Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ ΤOΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΑΣ...

Η απουσία μας κατά την περίοδο των θερινών διακοπών αποτελεί για πολλά από τα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας μια σκληρή δοκιμασία. Η ιδανικότερη λύση θα ήταν η εγκατάσταση φυτών ανθεκτικών στη ξηρασία ή να τύχει να βρέξει κάτι το οποίο σπανίζει στη χώρα μας. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται μερικές πρακτικές ιδέες ώστε να διατηρήσετε τα φυτά σας ζωντανά μέχρι να επιστρέψετε από τις διακοπές.

1.    Καλό πότισμα και Επίστρωση (mulching).
Εάν πρόκειται να λείψετε λιγότερο από μια εβδομάδα είναι δυνατόν με μια καλή διαβροχή και την τοποθέτηση φυτικού επιστρώματος να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τα φυτά σας. Η επίστρωση βοηθάει για την συγκράτηση υγρασίας στο υπόστρωμα (χώμα). Φυσικά οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της πρακτικής αυτής (π.χ. καύσωνας) αλλά και πάλι, ανάλογα την ανθεκτικότητα του φυτού στη ξηρασία, υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης. 

2.    Σύστημα άρδευσης με σταγόνες.
Η άρδευση με σταγόνες είναι ο πλέον αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος άρδευσης των φυτών. Η εγκατάσταση ενός συστήματος άρδευσης είναι σχετικά εύκολος αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάθεσης σε ειδικό. Αυτές οι εργασίες είναι καλό να γίνονται πριν την έλευση του καλοκαιριού αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μαζί με το σύστημα άρδευσης τοποθετείστε κι έναν χρονοδιακόπτη για να ελέγχεται αυτόματα ο χρόνος και η διάρκεια του ποτίσματος που έχετε προκαθορίσει.


3.     Υιοθετείστε τα βαρέλια της βροχής
Το βρόχινο νερό είναι ποιοτικά καλύτερο από εκείνο της βρύσης ή της γεώτρησης διότι είναι απαλλαγμένο από άλατα. Όταν το βαρέλι γεμίσει, συνδέστε έναν σωλήνα εμποτισμού και αφήστε το νερό να διατρέξει τον κήπο σας. Με αυτό τον τρόπο θα επέλθει αργός κορεσμός του εδάφους σε νερό το οποίο θα τροφοδοτήσει τα φυτά.

4.    Φτιάξτε αυτό-ποτιζόμενα μπουκάλια
Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν πολλοί επιτυχώς , ενώ άλλοι όχι. Οι φιάλες από εμφιαλωμένα νερά είναι ιδανικές για την περίπτωση. Τρυπήστε με μια μικροσκοπική βελόνα την κατώτερη πλευρά της φιάλης και τοποθετήστε τη στη συνέχεια μέσα στο έδαφος, δίπλα στα φυτά. Ποτίστε τον κήπο επαρκώς και πριν αναχωρήσετε γεμίστε με νερό τα μπουκάλια. Οι σταγόνες που θα δημιουργούνται από την οπή της βελόνας θα ενυδατώσουν αργά και σταδιακά τις ρίζες των φυτών. Ανάλογα τον αριθμό των φυτών θα χρειαστείτε και μπουκάλια. Αυτό που μπορείτε να πράξετε ώστε να εξοικονομήσετε μπουκάλια είναι η τοποθέτηση ενός ανά τέσσερα φυτά.

5.    Φέρτε τα φυτοδοχεία κοντά στο νερό
Τις περισσότερες φορές σ’ έναν κήπο παρατηρούνται οι γλάστρες να είναι διασκορπισμένες σε πολλά σημεία. Για να διασφαλίσετε ότι θα ποτιστούν κι αυτές τοποθετήστε τις σε σημεία που καλύπτονται από την ακτίνα ποτίσματος των εκτοξευτήρων. Για αύξηση της αποτελεσματικότητας του ποτίσματος συγκεντρώστε τις γλάστρες σε σκιερό μέρος ώστε να μειωθούν οι απώλειες λόγω εξατμισοδιαπνοής και για να αυξηθεί η υγρασία του χώρου που καταλαμβάνουν.

6.    Σφαίρες νερού και υλικά συγκράτησης υγρασίας
Όταν η μετακίνηση των φυτοδοχείων είναι δύσκολη ή απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού στη γλάστρα τότε τέτοιου είδους εξαρτήματα είναι πολύ χρήσιμα. Ποτίστε επαρκώς τη γλάστρα πριν τοποθετήσετε τη σφαίρα σε αυτή. Το νερό θα στάζει αργά στη γλάστρα και θα ικανοποιήσει τις υδατικές ανάγκες του φυτού για μία εβδομάδα περίπου. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά που συγκρατούν το νερό ενσωματώνοντάς τα στο έδαφος. Τέτοια υλικά είναι σφουγγάρια, καθαρές πάνες κτλ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες νερού και να τις αποδώσουν στο έδαφος σταδιακά.    


7.    Συνεννόηση με τους γείτονες
Είναι ο παραδοσιακός και πολύ αξιόπιστος τρόπος που ακολουθούν πολλοί Έλληνες. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχετε καλούς γείτονες και εμπιστοσύνη. Καταστάσεις που στις μέρες μας αρχίζουν και σπανίζουν…

8.    Προσλάβετε έναν κηπουρό
Αν και συνήθως οι εταιρείες αναλαμβάνουν τη συντήρηση κήπων σε μηνιαία βάση, είναι πιθανόν να σας συστήσουν κάποιον άνθρωπο που θα επισκέπτεται τον κήπο σας 1-2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών για να ανοίξει τη βάνα του ποτίσματος.

agronomist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου