Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Διαμετακομιστικό κέντρο καπνού για όλη την Ευρώπη, στο Αγρίνιο


Αγροτικές Ειδήσεις
Διαμετακομιστικό κέντρο καπνού για όλη την Ευρώπη, στο Αγρίνιο, δημιουργεί η μεγαλύτερη εταιρεία καπνού Philip Morris, όπως ανακοινώθηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη.
Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Philip Morris, κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος ανακοίνωσε σήμερα μια ακόμη σημαντική αναπτυξιακή δράση. Η εταιρεία προχωρά στoν εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων της στο Αγρίνιο τις οποίες μετατρέπουν σε κέντρο διακίνησης (logistics) για τις θυγατρικές της στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, από τις εγκαταστάσεις του Αγρινίου θα διακινούνται ετησίως περίπου 15.000 τόνοι προϊόντος ετησίως. Στην πράξη το Αγρίνιο καθίσταται βασικό κέντρο logistics για τη μεγάλη διεθνή καπνοβιομηχανία, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί ενεργά αναπτυξιακές δράσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της επιχειρηματικής δραστηριότητας με «εργαλείο» τη συμβολαιακή γεωργία. Κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα, να ενισχυθεί η απασχόληση και φυσικά η ρευστότητα των παραγωγών.  
Τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρυσά φύλλα του ελληνικού καπνού, γίνονται για μια ακόμη φορά διαβατήριο επιτυχίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν είχε υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του ΥπΑΑΤ, και της μεγαλύτερης εταιρείας καπνού η αγορά του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών για τα επόμενα 3 χρόνια. Η συμφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση των επιμέρους συμφωνιών αγοράς επεξεργασμένου καπνού από ελληνικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους συνήψαν ήδη συμφωνίες με καλλιεργητές καπνού, ενώσεις ή συνεταιρισμούς (συμβολαιοποιημένη συμφωνία) και με τη βοήθεια ρευστότητας από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ .

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Η συμφωνία που κάναμε 6 μήνες πριν, έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια. Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία, έχοντας συμφωνήσει να πάρει το 50% της ελληνικής παραγωγής σε Ανατολικού τύπου καπνά, άμεσα είχε επίπτωση στους μεταποιητές φύλλων καπνού στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας λοιπόν οι μεταποιητές ότι έχουν σίγουρη τη διάθεση των προϊόντων τους, οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας καπνού, προχώρησαν άμεσα σε  συμβόλαια με τους καπνοκαλλιεργητές. Δηλαδή βρήκαν μεγάλους παραγωγούς, βρήκαν ενώσεις και ομάδες παραγωγών, βρήκαν συνεταιρισμούς, έκαναν συμβολαιοποιημένη παραγωγή. Στις παραπάνω συνέργειες ήρθε η υποστήριξη της τράπεζας να παράσχει ρευστότητα σ’ αυτή τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή και είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο που θέλουμε να προωθήσουμε. Το μοντέλο μίας επιχειρηματικής γεωργίας που έχει σίγουρη την καλλιέργεια και σίγουρη τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και υποστηρίζει την εξωστρέφειά τους. Με τη συμφωνία που μόλις υπογράφηκε, η εταιρεία δείχνοντας και πάλι εμπιστοσύνη στον Έλληνα καπνοκαλλιεργητή και μεταποιητή, στη σοβαρότητα και υπευθυνότητα της διαχείρισης του ΥπΑΑΤ και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφάσισε να κάνει την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Αγρίνιο, Κέντρο συλλογής, διακίνησης και διανομής (logistics) για ολόκληρη την Ευρώπη, με όλα τα θετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου, την ενίσχυση της απασχόλησης με ευρύτερες επεκτάσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Η σημερινή συμφωνία είναι άλλη μια απόδειξη ότι η στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του ΥπΑΑΤ να στηριχθούμε στα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας προκειμένου να κάνουμε τη γεωργία με την ευρύτερη της έννοια, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και εμπορία και εξωστρέφεια, πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, στέφεται με επιτυχία».

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το «χόρτο του Θεού» λέγεται… λουίζα!

Αρχικά θα σάς μαγέψουν τα μικρά ανθάκια που στολίζουν αυτόν τον όμορφο φυλλοβόλο θάμνο, άλλοτε λευκά, μοβ ή ανοιχτόχρωμα πράσινα. Στη συνέχεια, η όσφρησή σας θα συλλάβει εκλεπτυσμένες λεμονάτες εσάνς να δροσίζουν ευχάριστα τον χώρο, ενώ όταν βράσετε τα λογχοειδή πράσινα φύλλα της, θα γευτείτε στον ουρανίσκο σας μια ευχάριστα ξινή γεύση που θα σάς χαρίσει ευεξία.

Το βότανο της Λουίζα, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora» ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae (που περιλαμβάνει περίπου 250 είδη) και κατάγεται από την Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα τη Χιλή οι Ισπανοί την έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. . Σήμερα όμως τη θεωρούμε πλέον και δικό μας φυτό και την αναφέρουμε εκτός από τα επιστημονικά της ονόματα Λιππία η κιτρίοσμος και λεμονόχορτο, λόγω της λεμονάτης μυρωδιάς των ανθών και των φύλλων της, αλλά στην Κρήτη που της έχουν ιδιαίτερη αδυναμία θα ακούσετε να την αποκαλούν και γοργογιάννη.Το άλλο του όνομα είναι λεμονόχορτο, αφού αν πιάσετε τα μικρά, λευκά του ανθάκια το χέρι σας θα μυρίζει... λεμόνι!  Είναι πολυετές φυλλοβόλος θάμνος με ύψος από 1 μέχρι 2-2,5 μέτρα με έντονη οσμή λεμονιού(για αυτό λέγεται και λεμονόχορτο). Τα φύλλα της  είναι οδοντωτά σε σχήμα λογχοειδές με χρώμα πολύ ανοικτό πράσινο, ενώ  τα άνθη της είναι μικρά λευκά ή λευκορόδινα. Αγαπάει τον ήλιο, αντέχει στην παγωνιά (όχι σε πολύ χαμηλή) και θέλει το νεράκι της το καλοκαίρι(καλό πότισμα κάθε βδομάδα). Αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερα ή ελαφρά όξινα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη. Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα αρχές Μαρτίου και θέλει το κλαδεματάκι της όταν πέσουν τα φύλλα της το φθινόπωρο.

Η όμορφη λουίζα είναι ένα ένα φαρμακευτικό λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως αφέψημα ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα ευεργετικά  για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε τι βοηθά;
  • Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων.
  • Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία
  • Βοηθά στο αδυνάτισμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών.
  • Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό.
  • Είναι αντιπυρετικό.
  • Είναι διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων.
  • Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Ανακουφίζει από τις ημικρανίες.
  • Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.
  • Το ζεστό έγχυμα της λουίζας είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνετε και να καθαρίσετε το πρόσωπό σας.
  • Το έλαιό της βοηθά τις πληγές να επουλωθούν.
  • Ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών.
  • Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία κ.λ.π.

Δίαιτα : Οι ευεργετικές ιδιότητες της λουίζας βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και την καύση της  κυτταρίτιδας. Είναι από τα πιο διάσημα βότανα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H συχνή χρήση της βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Ακόμα, βοηθάει σημαντικά στη σύσφιξη του δέρματος. Επιλέξτε να πίνετε ένα φλιτζάνι αφέψημα περίπου 20 λεπτά πριν τα γεύματά σας. Προσπαθήστε να το τηρήσετε για 1-2 μήνες, κάντε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίστε ανάλογα με τα κιλά που θέλετε να χάσετε. Αν θέλετε, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και ως κομπρέσα.

Κακοσμία του στόματος : Αν νιώθετε ή σάς έχουν πει ότι το στόμα σας μυρίζει άσχημα, πιείτε ένα αφέψημα λουίζας. Φυσικά η κακοσμία είναι σύμπτωμα που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως στοματικά, οδοντιατρικά, αναπνευστικά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Μέχρι να βρει την οριστική λύση, αφήστε 50 γρ. φύλλα λουίζας να μουλιάσουν για 15 λεπτά σε 1 λίτρο κρύο νερό και μετά βράστε τα για λίγα δευτερόλεπτα. Αφήστε τα να κάτσουν για άλλα 10 λεπτά, ώστε να διαλυθεί στο νερό το αιθέριο έλαιο του φυτού. Πιείτε 3-4 φλιτζάνια από αυτό το «τσάι» μέσα στη μέρα, και θα διαπιστώσετε ότι η κακοσμία θα καταπολεμηθεί.

Πού τη βρίσκουμε: 
  Η Λουίζα ανθίζει το καλοκαίρι και συνήθως φυτρώνει στις άκρες των εξοχικών δρόμων, στα πετρώδη εδάφη πολλών νησιών, ενώ σε περιοχές με γόνιμο έδαφος το ύψος της φτάνει το ενάμισι μέτρο. Καλλιεργείται σε κήπους ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι και αντέχει ακόμα κι αν δεν ποτίζεται συχνά.Αποξηραμένα φύλλα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με βότανα, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε φαρμακεία.
Οδηγίες Προετοιμασίας ... 

Έγχυμα : Aφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Tο σουρώνετε και το πίνετε.
Aφέψημα : Tο αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.
Το αιθέριο έλαιο : Το αιθέριο έλαιο της λουίζας θα το βρείτε εύκολα στα φαρμακεία ή στα καταστήματα βιολογικών ειδών. Λίγες μόνο σταγόνες πάνω σε ένα βαμβάκι, βοηθούν τις πληγές να επουλωθούν και τους μώλωπες να υποχωρήσουν. Όμως μην το παρακάνετε, γιατί η λουίζα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά και μπορεί να σάς φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.


Αρωματική πρόταση:

Λουίζα με λεβάντα για ήρεμες ημέρες και νύχτες

Συστατικά:

  • 5-6 φύλλα λουίζας
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα
  • 1 κούπα φυσικό μεταλλικό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
Οδηγίες: Βράστε το φυσικό μεταλλικό νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουίζας και τα άνθη λεβάντας.
Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και, αφού το σουρώσετε και το σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα, προσθέστε το μέλι.
Χαλαρώστε και απολαύστε το.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε το ρόφημα του ενός λίτρου και να το βάλετε στο ψυγείο. Έτσι θα απολαύσετε το χαλαρωτικό ποτό σας παγωμένο ακόμα και στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φτιάξτε παγάκια από το ρόφημα που ετοιμάζετε και όχι από νερό, καθώς έτσι θα διατηρήσετε τη γεύση του ποτού σας αναλλοίωτη.

Αν η μείωση της κυτταρίτιδας είναι ο κύριος στόχος σου βάλε στην άκρη, το δημοφιλες για αδυνάτισμα, πράσινο τσάι. Αν και είναι εξαιρετικό ρόφημα σίγουρα με σημαντικά ωφέλη στη αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αύξηση του μεταβολισμού και γενικά στην υγεία και συνολική ευεξία του οργανισμού, για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας το νούμερο ένα βότανο είναι η Λουίζα!


Η Λουίζα είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο για την συμβολή της στο αδυνάτισμα, τη λιποδιάλυση, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και ως εκ τούτου στη μείωση της κυτταρίτιδας.
Τα πλεονεκτήματά της δεν σταματούν όμως εκεί!
Βοηθά επίσης στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού και στην αντιμετώπιση του τυμπανισμού & των αερίων. Είναι δε πολύ εύγεστο ρόφημα με ελαφρώς λεμονάτο άρωμα και είναι ιδανικό για το βράδυ μιας και προσφέρει ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.

Οδηγίες: 

1. Βράζεις λίγο νερό σε ένα μπρίκι και μετά ρίχνεις μέσα μερικά φυλλαράκια χωρίς να συνεχίσεις το βράσιμο και το αφήνεις για 3-5 λεπτά ώστε να βγάλει το βότανο τις ωφέλιμες ουσίες του.
2. Στραγγίζεις το ρόφημα από τα φύλλα
3. Έτοιμο! Τέλειο για την κυτταρίτιδα αλλά και απολαυστικό ταυτόχρονα!

Έξτρα συμβουλές:
1. Μην βάλεις ζάχαρη! Αν θέλεις να το γλυκάνεις οπωσδήποτε χρησιμοποίησε stevia που είναι ένα φυσικό και υγιεινό γλυκαντικό. Μπορείς να το βρεις σε καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά και σε e-shop στο διαδύκτιο.
2. Η λουίζα μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σου σύμμαχο στην μάχη ενάντια στην κυτταρίτιδα αλλά από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Θα πρέπει να είναι μέρος μιας συστηματικής ολικής αντιμετώπισης και συνοδεύεται με υγιεινή διατροφή, άσκηση και τοπική φροντίδα.


naturanrg.gr

Συλλέξτε το νερό της βροχής σε 11 βήματα




Ο αντίκτυπος της ξηρασίας είναι τεράστιος και εκτείνεται από την εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα έως δασικές πυρκαγιές και έλλειψη πόσιμου νερού.
Μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Ναι, διότι αφορούν άμεσα στις συνθήκες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας.

Και επειδή σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και χάραξης εθνικής στρατηγικής πάνω στο κλίμα και τη διαχείριση των υδατικών πόρων θα ήταντουλάχιστον κουτό να περιμένουμε κινήσεις με περιβαλλοντικά φιλικό προσανατολισμόσημασία έχει να δράσουμε αυτόνομα.
Πώς; Συλλέγοντας τα όμβρια ύδατα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε νερό.
Η συλλογή των ομβρίων υδάτων δεν είναι απαραίτητα μια ακριβή και περίπλοκη διαδικασία.
Ακολουθούν έντεκα βήματα για να συλλέξετε το νερό της βροχής και να καλύψετε τις ανάγκες σας χωρίς να σπαταλήσετε φυσικούς πόρους:
1. Χρησιμοποιήστε ένα πριόνι για να κόψετε το επάνω “τεταρτημόριο” ενός κουβά χωρητικότητας 20 λίτρων, κατάλληλο για την αποθήκευση τροφίμων.
2. Τοποθετήστε το κομμάτι που κόψατε στο χείλος ενός βαρελιού χωρητικότητας 200 λίτρων και σημαδέψτε το περίγραμμά του με ένα μαρκαδόρο.
3. Κόψτε με ένα πριόνι περιμετρικά την τρύπα που σημαδέψατε με τον μαρκαδόρο. Εάν το κάνατε σωστά, το πάνω μέρος του κουβά θα προσαρμόζεται ακριβώς στην τρύπα που κόψατε στο πάνω μέρος του βαρελιού.
4. Ανοίξτε μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του βαρελιού και τοποθετήστε μια μικρή κάνουλα διαμέτρου 2 εκατοστών για να την ασφαλίσετε.
5. Τοποθετήστε το βαρέλι σε τσιμεντόλιθους για να το ανασηκώσετε από το έδαφος.
6.Εγκαταστήστε ένα διαχωριστή διπλής κατεύθυνσης στην υδροροή του σπιτιού σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να συλλέγετε νερό όποτε το χρειάζεστε. Όταν δεν το χρειάζεστε αλλάζετε την κατεύθυνση και αυτό κατευθύνεται στο έδαφος.
7.Τοποθετήστε μια επέκταση που θα οδηγεί από τον διαχωριστή στο βαρέλι.
8. Προσαρμόστε το τελείωμα της επέκτασης στο χείλος του βαρελιού και ανοίξτε μια τρύπα με τρόπο ώστε να σταθεροποιηθεί και το νερό να κυλάει μέσα από το χείλος εντός του βαρελιού.
9. Βάλτε ένα κόσκινο ή υφασμάτινο φίλτρο στον ανοιχτό κουβά και προσαρμόστε σφιχτά το χείλος ώστε να κρατάει το κόσκινο στη θέση του. Το κόσκινο βοηθά στη συγκράτηση υπολειμμάτων που μπορεί να περάσουν από την υδρορροή.
10. Βάλτε το τελείωμα της κάνουλας του βαρελιού στην τρύπα στο χείλος του κουβά.
11. Βάλτε ένα μεταλλικό φίλτρο στην κορυφή της υδρορροής για να εμποδίσετε μεγαλύτερα υπολείμματα από το να τη φράξουν και να εμποδίσουν τη ροή των ομβρίων υδάτων.
Είναι σημαντικό να καλύψετε τη δεξαμενή σας για να μην βρουν καταφύγιο προνύμφες κουνουπιών. Κρατήστε επίσης το νερό σας μακρυά από την ηλιακή ακτινοβολία για να μη δημιουργηθεί άλγη χρησιμοποιώντας ένα αδιάφανο κάλυμμα.
Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μη πόσιμα όμβρια ύδατα;
Να ποτίσετε τον κήπο σας χωρίς να σας απασχολήσουν περιορισμοί στη χρήση νερού, που επιβάλλονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας το καλοκαίρι ή να πλύνετε και να κρατήσετε δροσερά τα κατοικίδιά σας. Πολλοί σκύλοι δεν συμπαθούν το νερό, ωστόσο αν τους δροσίσετε με λίγο νερό την ώρα που υποφέρουν από τη ζέστη θα το εκτιμήσουν.
Μπορείτε επίσης να πλύνετε την αυλή, το σκονισμένο σας αυτοκίνητο και διάφορα άλλα αντικείμενα εξωτερικού χώρου.
Σημειώστε πως άλλα περισσότερο περίπλοκα, αυτοσχέδια συστήματα θα σας επιτρέψουν να μετατρέψετε το νερό σας σε πόσιμο.

econews.gr

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο γλυκά και ώριμα φρούτα

Πιο μαλακά και πιο γλυκά γίνονται φρούτα όπωςμήλα και αχλάδια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όπως έδειξε έρευνα που διεξήχθη σε οπωρώνες στην Ιαπωνία.


Στόχος των ερευνητών του ιαπωνικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων ήταν να εξετάσουν κατά πόσο η πρώιμη ανθοφορία λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στις μηλιές και άλλα δέντρα επηρεάζει την ποιότητα του καρπού-φρούτου.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν δεδομένα ενός χρονικού εύρους 40 ετών πάνω στις ποικιλίες μήλων Φούτζι και Τσουγκάρο που παράγονται στις επαρχίες της Ιαπωνίας Ναγκάνο και Αομόρι αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports κατά το διάστημα των τεσσάρων δεκαετιών διαπιστώθηκε σταδιακή μείωση της οξύτητας και της σκληρότητας και αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.
Μπορεί η αλλαγή της σύστασης των μήλων σεσάκχαρα να μην έγινε αντιληπτή από τους καταναλωτές καθώς συνέβη με πολύ αργούς ρυθμούς, ωστόσο η διαφορά των τότε μήλων με τα σημερινά θα ήταν εμφανέστατη.
Αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί σε διαφορετικές έρευνες και για άλλα φρούτα όπως τα αχλάδια, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανθοφορία των δέντρων και δίνει γλυκύτερους και ωριμότερους καρπούς.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τριβόλι-Το Ελληνικό Viagra

Γνωρίζουν Ελληνες και Κύπριοι ότι το φυτικό συστατικό για την παραγωγή των σχετικών σκευασμάτων (Βιάγκρα), που υποβοηθούν τη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών, είναι διάσπαρτο στην ελληνική και κυπριακή φύση; Ασχέτως αν στις δύο χώρες οι πώλησεις του Βιάγκρα έχουν εκτοξευτεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Tribulus Terrestis, τριόλι, τριβόλι ή και πενταξύλια: πολλά ονόματα, πολλές και οι «δυνατότητες».

Την απάντηση αλλά και την ενημέρωση για τον πλούτο των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων δίνει η δρ Κυριακή Ζαννέττου-Παντελή, η οποία για περισσότερο από 3 χρόνια έψαξε, κατέγραψε και μελέτησε πάνω από 2.000 βότανα στην Κύπρο. Εξ αυτών, τα 673 ανήκουν στην κατηγορία των φαρμακευτικών φυτών. Ολες αυτές οι πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο της «Τα φαρμακευτικά φυτά της Κύπρου».
Στα παλιά τα χρόνια για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και για τη βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων, επιστρατεύονταν οι γητευτές και οι λαϊκοί θεραπευτές, που με τα διάφορα ξόρκια και χαϊμαλιά τους κατάφερναν ή να λύσουν το πρόβλημα της σεξουαλικότητας ή να αποθαρρύνουν τους «ασθενείς» σε τέτοιο βαθμό, ώστε τους οδηγούσαν σε παραίτηση από την προσπάθεια θεραπείας τους!
Αυτά συνέβαιναν μέχρις ότου ανακαλύφθηκε το «θαυματουργό χάπι», το Βιάγκρα. Πολλά έχουν λεχθεί για τις θαυματουργές επενέργειές του αλλά και πολύ λίγα για τις παρενέργειές του. Πολύ λίγοι θάνατοι έχουν αποδοθεί στη χρήση του, οι περισσότεροι έχουν αποσιωπηθεί ή αποδοθεί σε άλλες αιτίες.
«Αυτό όμως που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι πολλά σκευάσματα και φάρμακα παρασκευάζονται αντλώντας την πρώτη ύλη τους από τα βότανα κυρίως του ανατολικού ημισφαιρίου και της Μεσογείου και τέτοια φυτά είναι διάσπαρτα στην ελληνική και κυπριακή γη».

«Στην Κύπρο οι καλλιεργητές έχουν καταλάβει τη σημασία των συγκεκριμένων φυτών και έτσι αυξάνονται συνεχώς. Τελευταία βρήκαν έναν καλό βοηθό-καθοδηγητή στην προσπάθειά τους. Ο βοηθός αυτός είναι το τμήμα Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου. Μάλιστα από φέτος ξεκίνησε ένας νέος εκθεσιακός θεσμός από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, που αφορά την “Ημέρα των βοτάνων”».
Η δρ Κυριακή Ζαννέττου-Παντελή αναφερόμενη στο θέμα της τόνωσης της σεξουαλικής ζωής των ανθρώπων αλλά και στο ξεπέρασμα των ψυχοσωματικών ανωμαλιών, που συνοδεύουν την μειωμένη παρουσία των σεξουαλικών ορμονών στον άνθρωπο και στα δύο φύλα, τόνισε ότι «υπήρχε το βουλγαρικό φάρμακο “Τριπεστάν” και το “Τριβολίν” τα τελευταία χρόνια, που παρασκευάζονται αποκλειστικά από το φυτό Tribulus terrestis τα οποία είναι τα γνωστά μας τριόλια ή πενταξύλια»!

Εκτός από τα τριόλια ή πενταξύλια υπάρχουν και άλλα φυτικά φάρμακα που βοηθούν στον τομέα αυτό είναι το Glanolin (εκχύλισμα από σπόρους φραγκοστάφυλου) και το Primrose-oil, πρόκειται για λάδι του νυχτολούλουδου Oenothera erythrocepala). Τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων δεν είναι τόσο εντυπωσιακά ως προς τη σεξουαλική δραστηριότητα του ανθρώπου, όμως βοηθούν αφάνταστα εξαλείφοντας τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν τη μείωση των σεξουαλικών ορμονών.
Το φυτό το βρίσκουμε εύκολα και σε μεγάλη ποσότητα σε Ελλάδα και Κύπρο. Βλαστεί στο ίδιο περιβάλλον με το άτομο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για προληπτικούς είτε για θεραπευτικούς σκοπούς. Η προετοιμασία του ως θεραπευτικού ροφήματος είναι πολύ εύκολη για όσους θα ήθελαν να ακολουθήσουν την εύκολη και φτηνή αυτή λύση για επίλυση του προβλήματος των σεξουαλικών επιδόσεων, χωρίς παρενέργειες για τον οργανισμό.

Τα τριόλια,«τα αγκαθερά ζιζάνια των αγρών» (σ.σ. κατά το λεξικό Μπαμπινιώτη. Στο ίδιο λεξικό συναντάμε και τις μεταφορικές έννοιες κολλητσίδα, ζιζάνιο που αποδίδεται στο άτακτο παιδί αλλά και στον κακό δαίμονα), ανθίζουν κάθε χρόνο από τον Μάη μέχρι τον Οκτώβρη. Φέρουν άνθη μικρά κίτρινα, που βρίσκονται στη βάση των ακραίων φύλλων τους. Τα φύλλα τους είναι αντίθετα, σύνθετα, πτερόσχιδα με 3-7 ζεύγη φυλλαρίων. Ο καρπός είναι στρογγυλός, επίπεδος και αποτελείται από 5 σπόρους. Ο κάθε σπόρος φέρει τρία άνισα σκληρά αγκάθια, αυτά που προσδιορίζουν και το όνομά του, τρίλοβος, ενώ το δεύτερο προσδιορίζει τη συνήθεια του φυτού-βοτάνου να απλώνει στη γη δημιουργώντας εκεί που βλασταίνει έναν μικρό χορτοτάπητα.
«Μικροί -θυμίζει η δρ Ζαννέττου- περπατώντας ξυπόλυτοι στους αγρούς πολλές φορές είχαμε την άσχημη εμπειρία να πατήσουμε τους σπόρους αυτούς. Ο πόνος ήταν τόσο οξύς, που μας ανάγκαζε να χοροπηδούμε στο ένα πόδι μέχρις ότου καταφέρουμε να αφαιρέσουμε το αγκάθι αυτό. Ετσι έμεινε η παροιμιακή φράση ετριολίστηκε ή τριολίστηκε σε σημείο που όταν κάποιος αντιδρούσε έντονα σε κάτι, να τον ρωτούν: “Τι έπαθες και τριολίστηκες τώρα;”»

Τρία φλιτζανάκια την ημέρα, τα προβλήματα κάνουν πέρα
Το βοτάνι μαζεύεται χωρίς τις ρίζες του, σε πλήρη άνθιση, μαζί με τους σπόρους του, οι οποίοι έχουν πιο έντονες ιδιότητες.
Στη συνέχεια καθαρίζεται από τις σκόνες, τοποθετείται σε μια κατσαρόλα και καλύπτεται με νερό. Πρέπει να βράσει καλά, μέχρις ότου μείνει πιο λίγο από το μισό το αρχικό νερό. Το εκχύλισμα σουρώνεται και φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα. Η δοσολογία είναι τρία φλιτζανάκια του καφέ την ημέρα, το τελευταίο το βράδυ πριν από τον ύπνο.
Το ρόφημα επιδρά στους άνδρες αυξάνοντας την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, βοηθά στη σπερματογένεση αυξάνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση.

Στις γυναίκες τονώνει την σεξουαλική διάθεση και βοηθά να ξεπεραστούν τα διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση όπως: αϋπνία, υπερένταση, απάθεια, υπερευαισθησία και υπεραιμία. Το ίδιο βοηθά, σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται τα προβλήματα αυτά σε πρόωρη αφαίρεση των μητρικών.
Το μαγιοβότανο μπορεί να παίρνεται για απεριόριστο χρόνο χωρίς παρενέργειες. Όμως συστήνεται να γίνονται μικρά διαλείμματα μετά την πρώτη δίμηνη ή τρίμηνη συνεχή λήψη του, που κανονικά αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών και διορθώνει τη σεξουαλική διάθεση.
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ (Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία)Από:foreignpress-gr.com

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά και η σημασία τους



Άζωτο (Ν)

Το άζωτο είναι το κύριο συστατικό της χλωροφύλλης και όταν υπάρχει έλλειψη τα φυτά είναι λιγότερο πράσινα από τα υγιή. Η έλλειψη αζώτου στο χώμα εκδηλώνεται στα φυτά με νανισμό, περιορισμένη βλάστηση ενώ η περίσσεια του προκαλεί τέτοια βλάστηση με αρνητικές επιπτώσεις στην αντοχή των φυτών. Στο έδαφος βρίσκεται κυρίως στα υπολείμματα οργανισμών (οργανική μορφή) και με τη νιτρική (ΝΟ-3) και αμμωνιακή(ΝΗ+4) μορφή. Το αμμωνιακό άζωτο δεν ξεπλένεται πολύ εύκολα με τη βροχή ή την άρδευση και συγκρατείται πολύ καλά από το έδαφος. Σε αντίθεση, το νιτρικό άζωτο, δεν συγκρατείται στα πάνω στρώματα του εδάφους και με το νερό της βροχής ή της άρδευσης φτάνει στα κατώτερα στρώματα. Για τον λόγο αυτό, απαιτούνται συχνότερες λιπάνσεις και μικρότερες δόσεις στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα φυτά χρησιμοποιούν και τις δύο μορφές του αζώτου αλλά γρηγορότερα απορροφούν τη νιτρική μορφή.
Υπό ευνοϊκές συνθήκες εδάφους και κλίματος, το 1,5-3% του ολικού αζώτου του εδάφους, ελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Πολύ σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει και τη λειτουργία του αζώτου είναι ο άνθρακας. Όταν έχουμε μεγάλη συγκέντρωση άνθρακα στο χώμα, περιορίζεται η διαθέσιμη ποσότητα του αζώτου. Γενικά, από την αναλογία C:N εξαρτάται η ποιότητα της οργανικής ουσίας στο έδαφος, η γονιμότητα του εδάφους σε άζωτο και οι βιολογικές διεργασίες που γίνονται σε όλα τα εδάφη.

Φώσφορος (P)

Ο φώσφορος βοηθά στην δημιουργία των ανθέων, επιταχύνει την ωρίμανση και φυτά που δεν προσλαμβάνουν φώσφορο έχουν λεπτούς βλαστούς και πρόωρη φυλλόπτωση. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα τροφοπενίας φωσφόρου είναι το βαθύ πράσινο ή κοκκινωπό χρώμα σε διάφορες θέσεις. Έλλειψη φωσφόρου παρατηρούμε κυρίως σε εδάφη που είναι όξινα, αμμώδη και ελαφρά και για αυτόν τον λόγο σε τέτοια εδάφη οι δόσεις των λιπασμάτων πρέπει να είναι μικρότερες και συχνότερες ενώ σε βαριά εδάφη πρέπει να είναι μεγαλύτερες και πιο αραιές. Η μεγαλύτερη αξιοποίηση άλλων θρεπτικών στοιχείων όπως άζωτο και κάλιο, επιτυγχάνεται αφού υπάρχει επάρκεια φωσφόρου στο έδαφος.

Κάλιο (Κ)

Το κάλιο είναι στοιχείο το οποίο κινείται εύκολα και συγκεντρώνεται στα νεαρά τμήματα του φυτού. Προσδίδει στους καρπούς τη γεύση αλλά τους κάνει και πιο μεγάλους. Η επάρκεια του βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του νερού από τα φυτά, συνεπώς και πιο ανθεκτικά στη ξηρασία. Ιδιαίτερη απαίτηση σε κάλιο είναι η πατάτα, το ζαχαρότευτλο, το καλαμπόκι και γενικά οι καλλιέργειες που συσσωρεύουν άμυλο.
Όταν έχουμε αμμώδες έδαφος στον κήπο μας λιπαίνουμε συχνότερα και με μικρότερες δόσεις ενώ σε πιο βαριά με μεγάλες δόσεις και πιο αραιά. Το κάλιο απορροφάται καλύτερα από τα φυτά όταν έχουμε επάρκεια αζώτου και φωσφόρου, καταλαβαίνουμε λοιπόν και από τα παραπάνω ότι αυτά τα τρία στοιχεία είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα.
Τροφοπενία καλίου προκαλεί, κυρίως στα παλαιότερα φύλλα, νεκρωτικές κηλίδες περιμετρικά, η ρίζα έχει μικρότερες διαστάσεις και το μέγεθος των καρπών είναι μικρότερο.
Δείκτης έλλειψης καλίου στο χώμα είναι η εμφάνιση της παπαρούνας, της αγριοτομάτας και του τριφυλλιού.

Μαγνήσιο (Mg)

Το μαγνήσιο είναι αναντικατάστατο στοιχείο της χλωροφύλλης. Υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου δρουν ανταγωνιστικά με το ασβέστιο και το κάλιο. Τροφοπενία μαγνησίου εμφανίζεται πρώτα σε φύλλα μεγαλύτερης ηλικίας ως χλώρωση (ελάττωση του πράσινου χρώματος) μεταξύ των νεύρων, τα φύλλα αυτά πέφτουν και οι βλαστοί νεκρώνονται από τη κορυφή τους.
Ιδανική αναλογία Κ:Mg στο έδαφος είναι για ετήσια φυτά 5:1, για κηπευτικά 3:1 και για οπωροφόρα 2:1.

Θείο (S)

Το έδαφος είναι συνήθως εφοδιασμένο με θείο και επιπροσθέτως δέχεται με τα λιπάσματα, όπως θειική αμμωνία, υπερφωσφορικό κ.α. Τα φυτά απορροφούν το θείο με τη μορφή ιόντων SO--4. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι οι κατάλληλες για να προσθέσουμε θείο σε αλκαλικά εδάφη και να τα βελτιώσουμε, λόγω ότι το PH μειώνεται.
Φυτά απαιτητικά σε θείο είναι η μηδική, ο καπνός, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο και άλλα. Συμπτώματα τροφοπενίας θείου είναι όμοια με αυτά του αζώτου, δηλαδή χλώρωση των φύλλων και οι βλαστοί γίνονται λεπτοί και δύσκαμπτοι.

Σίδηρος (Fe)

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στα φυτά λόγω της χλωροφύλλης αλλά και της αναπνοής. Στα όξινα εδάφη βρίσκεται με τη μορφή του δισθενούς σιδήρου (Fe++) που είναι και η αφομοιώσιμη ενώ στα ουδέτερα και αλκαλικά με τη μορφή Fe+++ που είναι και η αδιάλυτη και η ελάχιστα αφομοιώσιμη. Ο φώσφορος και το ασβέστιο δρουν ανταγωνιστικά ως προς τον σίδηρο και στην ουσία τον "αδρανοποιούν" στο έδαφος. Αρνητική επίδραση στη πρόληψη του σιδήρου έχει και η χαμηλή συγκέντρωση καλίου στο έδαφος. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα τροφοπενίας είναι η χλώρωση ολόκληρου του φύλλου εκτός από τα νεύρα που παραμένουν πράσινα.

Ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στον μεταβολισμό των φυτών. Η αφομοιώσιμη μορφή του ψευδαργύρου (Zn++) βρίσκεται στα όξινα εδάφη, ενώ σε αλκαλικό έδαφος επικρατεί η αδιάλυτη μορφή και συνεπώς το έδαφος παρουσιάζει ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο στοιχείο. Εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία έχουν μικρό ποσοστό αφομοιώσιμου ψευδαργύρου, ενώ έλλειψη ψευδαργύρου στα φυτά προκαλείται και από υψηλή συγκέντρωση φωσφόρου. Ο ψευδάργυρος σαν στοιχείο δεν μετακινείται εύκολα στο έδαφος, για αυτό όταν προστίθεται πρέπει να ενσωματώνεται καλά. Στη περίπτωση της τροφοπενίας τα φύλλα εμφανίζουν χλώρωση μεταξύ των νεύρων, οι βλαστοί είναι κοντοί και λεπτοί ενώ στη ρίζα παρατηρείται νέκρωση αρχικά των μικρών και στη συνέχεια των μεγάλων ριζών.

Μαγγάνιο (Mn)

Το μαγγάνιο συμμετέχει στη διαθεσιμότητα του σιδήρου μέσα στο φυτό. Τα φυτά προσλαμβάνουν μόνο τη δισθενή μορφή του (Mn++) το οποίο απαντάται σε όξινα εδάφη. Η τροφοπενία εμφανίζεται αρχικά στα φύλλα που είναι χαμηλά, στη βάση του φυτού, όπου σχηματίζονται πρασινοκίτρινες ταινίες μεταξύ των νεύρων και το ριζικό σύστημα είναι ευπαθές σε προσβολές από μικροοργανισμούς του εδάφους.

Χαλκός (Cu)

Ο χαλκός στο έδαφος βρίσκεται με τη μορφή του δισθενούς χαλκού (Cu++) που είναι και η αφομοιώσιμη μορφή του αλλά και πάλι το φυτό προσλαμβάνει πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 1%. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η μάρανση των φύλλων που είναι στη κορυφή του φυτού. Επίσης, από τον φλοιό και από τις ρίζες εκκρίνεται κόμμι, δηλαδή κολλώδης ουσία.

Βόριο (B)

Το βόριο επηρεάζει τη πρόσληψη του ασβεστίου και παίζει ρόλο στη ποσότητα του νερού μέσα στο φυτό. Κύρια πηγή βορίου είναι η οργανική ουσία στο έδαφος και υψηλή συγκέντρωση στο έδαφος οφείλεται είτε σε υπερβολική ποσότητα από τα λιπάσματα είτε από το νερό. Συμπτώματα τροφοπενίας είναι η νέκρωση των φύλλων που μοιάζουν με καμένα, οι ρίζες δεν αναπτύσσονται και παραμένουν μικρές ενώ στους βλαστούς έχουμε διαδοχικές νεκρώσεις.
Ευαίσθητα φυτά στην έλλειψη βορίου είναι: το αμπέλι, η μηδική, το αγγούρι, το καλαμπόκι, ο καπνός, η ντομάτα κ.α.
Ευπαθή στη περίσσεια βορίου είναι: η βερικοκιά, η λεμονιά, η μηλιά, η αχλαδιά κ.α.

Μολυβδαίνιο (Mo)

Το μολυβδαίνιο επιδρά στη λειτουργία της χλωροφύλλης και ευνοεί τη δημιουργία φυματίων (μικρές μάζες που σχηματίζονται στους ιστούς και δεσμεύουν άζωτο). Στο έδαφος, το μολυβδαίνιο το συναντάμε με τη μορφή MoO--4. Ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μολυβδαίνιο έχουν τα ψυχανθή, δηλαδή μηδική, τριφύλλι, κουκιά, φασόλι κ.α. Τα συμπτώματα έλλειψης είναι παρόμοια με του αζώτου.

Κοβάλτιο (Co)

Η αφομοιώσιμη μορφή του κοβαλτίου είναι το κατιόν Co++ και η απορροφητικότητα του μειώνεται από την οργανική ουσία και το υψηλό PH.

Χλώριο (Cl)

Το χλώριο βοηθά τα φυτά να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη ξηρασία. Στο έδαφος το στοιχείο προστίθεται με τα λιπάσματα όπως χλωριούχο αμμώνιο και χλωριούχο κάλιο αλλά και με τη βροχή.
  • Φυτά ευαίσθητα στο χλώριο: αγγούρι, βατόμουρο, καπνός, κρεμμύδι, πεπόνι, λυκίσκος, πιπεριά, φασόλι.
  • Φυτά μέτρια ευαίσθητα στο χλώριο: ντομάτα, πατάτα, μαρούλι, αμπέλι, αρακάς, σπανάκι.
  • Ανθεκτικά φυτά στο χλώριο: ραπανάκι, καρότο, πράσο.
  • Απαιτητικά σε χλώριο: σέλινο, σπαράγγι, ζαχαρότευτλο.

    Νάτριο (Na)

    Το νάτριο βρίσκεται στο έδαφος με τη μορφή Na+ και επειδή συγκρατείται πολύ καλά από το έδαφος, συχνά συναντάμε υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων νατρίου. Είναι απαραίτητο για το σπανάκι και τα τεύτλα.

    Οργανική ουσία-χούμος

    Η οργανική ουσία-χούμος είναι εκείνο το κομμάτι που αποτελείται από φυτικά, ζωικά υπολείμματα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης.
    Σε ευνοϊκές συνθήκες αποσύνθεσης, δημιουργείται γόνιμος χούμος, ο οποίος ρυθμίζει την υγρασία, τον αερισμό του εδάφους και είναι πηγή αφομοιώσιμων θρεπτικών στοιχείων για το φυτό. Ο όξινος χούμος επηρεάζει αρνητικά τη δομή του εδάφους καθώς και τη παραγωγική του ικανότητα. Ο ουδέτερος χούμος συντελεί στη καλή δομή του εδάφους και στη παραγωγικότητα για αυτό ονομάζεται: ενεργός-γόνιμος χούμος. Ο αλκαλικός χούμος, περιέχει πολλά ιόντα νατρίου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εδάφους και το pH να ξεπερνά το 8,3.

    Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

    Η πρώτη πράσινη στέγη σε λεωφορείο



      Πραγματικότητα αναμένεται να γίνουν σύντομα οι «πράσινες στέγες» στα λεωφορεία.
    Ήδη πρώτη «πράσινη στέγη» εγκαταστάθηκε σε λεωφορείο που μεταφέρει τουρίστες προς και από ένα κάμπινγκ στην πόλη Τζιρόνα, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας.
    Το σύστημα ονομάζεται «Phyto Kinetic» και είναι δημιούργημα του Ισπανού αρχιτέκτονα τοπίου Marc Granen.
    Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ελαφρύ υδροπονικό αφρό πάχους επτά εκατοστών, ο οποίος είναι πολύ πιο ελαφρύς από το χώμα και μειώνει σημαντικά το συνολικό βάρος στη στέγη.
    Σε ό,τι αφορά το πότισμα των φυτών, μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν τα απόνερα από το κλιματιστικό, όταν αυτό είναι σε λειτουργία.
    Σε αυτή τη φάση ο Ισπανός σχεδιαστής αναζητά χορηγούς και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με μια εταιρεία αυτοκινήτων που εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση «πράσινων στεγών» σε έναν στόλο λεωφορείων στην Βαρκελώνη.
    Ο Granen ελπίζει ότι μια μέρα κάθε λεωφορειακή γραμμή στην πόλη θα καλλιεργεί τα δικά της αρωματικά βότανα και καλλωπιστικά φυτά.
    Πέρα από τους «φορητούς» πνεύμονες πρασίνου που θα δροσίσουν τα αστικά κέντρα, ο Ισπανός σχεδιαστής πιστεύει ότι το σύστημα που ανέπτυξε θα φέρει τους κατοίκους των πόλεων κοντά στη φύση.

    econews

    Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

    ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ


    Σιτρονέλλα (Cymbopogonnardus)

    Κρεμοκλαδής θάμνος από την Α. Ανατολή 1,5 μ ύψους θέλει ήλιο, ζέστη και αρκετή υγρασία. Από αυτό φτιάχνονται τα εντομοαπωθητικά επάλειψης του δέρματος και τα κεριά. Φυτέψτε 2 – 3 ρίζες κοντά στο χώρο που υποφέρετε όταν κάθεστε κι αν μπορείτε προς το σημείο που φυσάει να απλωθεί η μυρωδιά παντού… θα κάνει τα κουνούπια να το ξανασκεφτούν….


    Δενδρολίβανο
    Οι συστάσεις περιττές…. Άπλετος ήλιος αλλά ζει και στην ημισκιά, ελάχιστο νερό η συνταγή της επιτυχίας…

    Κατηφές
    Πολύ γνωστό εποχιακό με χαρακτηριστικό άρωμα, ελάχιστα γνωστή η «αντιτρομοκρατική» του δράση στο κήπο! Φυτεμένο ανάμεσα στις τομάτες απωθεί έντομα και νηματώδεις, ανάμεσα στα καλλωπιστικά απωθεί μελίγκρες και κοντά στο χώρο μας ακόμα και σε γλάστρα απωθεί και τα κουνούπια.

    πηγή: agioritikovima.gr

    Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

    ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΖΩΑΚΙΑ...!!!




    Φάλαινα Μπελούγκα,ένα πανέμορφο ζώο που μιμείται την ανθρώπινη φωνή.



     Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Noc μια φάλαινα μπελούγκα, παρήγαγε ασυνήθιστους ήχους, «σαν δύο άνθρωποι να συζητούν σε απόσταση».

    Για να σας θυμίσουμε το περιστατικό, μια φάλαινα μπελούγκα ο Noc, η οποία έμαθε να αντιγράφει τόσο πιστά την ανθρώπινη φωνή, που έκανε έναν δύτη να αναρωτηθεί βγαίνοντας στην επιφάνεια «ποιος μου είπε να βγω έξω;»


    Magnify Image



    Το απίστευτα όμορφο και εντυπωσιακό περιστέρι Victoria Crowned (Goura victoriaή αλλιώς το εστεμμένο περιστέρι της Βικτόρια

    Magnify Image



    Η χελώνα της Νήσου Πίντα....ένα πολύ σπάνιο ζώο..Το ζώο αυτό αφανίστηκε πια...

    Ο διάσημος «Μοναχικός Τζορτζ» που έγινε σύμβολο των προσπαθειών διάσωσης άγριων ζώων στις Νήσους Γκαλαπάγκος και όχι μόνο, πέθανε σε συνθήκες αιχμαλωσίας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Magnify Image




    Ο μάυρος-μώβ βάτραχος(Atelopus varius) Variable Harlequin της Κόστα Ρίκα...


    Magnify Image





     Πηγή: www.lifo.gr

    Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

    "Ηλεκτροσόκ" στο σκαθάρι του φοίνικα

    307226 2214706043445 2116884990 n
    Με το ηλεκτρικό ρεύμα... αντί χημικών φυτοφαρμάκων εξολοθρεύουν ερευνητές στην Κρήτη τα «σκαθάρια» που καταστρέφουν τους φοίνικες.
    Με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης μια φορητή γεννήτρια με ηλεκτρόδια μεταφέρει ρεύμα στο εσωτερικό του φοίνικα, όπου είναι κρυμμένο το σκαθάρι και το εξοντώνει.
    Οπως λένε, από τις πρώτες εφαρμογές τους ηλεκτρόλυσης του φοίνικα έχουν καταφέρει θετικά αποτελέσματα ενώ πριν λίγες ημέρες κατέθεσαν αίτηση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Συσκευή θανάτωσης εντόμων που προσβάλλουν τα φοινικοειδή, με ηλεκτρικό ρεύμα».
    Ωστόσο οι καταστροφές φοινικοειδών τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες σε ολόκληρη την Κρήτη από το σκαθάρι, που -όπως λένε οι ειδικοί- μεταφέρθηκε με τους εισαγόμενους φοίνικες από την Αφρική και άλλες χώρες και φυτεύτηκαν σε ξενοδοχεία ή σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους.
    Το πρόβλημα στο νησί χαρακτηρίζεται τεράστιο, καθώς, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εντομοκτόνα και δίνονται μόνο κατ' εξαίρεση άδειες 120 ημερών σε ορισμένα χημικά, τα οποία όμως σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιούνται πολλές φορές όλη τη χρονιά.
    Με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης μια φορητή γεννήτρια με ηλεκτρόδια μεταφέρει ρεύμα με ειδικό διανεμητή και σωλήνες στο εσωτερικό του φοίνικα, όπου είναι κρυμμένο το σκαθάρι. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε το φαινόμενο είναι η Γιώτα Ψειροφωνιά, εξωτερική συνεργάτιδα του εργαστηρίου φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, που συνεργάζεται με τον Κώστα Νιαμούρη, τεχνολόγο γεωπόνο-ιδιωτικό υπάλληλο, και τον Χάρη Τζανόπουλο, ελεύθερο επαγγελματία.
    Η ομάδα
    Οπως λέει στο «Εθνος» η Γιώτα Ψειροφωνιά, η πρώτη δοκιμή έγινε στην Ιεράπετρα και ακολούθησαν και άλλες δοκιμές σε διάφορους φοίνικες. Η έρευνα και η χρήση των ηλεκτρολυτών συνεχώς εξελίσσονταν, μέχρι που κατασκευάστηκε η συσκευή θανάτωσης εντόμων που προσβάλλουν τα φοινικοειδή, με ηλεκτρικό ρεύμα. Η ίδια είπε ότι στη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της μεθόδου η ομάδα συνεργάστηκε με τον ερευνητή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Δρ Δημήτρη Κοντοδήμο, ενώ ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κουτιού της συσκευής πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα από τον ηλεκτρολόγο Αντώνη Ασπραδάκη και τον γιο του Νίκο, οι οποίοι φρόντισαν για την εκπαίδευση της ομάδας πάνω στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος.
    ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
    Πηγή: ΕΘΝΟΣ