕΕΑΑ για την αποκομιδή τους. Όπως ενημερώνει ο Δήμος Κιλελέρ “οι συσκευασίες θα παραδίδονται αφού ξεπλυθούν καλά από τους αγρότες, μέσα σε ειδικές διαφανείς σακούλες, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από τους γεωτεχνικούς του Δήμου στο παλαιό δημαρχείο Νίκαιας αλλά και τους επαγγελματίες γεωπόνους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή”.
Στους εθελοντές θα χορηγείται ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ενώ κάθε σακούλα θα αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό, αφού θα αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών.
Οι κενές συσκευασίες θα πρέπει να είναι καθαρές ώστε να οδηγηθούν προς ανακύκλωση. Την καθαρότητα θα ελέγχουν μακροσκοπικά γεωπόνοι – μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, κατά την παραλαβή στα σημεία συγκέντρωσης.
Η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών έχει προγραμματιστεί για τις 27 – 29 Αυγούστου, στα χωριά Μ. Μοναστήρι, Καλαμάκι, Αρμένιο, Κιλελέρ, Μέλισσα, Μελία, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Ομορφοχώρι, Νίκαια, Ζάππειο, Μύρα, Βούναινα, Άγιοι Ανάργυροι. Μάλιστα, θα βραβευθεί και το χωριό, όπου θα συγκεντρωθούν τα περισσότερα κενά δοχεία.
Πρόθεση του δημάρχου Κιλελέρ είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης να συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τη συγκέντρωση και αποκομιδή των συσκευασιών 3-4 φορές ετησίως, στο τέλος των μεγάλων καλλιεργητικών περιόδων.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κιλελέρ φιλοξενεί 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, γεγονός που αποδεικνύει τόσο το μέγεθος όσο και τα οφέλη του εγχειρήματο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου