Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


     Το λαθρεμπόριο δρα ανεξέλεγκτο στον Θεσσαλικό κάμπο καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας .Τα παράνομα φυτοφάρμακα εισάγονται από την Βουλγαρία και Τουρκία και πρόκειται για επικίνδυνα παρασιτοκτόνα για καλλιέργειες ντομάτας και βαμβακιού. Θεωρούνται απαγορευμένα από την ευρωπαϊκή ένωση εδώ και πολλά χρόνια για τις επικίνδυνες επιπτώσεις τους στην δημόσια υγεία και στο φυσικό περιβάλλον.

Κατασχέθηκαν πριν λίγες μέρες από την αστυνομία μεγάλες ποσότητες παράνομων φυτοφαρμάκων σε αποθήκη στην περιοχή της Λάρισας .Εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους πάνω από 200 επικίνδυνες συσκευασίες αγροχημικών βουλγάρικης και τούρκικης προέλευσης, χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής κινδυνεύει όπως φάνηκε μετά από έρευνα του ΑΠΘ σε τρεις λίμνες της Μακεδονίας (Βόλβη, Δοιράνη και Κερκίνη),έδειξε 12 απαγορευμένες ουσίες από γεωργικά φάρμακα που είναι τοξικές και παραμένουν ενεργές για πολλά χρόνια. Τα παραπάνω σκευάσματα σκευάσματα  έχουν απαγορευθεί από το 2002 από την Ε.Ε σύμφωνα σύμφωνα με την ερευνήτρια  ΑΠΘ  σε θέματα Ρύπανσης Περιβάλλοντος ,Ελένη – Χρυσούλα Καλογρίδη.

Οι τιμές αυτών των παράνομων σκευασμάτων είναι πολύ χαμηλές, αντί για 1.5 ευρώ ανά στρέμμα σε 0.5 ευρώ. Για αυτό τον λόγο οι αγρότες επηρεάζονται λόγω των οικονομικών προβλημάτων και παρασύρονται από τους επιτήδειους .Το κύκλωμα προσέγγιζε τα άτομα σε καφενεία ακόμη και στα χωράφια των παραγωγών.
 
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν έλεγχοι σε αποθήκες και βυτία αγροτών .Λύση σύμφωνα με το ΕΣΥΦ (Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας) θα ήταν η τοποθέτηση κλιμακίων ελέγχου σε τελωνεία της χώρας .Οι αγρότες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την εφαρμογή τέτοιων  παράνομων σκευασμάτων.   






Πήγη REAL PLANET

Σύνταξη άρθρου
ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου