Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!

Βαλεριάνα Valeriana officinalis

Είναι ηρεμιστικό,υπνωτικό και αγχολυτικό φυτό. Διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού. Αναλυτικά: Καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας.
Προσοχή! Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Αντεδείκνυται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και σε άτομα που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.

Πασιφλόρα η κυανή. Οικογένεια: Passifloraceae

 Εύρωστο φυλλοβόλο είδος ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Έχει μεγάλα άνθη με απαλό μπλέ μοβ χρώμα. Κίτρινους πορτοκαλί καρπούς, σαν μικρά αυγά, που δεν τρώγονται. Έχει λευκά άνθη με μπλε στήμονες διαμέτρου 10cm το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα οποία μοιάζουν με ρολόι.
Τα φύλλα της πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Είναι ένα βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικες και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος, στην αϋπνία και στην δυσεντερία.

 
ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟ (Hypericum Perforatum)
(Υπέρικο το διάτρητο)
Οικ. Υπερικίδων (Hypericaceae)

Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια γνώριζαν και εκτιμούσαν τις επουλωτικές ιδιότητες αυτού του φυτού Γι΄αυτό και η δημοτική μας μούσα  το ύμνησε μια και  μ’ αυτό όπλιζε η μάνα τον γιο της που πήγαινε στον πόλεμο.
Στην δύση είναι γνωστό με την ονομασία  St.John’s wort oil και λέγεται ότι πήρε το όνομα αυτό από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ οι οποίοι θεράπευαν με αυτό τις πληγές τους  στις μάχες των σταυροφοριών. Στο Άγιο Όρος δεν λείπει από κανένα κελλί το Βαλσαμέλαιο, που φτιάχνουν οι ίδιοι, ως βασικό φάρμακο για όλο το χρόνο με ευρύ πεδίο εφαρμογών.   

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα υπέργεια  μέρη του φυτού. Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική. Το βάλσαμο όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Ωστόσο συνίσταται να μην χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη και σε καμία περίπτωση αν ο ασθενής λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Καταπραΰνει τη συνδετικίτιδα, την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους. Εξωτερικά είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Σαν λοσιόν επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων, μωλωπισμών κιρσών φλεβών και εγκαυμάτων. Το έλαιο του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ηλιακά εγκαύματα.
Το βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου. Έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε προβλήματα φλεγμονών του δέρματος , των μυών και του συνδετικού ιστού. Χρειάζεται μόνο προσοχή στη χρήση του, γιατί δεν κάνει να εκθέτουμε την περιοχή επάλειψης στον ήλιο.


ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Origanum majorana

Είναι ηρεμιστικό βότανο και σε μεγάλες δόσεις ναρκωτικό. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική, όμως παράλληλα έχουν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές ιδιότητές της καθώς το ρόφημα της μαντζουράνας καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους. 

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείτο ως φάρμακο από τους Αιγύπτιους και τους Αραβες, ενώ συναντάται στη μεσογειακή φύση. Κατά των νευρικών πονοκεφάλων συστήνεται το αφέψημα ή το έγχυμά της.

MΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ Mellisa officinalis

Αυτό το βότανο, που ανήκει στην οικογένεια του δυόσμου, είναι ευεργετικό στις νευρικές ανωμαλίες. Θεωρείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια βάλσαμο για προβλήματα άγχους, μειωμένης μνήμης και μελαγχολίας. Αλλωστε, επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003 απέδειξε ότι το μελισσόχορτο είναι πολύ δραστικό κατά του πανικού και ότι βοηθά την ήρεμη σκέψη σε κρίσιμες στιγμές. 

Αυξάνει τη δράση του σε συνδυασμό με το λεμόνι ενώ δρα και κατά της αϋπνίας όταν συνδυαστεί με ζυθοβότανο και βαλεριάνα. Ως χαλαρωτικά του νευρικού συστήματος χρησιμοποιούνται το τσάι του στο μπάνιο και τα αιθέρια έλαιά του.

ΜΠΕΛΑΝΤΟΝΑ Atropa bellantona

Είναι καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος αλλά και πολύ επικίνδυνο βότανο. Οταν χρησιμοποιείται εσωτερικά καταπραΰνει τις νευρικές εντάσεις, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. 
 
 
Παράλληλα έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας. Το δηλητήριό της είναι γνωστό από τον 15ο αιώνα ενώ χρησιμοποιείτο ευρέως στη μαγεία και ως τοπικό αναισθητικό πριν από χειρουργικές επεμβάσεις. Λόγω της έντονης τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής .Όλα τα μέρη της Μπελαντόνας χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Το φυτό κοπανιέται και πιέζεται με το χυμό ανακατεμένο με αλκοόλ για να διαλυθεί. Στην Ελλάδα είναι αρκετά σπάνιο φυτό. Σε  ισχυρές δόσεις προκαλεί ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, αποπροσανατολισμό και σε μεγάλες ακόμα και το θάνατο.
 

 ΠΗΓΗ 
ethnos.gr
botana-ygeia.com

ΣΥΝΤΑΞΗ
ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου