Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΦΤΙΑΞΤΕ ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ

Η παρουσία του νερού δίνει στον κήπο μια αίσθηση επιπλέον δροσιάς, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Ένας τρόπος τοποθέτησης του νερού στον κήπο είναι η κατασκευή λίμνης, το μέγεθος και το σχήμα της οποίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο διαθέσιμος χώρος, οι υλικοτεχνικές υποδομές και τα προτιμώμενα υλικά κατασκευής.
Φτιάχνοντας λιμνούλα για τον κήπο σας!
Ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείται στην επιλογή σχήματος της λίμνης είναι η συμφωνία γούστου και μορφής του κήπου. Για παράδειγμα σ’ έναν τυπικό κήπο η λίμνη συνήθως έχει σχήμα τετράγωνο ή κυκλικό, ενώ σε πιο φυσικά σχεδιασμένους κήπους προτιμώνται τα νεφροειδή σχήματα.
Άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή λίμνης είναι η σχέση επιφάνειας-βάθους. Γενικά όσο αυξάνει η επιφάνεια πρέπει να αυξάνει και το βάθος της λίμνης. Το απαιτούμενο βάθος εξαρτάται και από το είδος των φυτών ή ψαριών που πιθανόν να τοποθετηθούν στη λίμνη.
Η επιλογή του μέρους του κήπου που θα τοποθετηθεί η λιμνούλα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ζωής μέσα σε αυτή και της καλαισθησίας της. Η λίμνη πρέπει να τοποθετείται σε ηλιόλουστα σημεία και όχι κάτω από δένδρα, ώστε να μην δέχεται τα φύλλα που πέφτουν το φθινόπωρο.

Υλικά που χρησιμοποιούνται
Υπάρχει πληθώρα υλικών με τα οποία είναι δυνατή η κατασκευή μιας λίμνης. Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στη λίμνη, ενώ ο κατασκευαστής πρέπει να γνωρίζει ότι κάποιοι τύποι υλικών απαιτούν μεγαλύτερο κόπο και καλή τεχνογνωσία.  Υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το μπετόν, το PVC, το πολυαιθυλένιο, το συνθετικό ελαστικό, διάφορα εύκαμπτα και άκαμπτα υλικά.


agronomist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου