Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ!

Ο ζεόλιθος όντας αρνητικά φορτισμένος, μπορεί να δεσμεύσει θετικά φορτισμένα ιόντα στους πόρους του. Θετικά φορτισμένα, είναι όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξη τους.

fisikos_zeolithos_0_1_mm_02

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και χάρη σ’ αυτήν, μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμπλουτίζει το έδαφος με Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Σίδηρο, στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στο ζεόλιθο. Μερικοί το ονομάζουν «πέτρα της ζωής» ή «μαγική πέτρα». Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις ζέω = βράζω και λίθος = πέτρα γιατί όταν θερμανθεί αποβάλλει, με τη μορφή φυσαλίδων, το νερό που έχει συγκρατήσει, δίνοντας την εντύπωση ότι βράζει.

Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.
Ιδιότητες του Ζεόλιθου στη Γεωργία
  • Έχει αποδείξει την ικανότητά του να αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.
  • Η ανάμειξη του φυσικού ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
  • Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών έδωσε αύξηση παραγωγής κατά 30% – 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% – 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.
  • Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
  • Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.
  • Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους, προωθώντας την ισορροπία αλκαλικών μετάλλων
  • Βελτιώνει τον αερισμό.
  • Παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη μικροβιολογική δραστηριότητα.
  • Αυξάνει την αποδοτικότητα των λιπασμάτων, μειώνοντας το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
  • Βελτιώνει τους πόρους.
  • Μειώνει την απώλεια νερού και αποτρέπει την δημιουργία ξηρών σημείων, κατακρατόντας νερό και αυξάνοντας την διάθεσιμη ποσότητα νερού για τα φυτά
  • Ενισχύει σημαντικά το ριζικό σύστημα.
  • Μειώνει την έκλυση νιτρικών και φωσφορικών αλάτων.
  • Βελτιώνει τη χρησιμοποίηση του αζώτου και του φωσφόρου από τα φυτά.
  • Μεγαλύτερος όγκος των καρπών.
  • Ομοιομορφία στην παραγωγή.Σε βαριά ή αργιλώδη εδάφη πρέπει να προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή (1-3 mm), ενώ σε ελαφρά ή αμμώδη εδάφη πρέπει να προτιμάται αυτός σε μορφή σκόνης.
Εκτός από ιόντα, ο ζεόλιθος, μπορεί και δεσμεύει εύκολα και μόρια νερού στους πόρους του. Μπορεί να ενυδατωθεί σε μεγάλο βαθμό, έως και 40% του βάρους του. Οι γεωλόγοι λόγω αυτής της ιδιότητας του τον έχουν χαρακτηρίσει και ως ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά. Σε ξηρικές καλλιέργειες όπως ελιές και αμπέλια, ο ζεόλιθος μπορεί να χορηγεί στα φυτά την απαραίτητη υγρασία σε περιόδους ανομβρίας.
Την ικανότητα του ζεόλιθου να απορροφά υγρασία την εκμεταλλευόμαστε για την προστασία των φυτών από εχθρούς και ασθένειες. Σε μορφή πούδρας, ο Ζεόλιθος, ψεκαζόμενος στο φυτό δημιουργεί ένα λεπτό φιλμ, απορροφώντας την περίσσεια υγρασίας και αποτρέποντας την εγκατάσταση των διαφόρων παρασίτων.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Επιπλέον ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει από:
  •  Κάμπιες
  • Μελίγκρα
  • Ακάρεα
  • Τετράνυχο
  • Περονόσπορο
  • Ωίδιο
  • Μαρσόνια
  • Βοτρύτιδα
Η χρήση ζεόλιθου έχει δώσει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια πληθώρα καλλιεργειών.
Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Α. Φιλιππίδης χρησιμοποίησε Ζεόλιθο σε μια σειρά καλλιεργειών με εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τον μάρτυρα, ο οποίος δέχθηκε λίγο ή καθόλου λίπανση.Προσθήκη ζεόλιθου σε ποσότητες 1-2 τόνων το στρέμμα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μήλων κατά 13-38%.
Συγκεκριμένα, στο σιτάρι, η προσθήκη ζεόλιθου έδωσε αύξηση παραγωγής 34%, σε ορυζώνες η προσθήκη Ζεολίθου έδωσε αύξηση παραγωγής 34%, στα καλαμπόκια 50%, στα σταφύλια 48-66%, στα ακτινίδια 45%, στο βαμβάκι 17% και στη τομάτα 52%.
Στο ραπανάκι η χρήση ζεόλιθου έδωσε κατά 72,2% αύξηση στον μέσο όρο του βάρους των ριζοκονδύλων, στο παντζάρι 151,6%, ενώ στο κρεμμυδάκι 49,8% μεγαλύτερος ως προς το μήκος και 81,7% ως προς τη διάμετρο.
Γενικά η χρήση του έχει διαπιστωθεί πως ευνοεί καλλιέργειες όπως το αμπέλι, η πατάτα, η ελιά, η ροδακινιά, η βερικοκιά, τα εσπεριδοειδή, η τομάτα το αγγούρι και η πιπεριά, χωρίς να εξαιρούμε τις λοιπές καλλιέργειες για τις οποίες δεν έχουν γίνει έρευνες ακόμη.

6978500550 ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου