Τα άγρια χόρτα και βότανα αποτελούν ένα έδεσμα πολύ σύνηθες για την ελληνική κοινωνία.Χρησιμοποιούνται σε πολλά φαγητά.Τα βότανα τα συναντάμαι στην ύπαιθρο,στα χωράφια , στα δάση και λίγο πολύ παντού...στην χώρα μας.Η εποχή συγκομιδής και ο τρόπος συλλογής παίζουν τον βασικότερο ρόλο στην συγκομιδή των φαγώσιμων χόρτων.
Σήμερα θα αναφερθούμε στην εποχή και ποια απο αυτά συναντάμαι.Τα βότανα που θα βρούμε αυτήν την περίοδο είνια τα εξής:
ΑΓΡΙΟΖΟΧΟΣ ή αλλιώς Πικρίθρα(Urosperum picroides)OIK.ASTERACEAE,το συναντάμαι το φθινόπωρο έως και την άνοιξη.
Είναι αρκετά κοινό χόρτο και πολλές φορές θεωρείται και ζιζάνιο στις καλλιέργειες. Πικρή γέυση και τρώγεται συνήθως βραστό με την προσθήκη λεμονιού.
.
ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΟ ή πικραλίδα (Cichorium intybus) ΟΙΚ.ASTERACEAE,σε όλα τα μέρη της χώρας μας τόσο σε λόφους όσο και σε παραλίες.Υπάρχουν πολλά είδη αγριοράδικου.
Το αγριοράδικο είναι από παλία υποκατάστατο το καφέ και λόγω των στοιχείων που περιέχει κάνει καλό στο συκώτι,πέτρες στο νεφρό,ρευματίτιδες και την χολή.Είναι ένα ισχυρό διουρητικό.
ΑΓΡΙΟΣΚΟΡΔΟ(Allium sativum)OIK.LILIACEAE.To συναντάμαι σε υγρά εδάφη και μαζέυεται ολόκληρο το φυτό.Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ευρέως.
Ως βότανο κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση καθώς κατά των ιών και των μικροβίων.
Στην συνέχεια θα μιλήσουμε και για άλλα φαγώσιμα χόρτα για την περίοδο....
ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου