Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ

Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).Αν και είναι πολύ συζητημένο θέμα,αποτέλει με καινούργια καινοτομία για την χώρα μας,και ο πιο πολύς κόσμος ακούει αλλά δε γνωρίζει για αυτά!...Ας γνωρίσουμε κάποια πράγματα όσο αφορά τοα φωτοβολταικά συστήματα.

 

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχικά,
Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες:
1. Κρυσταλλικού Πυριτίου
  • Μονοκρυσταλλικού πυριτίου, με ονομαστικές αποδόσεις πλαισίων 14,5% έως 21%,
  • Πολυκρυσταλλικού πυριτίου, με ονομαστικές αποδόσεις πλαισίων 13% έως 14,5%.2.
2. Λεπτών Μεμβρανών
  • Άμορφου Πυριτίου, ονομαστικής απόδοσης ~7%.
  • Χαλκοπυριτών CIS / CIGS, ονομαστικής απόδοσης από 7% έως 11%.
 Το πυρίτιο (Si) είναι η βάση για το 90% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής Φ/Β.Είναι τα πιο οικονομικά πάνελ κια ελαφριά σα κατασκευή. Η τεχνολογία λεπτού στρώματος (thin film) είναι σε φάση ανάπτυξης, αφού με διάφορες μεθόδους επεξεργασίας και χρήση διαφορετικών υλικών αναμένεται αύξηση της απόδοσης.

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
 Τα βασικά χαρακτηριστικά των Φ/Β συστημάτων, που τα διαφοροποιούν από τις άλλες μορφές ΑΠΕ είναι:



  •  Απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σε πολύ μικρή κλίμακα, π.χ. σε επίπεδο μερικών δεκάδων W ή και mW.
  •    Είναι εύχρηστα. Τα μικρά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν από τους ίδιους τους χρήστες.
  •   Μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στις πόλεις, ενσωματωμένα σε κτίρια και δεν προσβάλλουν αισθητικά το περιβάλλον.
  • Μπορούν να συνδυαστούν με άλλες πηγές ενέργειας (υβριδικά συστήματα).
  • Είναι βαθμωτά συστήματα, δηλ. μπορούν να επεκταθούν σε μεταγενέστερη φάση για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες των χρηστών, χωρίς μετατροπή του αρχικού συστήματος.
  •   Λειτουργούν αθόρυβα, εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  •   Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδενικές.
  •    Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία κατά τη λειτουργία. Οι εγγυήσεις που δίνονται από τους κατασκευαστές για τις Φ/Β γεννήτριες είναι περισσότερο από 25 χρόνια καλής λειτουργίας.
  • Δεν εκπέμπουν ακτινοβολία.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 

Οι τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων ποικίλλουν, ανάλογα με τον τιμοκατάλογο κάθε εταιρείας. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τιμές για ένα φωτοβολταικο πανελ είναι περίπου 4 ευρώ ανά Wp ισχύος και οι τιμή μιας μπαταρίας κλειστού τύπου βαθιάς εκφόρτισης λίγο πάνω από 2 ευρώ ανά Ah χωρητικότητας. Οι τιμές ενός αντιστροφέα (inverter) ή ενός ρυθμιστή φόρτισης είναι χαμηλές σε σχέση με τις τιμές ενός φωτοβολταϊκού ή συσσωρευτή (μπαταρία).Περίπου οι τίμές είναι κυμαίνονται απο 13000 ευρώ έως 30000ευρώ ανάλογα τά πάνελ και την εταιρία εγκατάστασης.

Εξαρτάται αν η εγκατάσταση θα γίνει σε δώμα ή σε κεραμοσκεπή. Κατ’ αρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και, ει δυνατόν, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν το νότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες (για δώματα).Όσο αφοράτον χώρο,σε ένα δώμα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή περίπου 7 τ.μ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Από 1η Ιουλίου 2009 ισχύει ένα ειδικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα. Με το πρόγραμμα αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής ή μία μικρή επιχείρηση να κάνουν απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησαν και να έχουν ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες (ενεργειακές και περιβαλλοντικές) που παρέχουν στο δίκτυο.Τα οικιακά φωτοβολταικά συστήματα επιδοτούνται 100% σαν επένδυση από διάφορες τράπεζες που συμπράτουν συμφωνία με την ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας.


ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.200-1.650 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWh/kWp ανά έτος). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ’ ότι στις βόρειες.
ΙΣΧΥΣ
Εγγυημένα για 25 χρόνια
1 Κw      600 – 800       ΕΥΡΩ
3            1.800 – 2.400
5            3.000 – 4.000
7            4.200 – 5.600
10          6.000 – 8.000
* Με την ταρίφα που ισχύει για όσους υπογράψουν σύμβαση την περίοδο 1/2 - 31/7/2012.


Ένα  φωτοβολταϊκό σύστημα δίνει περίπου 7.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα για τουλάχιστον 25 έτη, με θετικά αποτελέσματα  και στο περιβάλλον!Μήπως θα έπρεπε να το σκεφτούμε καλύτερα;
Για ενημέρωση και πληροφορίες καλέστε 6978500550 και στο 6977903992.



ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ




2 σχόλια:

  1. Good Blog sir... your blog is very helpful... I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing.
    φωτοβολταικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή