Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΌΛΥΜΠΟΣ…Το βουνό των θεών

    Ο Όλυμπος ,το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας(Κορυφή Μύτικας 2917μ) αποτελεί ένα από τα δέκα καλύτερα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη .Το θρυλικό βουνό των δώδεκα θεών έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938.Το βουνό πέρα από τα μυθολογικά στοιχεία που το διακρίνουν, διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό κόσμο με εκατοντάδες διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
 
Ο Όλυμπος διαθέτει 1700 είδη και υποείδη φυτών ,ο αριθμός των οποίων  αντιστοιχεί στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Τα 187 είδη από τα παραπάνω  έχουν χαρακτηριστεί σημαντικά,τα 56 είναι ενδημικά,ενώ τα 23 από αυτά βρίσκονται μόνο στον Όλυμπο και τα 16 είναι σπάνια.

 Η πανίδα είναι εξίσου πλούσια ,με καταγεγραμμένα  32 είδη θηλαστικών , 108 είδη πτηνών, 22 είδη ερπετών και 8 είδη αμφίβιων .Από το1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο « Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας ».Ακόμηέχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου ΝΑΤURA 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας »και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος ».Η γεωμορφολογία της περιοχής είναι αξιοθαύμαστη ,με ένα έντονο σχετικά ανάγλυφο με βραχώδες και απόκρυμνες κορυφές ,αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση.

 
Ο Όλυμπος αποτελεί προορισμό χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.Περιοχές με αισθητικά σημασία που αξίζει να επισκεφθεί   κανείς είναι η Κοιλάδα στοΞηρολάκι με το πλούσιο δασικό οικοσύστημα και θέα,το ρέμα Όρλια και η Μονή Κανάλων που αποτελεί ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

 
Ο ορεινός όγκος στον Όλυμπο διαχειρίζεται και προστατεύεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με πρόεδρο του Δ.Σ τον δασολόγο Παύλο Ανδρεδάκη.
Η περιοχή αποτελεί ένα προορισμό για εναλλακτικό τουρισμό και αναψυχή….










ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου