Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ



 
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα.
 Στα παρτέρια που κρατά νερό  το πρόβλημα βελτιώνεται με αύξηση της οργανικής ουσίας (κοπριά . κομπόστ, , τύρφη ή και περλίτη ή ελαφρόπετρα ) μπορείτε να οργώσετε λίγο πιο άνετα… και να φυτευτούν  άμεσα τα άλλα φυτά που έχετε έξω. 


Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Απρίλιο

Οι δεντροκομικές εργασίες είναι πολλές και σημαντικές.
Αν θέλουμε να  μεταβάλουμε το σχήμα όπως πχ μουριές που λέγαμε είναι η καλύτερη περίοδος   λόγο της μεγάλης ευλυγισίας αυτών την συγκεκριμένη εποχή.
           Επίσης εκτελούνται τα πρώτα βλαστολογήματα, με κοπη πχ των κολοριζιών. Την εποχή αυτή ξεκινάνε πλέον τα βοτανίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα τα οποία από δω και εμπρός πρέπει να εκτελούνται τακτικά και ανελλιπώς, με σκοπό να κερδίζεται η πρώτη βλάστησης πρώιμα. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε στους λάκκους τα ζιζάνια να κυριαρχήσουν –κύρια αγριάδα ή κικουγιου αν έχετε στους χλοοτάπητες- αλλά και πλατύφυλλα που απαιτείται βοτάνισμα
  
 Είναι εποχή να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για λίπανση και προστασία των καλοκαιρινών λαχανικών μας.
Το ίδιο πρέπει να καταπολεμόνται εγκαίρως και αποτελεσματικά οι πολλές εμφανιζόμενες ασθένειες, ιδίως τα διάφορα επιβλαβή έντομα, τα οποία ο ήλιος του Απριλίου ξυπνάει και ζωογονεί κατά χιλιάδες. Μέγιστη φροντίδα πρέπει να καταβάλλεται κυρίως για την πρόληψη ή καταπολέμηση των αφείδων (μελίγκρας) και του εξώασκου (κατσαρώματος) της ροδακινιάς, με τους γνωστούς τρόπους.
Κατά τον Απρίλιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται μούσμουλα και στα θερμά μέρη τα πρώτα κεράσια.
 Στους φοίνικές απαραίτητη η έκχυση με νηματώδης .Οι φοίνικες χρειάζονται διάλυμα 25 εκ νηματώδης ανα φυτό σε 50 λίτρα υγρού.


 Κλαδεύουμε και καίμε τις μπάλες, καρκινοματα που οφείλονταιο στην δράση Ακάρεων  στην Ιτιά Κλαίουσα  και ψεκασμός με σκευάσματα όπως παραπάνω είναι σωτήριος

Γενικές εργασίες και φροντίδες
 Το θείο είναι το καλύτερο για τα λαχανικά μας για καταπολέμηση μυκήτων και δρα αποτρεπτικά για τα έντομα ενώ η τσουκνίδα καταπολεμά υπάρχοντα

          Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάνουμε με κομπόστα, βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη.(εκεί καλό θα κάνουν τα τρίμματα των κλαδιών που έχουμε στα παρτέρια  με τα ρόδα ή τα αρωματικά και καλλωπιστικά για να μην σκαλίζεις συνέχεια  ο νεαρός)
          Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας  διότι τώρα επιταχύνεται η ζύμωση λόγο υψηλών θερμοκρασιών.
Να δεθούν τα αναρριχητικά πχ Ρυγχόσπερμα, γιασεμιά  στις Πέργολες και καφασωτά

Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο. Είναι η εποχή να μαζέψουμε χαμομήλι, μποράνγκο (αγρια αγγουριά) και να το αποξεράνουμε.

Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο. Το ίδιο για τα κουκιά και τον αρακά μας.

http://www.ftiaxno.gr/

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

"Γλυκιά" και οικολογική η μπαταρία στο μέλλον-Βασίζεται στη ζάχαρη

Με χρήση ζάχαρης ενδέχεται να γίνεται μελλοντικά η φόρτιση των μπαταριών εάν επικρατήσει η περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία που αναπτύσσουν ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανικής βιολογικών συστημάτων Πέρσιβαλ Ζανγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση
mpataries
στην επιθεώρηση "Nature Communications", αισιοδοξούν ότι το πολύ σε μια τριετία οι μπαταρίες τους θα χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές-ταμπλέτες και διάφορες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
«Η ζάχαρη αποτελεί την τέλεια ουσία για αποθήκευση ενέργειας στη φύση», δήλωσε ο Πέρσιβαλ Ζανγκ. «Έτσι, είναι λογικό να προσπαθούμε να χειραγωγήσουμε αυτή τη φυσική δυνατότητά της με ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ώστε να παράγουμε μια μπαταρία». Δισεκατομμύρια μπαταρίες, που περιέχουν τοξικές ουσίες, πετιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, συνιστώντας κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια σειρά συνθετικών ενζύμων που δεν υπάρχουν στη φύση, τα οποία μεταφέρουν το εν δυνάμει ηλεκτρικό φορτίο από τα σάκχαρα σε μια ενζυματική κυψέλη καυσίμων. Στη συνέχεια, άλλα φθηνά ένζυμα χρησιμοποιούνται ως βιοκαταλύτες, στη θέση της δαπανηρής πλατίνας που χρησιμοποιείται στις συμβατικές μπαταρίες.
Όπως όλες οι κυψέλες καυσίμων, η «γλυκιά» μπαταρία συνδυάζει το καύσιμο με τον αέρα, για να παράγει ηλεκτρισμό και νερό ως βασικό υποπροϊόν. «Απελευθερώνουμε όλα τα φορτία των ηλεκτρονίων, που είναι αποθηκευμένα στο διάλυμα του σακχάρου, με μια αργή βήμα-βήμα διαδικασία, με τη χρήση διαφόρων ενζύμων», ανέφερε ο Π. Ζανγκ.
Αντίθετα με άλλες κυψέλες καυσίμων που χρησιμοποιούν υδρογόνο ή μεθανόλη, το διάλυμα του σακχάρου που χρησιμοποιείται ως καύσιμη πρώτη ύλη, δεν είναι ούτε εκρηκτικό, ούτε εύφλεκτο, ενώ έχει μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, τόσο τα ένζυμα, όσο και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται, είναι βιοδιασπώμενα.
Ακόμα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου αναλώνεται το σάκχαρό της η μπαταρία μπορεί να ανανεωθεί με την προσθήκη νέου καυσίμου (σακχάρου), όπως κανείς ξαναγεμίζει με μελάνη μια άδεια «κεφαλή» εκτυπωτή.
Στην Ιαπωνία
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται μπαταρία από ζάχαρη. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θετικών Επιστημών του Τόκυο της Ιαπωνίας βρήκε ένα “γλυκό” τρόπο να ξεπεράσει την έλλειψη του στοιχείου λιθίου στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία που καθιστά δύσκολη και ακριβή υπόθεση την κατασκευή ιόντων-λιθίου: τη ζάχαρη.
Ο σκληρός άνθρακας από την πυρόλυση της σακχαρόζης, του βασικού συστατικού της ζάχαρης, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο υλικό ανόδου για μπαταρίες ιόντων νατρίου.
 Πηγή:www.agrotikabook.gr

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ...


Kλάδεμα είναι η αφαίρεση τμημάτων των φυτών με κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται με σκοπό να ρυθμιστεί η ανάπτυξη τους ή η παραγωγή ανθέων και καρπών. Ο καλύτερος τρόπος για να κλαδεύετε είναι να παρατηρείτε μετά από το κλάδεμα, πώς οι ενέργειες σας επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών σας και έτσι να κατανοήσετε γιατί και πως το κλάδεμα, τα βοηθάει. Είναι απαραίτητο σε φυτά και δένδρα , διότι τα κάνει πιο δυνατά και υγιή , αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένους κανόνες.



Κατάλληλη εποχή για κλάδεμα

  • Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Η ακριβής χρονική στιγμή εξαρτάται πολύ από το κλίμα κάθε περιοχής. 
  • Κάποια είδη, βέβαια, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Το κλάδεμα των φυλλοβόλων γίνεται το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή αντίθετα μπορούμε να τα κλαδέψουμε όλο τον χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά). Φυτά που ανθίζουν το χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν τα κλαδεύουμε άλλα περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.

 Γιατί κλαδεύουμε


  • Για να διαμορφώσουμε και να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών.
  • Για να ανανεώσουμε το  φυτό, όπου αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
  • Για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού.
  • Κλαδεύουμε για καρποφορία ή ανθοφορία το οποίο στοχεύει στην επιλεκτική ενεργοποίηση καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού.
  • Για καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ευθυτενούς και εύρωστου σκελετού του φυτού. 
  • Για να αναγεννηθούν φυτά  που έχουν υποστεί βαριά τραύματα (πχ μετά από πυρκαγιά) ή υποφέρουν από φυτοπαθολογικά προβλήματα(πχ η λεμονιά που έχει προσβληθεί από κορυφοξήρα).  
  • Σε ειδικές περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η οριστική εξόντωση του φυτού (πχ η καταστροφή των φοινικοειδών που έχουν υποστεί εκτεταμένη προσβολή από το ρυγχωτό κάνθαρο). 






   Το σωστό κλάδεμα

  • Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς. 
  • Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων. 
  • Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.
  • Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.
  • Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί.
  • Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
  • Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά κλαδιά, ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία.
  • Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες.
  • Τέλος, απολυμαίνουμε τακτικά  τα εργαλεία κλαδέματος. Βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.  

Απαραίτητα εργαλεία


  • Κλαδευτήρι που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.
  • Κλαδευτική ψαλίδα που χρησιμοποιείται για τις μπορντούρες και τους θάμνους.
  • Πριόνι με το οποίο κόβουμε πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά.
  • Κλαδευτικό μαχαίρι (καλά ακονισμένο) για να λειαίνουμε τις μεγάλες τομές. 
  • Ειδική πάστα δενδροκομίας ή μίνιο που το χρησιμοποιούμε σε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκ. Εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
  • Γάντια που είναι απαραίτητα για την προστασία των χεριών. Καλό θα ήταν να έχετε έναν θρυμματιστή-τεμαχιστή. Είναι ένα μηχάνημα που κομματιάζει τα υπολείμματα του κλαδέματος και έτσι μπορούμε να τα βάλετε στον σωρό του κομπόστ για να «χωνευτούν» και να γίνουν χούμος. 

 Μυστικά για επιτυχημένο κλάδεμα


  • Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
  • Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Οι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
  • Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτόν το χειμώνα για ένα καλό κλάδεμα. Εάν δεν το έχετε ξανακάνει, σκεφτείτε ότι υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Με την εμπειρία θα μάθετε τα όποια λάθη σας, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών σας και πώς να τα κλαδεύετε σωστά.
 antemisaris.gr

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

MAΡΤΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ...



Κηπουρική του μήνα:

Κλαδεύουμε τα φυτά μας που έχουν μεγαλώσει άνισα και ξεκινάμε την σταδιακή λίπανση ούτος ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά μας να δυναμώσουν. Αποφεύγουμε να κάνουμε μεταφυτεύσεις γλαστρών στα φυτά που βρίσκονται σε ανθοφορία. Ξεκινάμε σιγά σιγά να βγάζουμε στο μπαλκόνι τις γλάστρες που είχαμε στους εσωτερικούς χώρους.
Ξεχορταριάζουμε τον κήπο ούτως ώστε τα νέα φυτά να βρουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν. Ξεπλένουμε καλά τα φυτά μας με το λάστιχο ώστε να διώξουμε τυχόν αβγά εντόμων που έχουν συγκεντρωθεί στα φύλλα. Ελέγχουμε τακτικά τα φυτά μας για μελίγκρα γιατί είναι η εποχή εμφάνισης της. Κλαδεύουμε τις πολυετείς πόες ακόμη και αν είναι ανθισμένες ώστε να δυναμώσουν. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές, το γιασεμί και τον κισσό ώστε να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα στα βορινά μπαλκόνια να ποτίζει κάθε 5 ημέρες, ενώ στα μεσημβρινά που τα βλέπει πολύ ο ήλιος κάθε 3 ημέρες.
Ελέγχουμε το αυτόματο πότισμα του γκαζόν ώστε να μην έχει ξερυθμιστεί, ελέγχουμε επίσης τα φίλτρα να μην έχουν πιάσει σκουπιδάκια και χώμα. Ένας τρόπος να ρίξουμε λίπασμα στο γκαζόν μας είναι: με μικρές χούφτες (με γάντια πάντα) σαν να σπέρνουμε. Αφού ρωτήσουμε πρώτα έναν γεωπόνο για το είδος του γκαζόν που έχουμε ώστε να μας δώσει το σωστό λίπασμα, η αναλογία είναι: για 1 στρέμμα χρειαζόμαστε περίπου 25 κιλά λίπασμα. Υπάρχει επίσης και λίπασμα ταχείας δράσης όπου το ρίχνουμε κάθε 2 μήνες.
Προμηθευόμαστε λίπασμα complesal (μπλε κόκκους) και το απλώνουμε στην γλάστρα ή στο έδαφος, 15-20 κόκκους ανά φυτό με ΠΡΟΣΟΧΗ όμως να μην πέσει στα φύλλα και να μην ακουμπάει τον κορμό. Αμέσως μετά ποτίζουμε καλά για να το απορροφήσει.

Φύτευση του μήνα:

 Αν ο καιρός ήταν πολύ βροχερός αποφεύγουμε να φυτεύουμε σπόρους στην γη για να μην σαπίσουν, τους φυτεύουμε σε γλαστράκια. Φυτεύουμε τους πρώτους σπόρους σε καλαμπόκι και κολοκύθια και μεταφυτεύουμε τα μαρούλια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο στον κήπο.
Για να έχουμε πάντα σπίτι μας ωραία σαλάτα φυτεύουμε ρίζες μαρουλιού σε ζαρντινιέρα ή γλάστρα σε απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους και φροντίζουμε το χώμα να είναι πάντα υγρό.
Πριν από κάθε μεταφύτευση ρίχνουμε μια στρώση χαλίκι ή περλίτη κάτω κάτω στην γλάστρα ούτως ώστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση. Ένας καλός τρόπος για να εντοπίσουμε τα ζιζάνια είναι: ανάμεσα στα φυτά που μεταφυτεύσαμε να ρίξουμε λίγο άχυρο και κομπόστ. Στα φυτά που φυτεύουμε νωρίς καλό θα είναι να ρίξουμε λίγο (μικρές ποσότητες) αζωτούχο λίπασμα ειδικά αν το χώμα είναι ακόμη κρύο.
Όσο αφορά τα λουλούδια, καλή εποχή για φύτευση είναι για τα γαρίφαλλα, κατιφές, καλεντούλα, πετούνια και σκυλάκι. Βάζουμε τα πρώτα γλαστράκια με πιπεριά, πράσο, μελιτζάνα και πεπόνι στο θερμό σπορείο. Τελειώνοντας κάνουμε μια δεύτερη φύτευση σε φυτά ταχείας ωρίμανσης (σινάπι, παντζάρια, κρεμμύδια και ραπανάκια).

Άνθιση του μήνα:

            Αυτή την εποχή ανθισμένα και πανέμορφα είναι οι χρωματιστές βερβένες, τα γεράνια, οι νεραγκούλες, τα γκαζάνια και τα γαρίφαλα. Στις κρεμαστές γλάστρες πολύ όμορφο θα είναι να κάνουμε συνθέσεις μεταξύ διαφόρων χρωματιστών φυτών όπως: πρίμουλες, νεραγκούλες, κυκλάμινα, ζουμπούλια, πανσέδες κ.τ.λ αφήνοντας πάντα ένα κενό ανάμεσά τους ώστε να αναπνέουν και να αναπτύσσονται σωστά.
            Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα αντίδια, τα κουκιά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα λάχανα, τα σέσκουλα και οι φράουλες στα ζεστά κλίματα. Αν έχουμε φραουλιές στο μπαλκόνι μας φροντίζουμε ώστε να μην ακουμπούν οι καρποί στο χώμα γιατί μπορεί να σαπίσουν. Οι φραουλιές χρειάζονται αρκετό νερό και σκιερά μέρη.
Τελειώνοντας αραιώνουμε τα φιντάνια που έχουν φτάσει σε ύψος τα 5-8 εκατοστά, ώστε να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

http://fytognoseis.blogspot.gr/