Δέκα φορές ταχύτερα λιώνουν τα καλοκαίρια οι πάγοι τηςΑνταρκτικής, συγκριτικά με τους ρυθμούς που έλιωναν πριν 600 χρόνια, με την επιτάχυνση να ξεκινά στα μέσα του 20ου αιώνα.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που ξεκίνησαν το 2008 Γάλλοι και Βρετανοί ερευνητές στο νησί Τζέημς Ρος, κοντά στη βορειότερη άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου, για να υπολογίσουν παλαιότερες θερμοκρασίες στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν εμφανή στρώματα στον «πυρήνα» των πάγων.
Τα στρώματα σχηματίστηκαν από το λιώσιμο των πάγων το καλοκαίρι και τον επανασχηματισμό τους κατά τους χειμερινούς μήνες.
Μετρώντας το πάχος των στρωμάτων οι επιστήμονες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το λιώσιμο των πάγων και την αλλαγή θερμοκρασίας στον πυρήνα τους τα τελευταία 1.000 χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, οι ψυχρότερες συνθήκες και η χαμηλότερη απώλεια πάγου στην χερσόνησο της Ανταρκτικής σημειώθηκαν πριν 600 χρόνια.
«Εκείνη την περίοδο οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες κατά περίπου 1,6 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με εκείνες που καταγράφηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα και η συνολική ποσότητα πάγου που έλιωνε και ξαναπάγωνε ανερχόταν σε 0,5%. Σήμερα οι πάγοι λιώνουν με δεκαπλάσιο ρυθμό ετησίως (5%)», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Nerilie Abram, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και την Βρετανική Έρευνα στην Ανταρκτική.
«Το λιώσιμο των πάγων τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ανταρκτική είναι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο των τελευταίων 1,000 ετών», προσέθεσε ο ερευνητής.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική επηρεάζεται ακόμα και από μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου