Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ ΤOΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΑΣ...

Η απουσία μας κατά την περίοδο των θερινών διακοπών αποτελεί για πολλά από τα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας μια σκληρή δοκιμασία. Η ιδανικότερη λύση θα ήταν η εγκατάσταση φυτών ανθεκτικών στη ξηρασία ή να τύχει να βρέξει κάτι το οποίο σπανίζει στη χώρα μας. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται μερικές πρακτικές ιδέες ώστε να διατηρήσετε τα φυτά σας ζωντανά μέχρι να επιστρέψετε από τις διακοπές.

1.    Καλό πότισμα και Επίστρωση (mulching).
Εάν πρόκειται να λείψετε λιγότερο από μια εβδομάδα είναι δυνατόν με μια καλή διαβροχή και την τοποθέτηση φυτικού επιστρώματος να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τα φυτά σας. Η επίστρωση βοηθάει για την συγκράτηση υγρασίας στο υπόστρωμα (χώμα). Φυσικά οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της πρακτικής αυτής (π.χ. καύσωνας) αλλά και πάλι, ανάλογα την ανθεκτικότητα του φυτού στη ξηρασία, υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης. 

2.    Σύστημα άρδευσης με σταγόνες.
Η άρδευση με σταγόνες είναι ο πλέον αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος άρδευσης των φυτών. Η εγκατάσταση ενός συστήματος άρδευσης είναι σχετικά εύκολος αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάθεσης σε ειδικό. Αυτές οι εργασίες είναι καλό να γίνονται πριν την έλευση του καλοκαιριού αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μαζί με το σύστημα άρδευσης τοποθετείστε κι έναν χρονοδιακόπτη για να ελέγχεται αυτόματα ο χρόνος και η διάρκεια του ποτίσματος που έχετε προκαθορίσει.


3.     Υιοθετείστε τα βαρέλια της βροχής
Το βρόχινο νερό είναι ποιοτικά καλύτερο από εκείνο της βρύσης ή της γεώτρησης διότι είναι απαλλαγμένο από άλατα. Όταν το βαρέλι γεμίσει, συνδέστε έναν σωλήνα εμποτισμού και αφήστε το νερό να διατρέξει τον κήπο σας. Με αυτό τον τρόπο θα επέλθει αργός κορεσμός του εδάφους σε νερό το οποίο θα τροφοδοτήσει τα φυτά.

4.    Φτιάξτε αυτό-ποτιζόμενα μπουκάλια
Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν πολλοί επιτυχώς , ενώ άλλοι όχι. Οι φιάλες από εμφιαλωμένα νερά είναι ιδανικές για την περίπτωση. Τρυπήστε με μια μικροσκοπική βελόνα την κατώτερη πλευρά της φιάλης και τοποθετήστε τη στη συνέχεια μέσα στο έδαφος, δίπλα στα φυτά. Ποτίστε τον κήπο επαρκώς και πριν αναχωρήσετε γεμίστε με νερό τα μπουκάλια. Οι σταγόνες που θα δημιουργούνται από την οπή της βελόνας θα ενυδατώσουν αργά και σταδιακά τις ρίζες των φυτών. Ανάλογα τον αριθμό των φυτών θα χρειαστείτε και μπουκάλια. Αυτό που μπορείτε να πράξετε ώστε να εξοικονομήσετε μπουκάλια είναι η τοποθέτηση ενός ανά τέσσερα φυτά.

5.    Φέρτε τα φυτοδοχεία κοντά στο νερό
Τις περισσότερες φορές σ’ έναν κήπο παρατηρούνται οι γλάστρες να είναι διασκορπισμένες σε πολλά σημεία. Για να διασφαλίσετε ότι θα ποτιστούν κι αυτές τοποθετήστε τις σε σημεία που καλύπτονται από την ακτίνα ποτίσματος των εκτοξευτήρων. Για αύξηση της αποτελεσματικότητας του ποτίσματος συγκεντρώστε τις γλάστρες σε σκιερό μέρος ώστε να μειωθούν οι απώλειες λόγω εξατμισοδιαπνοής και για να αυξηθεί η υγρασία του χώρου που καταλαμβάνουν.

6.    Σφαίρες νερού και υλικά συγκράτησης υγρασίας
Όταν η μετακίνηση των φυτοδοχείων είναι δύσκολη ή απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού στη γλάστρα τότε τέτοιου είδους εξαρτήματα είναι πολύ χρήσιμα. Ποτίστε επαρκώς τη γλάστρα πριν τοποθετήσετε τη σφαίρα σε αυτή. Το νερό θα στάζει αργά στη γλάστρα και θα ικανοποιήσει τις υδατικές ανάγκες του φυτού για μία εβδομάδα περίπου. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά που συγκρατούν το νερό ενσωματώνοντάς τα στο έδαφος. Τέτοια υλικά είναι σφουγγάρια, καθαρές πάνες κτλ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες νερού και να τις αποδώσουν στο έδαφος σταδιακά.    


7.    Συνεννόηση με τους γείτονες
Είναι ο παραδοσιακός και πολύ αξιόπιστος τρόπος που ακολουθούν πολλοί Έλληνες. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχετε καλούς γείτονες και εμπιστοσύνη. Καταστάσεις που στις μέρες μας αρχίζουν και σπανίζουν…

8.    Προσλάβετε έναν κηπουρό
Αν και συνήθως οι εταιρείες αναλαμβάνουν τη συντήρηση κήπων σε μηνιαία βάση, είναι πιθανόν να σας συστήσουν κάποιον άνθρωπο που θα επισκέπτεται τον κήπο σας 1-2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών για να ανοίξει τη βάνα του ποτίσματος.

agronomist.gr

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΑΕΡΟΠΟΝΙΑ...μια νεα μέθοδος καλλιέργειας με τεράστιες αποδόσεις!!!

Μία καινοτόμα πρόταση από το TEI Μεσολογγίου που αφορά σε μία νέα τεχνική καλλιέργειας, η οποία φέρνει επανάσταση στον αγροτικό τομέα. Η πρωτοποριακή μέθοδος ονομάζεται αεροπονία και έχει να κάνει με τον τρόπο ανάπτυξης των φυτών. Aεροπονία Είναι το πρωτοποριακό σύστημα καλλιέργειας όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον απουσία οποιουδήποτε υποστρώματος. Οι ρίζες κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα μέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται με το ανακυκλούμενο θρεπτικό διάλυμα.


Η βασική αρχή της αεροπονίας είναι η ανάπτυξη των φυτών απουσία εδάφους ή οποιουδήποτε άλλου υποστρώματος. Οι ρίζες αναπτύσσονται στον αέρα μέσα σε κλειστά συστήματα καλλιέργειας. Η διατροφή των φυτών γίνεται μέσω ψεκασμού υπό πίεση  του ανόργανου θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες. Το θρεπτικό διάλυμα είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα στις υδροπονικές καλλιέργειες και αποτελείται από  απλά ανόργανα άλατα. Η ρίζα αναπτύσσεται σε περιβάλλον  πλούσιο σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο μεταβολισμός της στα όρια των γενετικών της δυνατοτήτων και να αναπτύσσεται 50% ταχύτερα σε σχέση με τα άλλα συστήματα καλλιέργειας. Οι ιδανικές συνθήκες απορρόφησης οξυγόνου και θρεπτικών  από το ριζικό σύστημα των φυτών στην αεροπονία (σε σχέση με την υδροπονία), προκαλούν την  ταχύτερη ανάπτυξη και ωρίμανση των φυτών, σε μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης και  ευκολότερο έλεγχο  των ασθενειών με σύγχρονες μεθόδους αποστείρωσης, χωρίς φυτοφάρμακα. Η καλλιέργεια των φυτών μπορεί να επαναλαμβάνεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς διακοπή. Μειονέκτημα αποτελούν το μεγαλύτερο αρχικό κόστος, η μεγαλύτερη ευαισθησία του συστήματος σε πιθανές βλάβες (π.χ. διακοπές ρεύματος) και κυρίως η έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών στις νέες τεχνολογίες.



Η αεροπονία έχει μακράν τις  μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία κατανάλωση ενέργειας και εργατικό κόστος. Έχει μηδενική υπολειμματικότητα και θεωρείται οικολογικά ασφαλής μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον για την παραγωγή φυσικών και υγιεινών προϊόντων. Ας σημειωθεί ότι τα αεροπονικά παραγόμενα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και ποιοτικά άριστα και το ίδιο γευστικά σε σχέση με τα μέχρι σήμερα αντίστοιχα παραγόμενα υδροπονικά.
Η σύγχρονη ανάπτυξη της αεροπονίας άρχισε την δεκαετία του ’60 και του’70 στο Ames Research Center της ΝΑSA, για την παραγωγή φυτικών τροφίμων  για τις μελλοντικές αποστολές και αποικίες του διαστήματος. Η NASA συνεργάστηκε με αρκετά εργαστήρια μελετώντας την επίδραση της βαρύτητας στην ανάπτυξη των φυτών αεροπονικά. To 1996 σε συνεργασία με τον R. Stoner ανέπτυξε ένα αεροπονικό σύστημα καλλιέργειας των φυτών χωρίς την ανάγκη φυτοφαρμάκων για τον έλεγχο των παθογόνων, το ODC (organic disease control), και ακολούθως το ελαστικό χαμηλής μάζας αεροπονικό σύστημα AIS, για να το χρησιμοποιήσει αργότερα σε αποικίες στον Άρη, υπολογίζοντας ότι το πλήρωμα θα δαπανά το 60% του χρόνου του καλλιεργώντας για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.  Ήδη έχει μελετηθεί και το πρώτο αεροπονικό θερμοκήπιο που μελλοντικά θα εγκατασταθεί στον Άρη.


 ΠΗΓΕΣ
aixmh-news.gr
axeloostv.gr


Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Εξόντωση ζιζανίων με ακτίνες λέιζερ

    Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leipniz στο Ανόβερο σε συνεργασία με το Κέντρο Λέιζερ του Ανόβερου ανακάλυψαν κάποιες εναλλακτικές μεθόδους εξόντωσης των ζιζανίων στα χωράφια, αυτή τη φορά όχι με φυτοφάρμακα αλλά με ακτίνες λέιζερ!

    Εξόντωση ζιζανίων με ακτίνες λέιζερ
    Αυτό θα μπορέσει να συμβεί με τη κατασκευή μικρών σε μέγεθος ρομπότ καθώς και με τη κατασκευή ιπτάμενων συσκευών που δε θα έχουν όμως επιβάτες. Για την ώρα το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και γίνονται δοκιμές σε περιορισμένες εκτάσεις θερμοκηπίων. Πάντως η μέθοδος με τα λέιζερ θα μπορεί να διευρυνθεί σε θερμοκήπια αλλά και σε γεωργικές σχολές αργότερα, αλλά και σε υγροβιότοπους αφού εκεί η χρήση ζιζανιοκτόνων δεν επιτρέπεται. Αυτό που θα κάνουν τα μικρά ρομπότ και οι ιπτάμενες συσκευές θα είναι να εξοντώνουν τα ζιζάνια στοχεύοντάς τα από τη ρίζα τους.

    Πάντως παρόλη τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης θα πρέπει η ισχύς της ακτινοβολίας από τα λέιζερ να είναι πάντα προσαρμοσμένη ανάλογα με το τύπο των ζιζανίων και το είδος των καλλιεργειών διότι σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ολέθριο αφού τα ζιζάνια μπορεί να δυναμώσουν αντί να καταστραφούν. Πάντως το όλο εγχείρημα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Ερευνητική Κοινότητα.

    agromonist.gr

    Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

    Φυτά που αντέχουν σε πυρκαγιά

    Φυτά που αντέχουν στην πύρινη λαίλαπα

    Οι τελευταίες πυρκαγιές μάς έβαλαν για μια ακόμα φορά σε σκέψεις. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τα εύφλεκτα φυτά με κάποια πιο ανθεκτικά στη φωτιά; Προφανώς δεν αναφερόμαστε στη δασική χλωρίδα η οποία δεν πρέπει να διαταράσσεται από το ανθρώπινο χέρι, αλλά αν φυτεύαμε έναν λιγότερο εύφλεκτο κήπο μήπως σώζαμε τουλάχιστον τα σπίτια και τους ανθρώπους;

    Ψάξαμε και βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις κατηγορίες των φυτών που εμποδίζουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς και μπορούν να αναχαιτίσουν την πύρινη λαίλαπα. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά στη φωτιά και δεν καταστρέφονται στο πέρασμά της.


    Γενικά χαρακτηριστικά των φυτών που περιορίζουν την εξάπλωση της φωτιάς:


    Περιέχουν πολλούς χυμούς που είναι λεπτόρευστοι σαν νερό και σχεδον άοσμοι (π.χ. παχύφυτα)
    δεν έχουν πολλά ξερά κλαδιά και δεν εγκλωβίζουν τα ξερά μέρη στο εσωτερικό της κόμης όπου είναι δύσκολο να καθαριστεί
    τα φύλλα τους είναι χλωρά και ευλύγιστα
    δεν περιέχουν ρετσίνια

    Γενικά χαρακτηριστικά των εύφλεκτων φυτών:

    Συγκρατούν μεγάλες ποσότητες ξερών υλικών όπως φύλλα, βελόνες και κλαράκια
    τα φύλλα τους περιέχουν πτητικές ουσίες, έλαια και τερπένια
    τα φύλλα έχουν έντονη μυρωδιά όταν συνθλίβονται
    ο χυμός τους είναι παχύρρευστος, κολλώδης και έχει έντονη μυρωδιά
    ο κορμός τους ξεφλουδίζει και ο φλοιός είναι ξηρός και αποσπάται εύκολα

    Λίστες ανθεκτικών φυτών:


    ποώδη και εδαφοκάλυψης: ajuga (αγιούγκα), ceanothus, arctostaphyllus (αρκτοστάφυλλο), dianthus (μικρά γαρυφαλλάκια), phlox (φλοξ), lamium (λάμιο), pachysandra (παχυσάνδρα), sedum (σέδο), semprevivum (σεμπρεβίβο), veronica (βερόνικα), achillea (αχιλλέα), schoenoprasum (σχοινόπρασο), carex (κάρεξ), coreopsis (κορέοψη), echinacea (εχινάτσεα), delphinium (δελφίνιο), gaillardia (γαϊλάρδια), hemerocallis (ημεροκαλλίδα), hosta (χόστα), iris (ίριδα), yucca (γιούκα).

    θάμνοι:
    cistus (κιστός), cotoneaster (κυδωνίαστρο), mahonia (μαόνια), gaultheria (γωλθερία), rhododendron (ροδόδεντρο), acer (άτσερ), cornus (κόρνος), euonymus (ευώνυμο), philadelphus (φιλάδελφος), rhamnus (ράμνος), rhus (σουμάκι), rosa (τριαντάφυλλο), spiraea (σπιρέα), symphoricarpus (συμφορίκαρπος), syringa (πασχαλιά), viburnum (βιβούρνο).

    δέντρα: acer (άτσερ), aesculus (ιπποκαστανιά), catalpa (κατάλπα), cercis (κουτσουπιά), cornus (κόρνος), cataegus (κράταιγος), fagus (οξιά), fraxinus (φραξίνος), gleditsia (γλεδίτσια τριάκανθος), juglans (καρυδιά), liquidambar (λικουϊντάμπαρ), malus (καλλωπιστικές μηλιές), platanus (πλάτανοι), populus (λεύκες), robinia pseudacacia (ροβίνια ψευδακακία), prunus (προύνοι), sorbus (σορβιά)

    Επίσης, ο χλοοτάπητας είναι ένα ακόμα καλό εμπόδιο για την εξάπλωση της φωτιάς, αρκεί να είναι πράσινος και φροντισμένος.

    firefree.org

    Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

    Ροδάκινο,ένα φρούτο με πολύτιμα συστατικά

     

    Το καλοκαίρι είναι η εποχή που εκτός από το τέλος της σχολικής χρονιάς, την αρχή των ατελείωτων παιχνιδιών, τις εκδρομές και γενικά την αίσθηση της ξεγνοιασιάς και της ευφορίας, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σηματοδοτεί την έναρξη της συγκομιδής του «κίτρινου χρυσού», που ευδοκιμεί στα μέρη μας, του ροδάκινου.


    Η ροδακινιά θεωρείται ως «το δέντρο της ζωής του Επίγειου Παραδείσου». Ο ανθός της συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα. Η ιστορία αυτού του φυτού μεγάλη. Για πολλούς λαούς είχε ιδιαίτερους συμβολισμούς με τους περισσότερους από αυτούς να συμφωνούν πως συμβολίζει την γυναικεία γονιμότητα (Αίγυπτος, Ρώμη, Κίνα). Σε έναν λιγότερο σεξουαλικό συμβολισμό τα ροδάκινα συνδέονταν με την αθανασία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Ένα ροδάκινο μαζί με φύλλα συμβολίζει την ένωση της καρδιάς με την γλώσσα που λέει την αλήθεια. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν την ροδακινιά. Πιστεύεται ότι ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα.


    Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, ενώ στην Αμερική αποτελεί καλλιέργεια της τελευταίας 20ετίας. Στην Ελλάδα συναντώνται συστηματικοί οπωρώνες στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία ( με κύριους εκπροσώπους τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης), απ΄ όπου γίνονται και εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων νωπού καρπού.

    Οι καρποί της ροδακινιάς ποικίλουν πολύ ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα και το άρωμα. Σε πολλές ποικιλίες η επιδερμίδα του καρπού είναι βελούδινη, λόγω του λεπτού χνουδιού. Σε άλλες όμως είναι λεία (μηλοροδάκινα, νεκταρίνια). Η συγκομιδή του κρατάει από τις αρχές του Ιουνίου και διαρκεί ως το τέλος του Σεπτέμβρη.

    Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που περιέχει, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κ.α.

    Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση.

    Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.
    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

    Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

    Λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνες, κυρίως C και Ε, προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

    Όλες οι παραπάνω ουσίες που περιέχει ο λαχταριστός και ευωδιαστός αυτός καρπός είναι περισσότερο διαθέσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν αυτός βρίσκεται στην πλήρη ωρίμανση του και η διατήρηση του νωπού καρπού διαρκεί το πολύ 15 ημέρες. Ο τρόπος βέβαια που το ροδάκινο μπορεί να καταναλωθεί είναι πολλαπλές : νωπό, χυμός, κομπόστα, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ, κ.α..

    Μιας και λοιπόν ο ωφέλιμος αυτός καρπός είναι προϊόν της ελληνικής γης, και από την στιγμή που όλοι αναγνωρίζουμε την θρεπτική του αξία ας τον εντάξουμε πιο συστηματικά αυτή την εποχή στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

    Πηγή: diatrofi.gr