Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

TEXNHTΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΑ ΥΠΕΡΔΕΝΤΡΑ




Μια αστική όαση με τεχνητά δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 50 μέτρα ανοίγει τις πύλες της στις 29 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία του Συμβουλίου Εθνικών Πάρκων της Σιγκαπούρης.
Η καταπράσινη όαση ονομάζεται  «Gardens by the Bay» και περιλαμβάνει 18 ηλιακά υπερδέντρα, τα οποία στην ουσία αποτελούν κατακόρυφους κήπους, αφού στους ατσάλινους κορμούς τους σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά και ανθίζουν πανέμορφα τροπικά λουλούδια.
Το οικοσύστημα που δημιουργείται ρυθμίζει το κλίμα της περιοχής απορροφώντας τη ζέστη και δροσίζοντας τους τουρίστες που περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο της Σιγκαπούρης.
Στο μεταξύ, τα υπερδέντρα όχι μόνο συλλέγουν το νερό της βροχής αλλά λειτουργούν ως αεραγωγοί που εφοδιάζουν το πάρκο με δροσερό αέρα, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν ενσωματωθεί στα κλαδιά και τον κορμό τους εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πάρκου.
Το project εντάσσεται στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου στην περιοχή Marina Bay, στη δυτική πλευρά της Σιγκαπούρης.
Οι δημιουργοί του έργου ελπίζουν ότι το τεχνητό δάσος θα καταστεί ένας από τους βασικούς προορισμούς οικολογικού τουρισμού, παρουσιάζοντας βιώσιμες πρακτικές και φυτά απ’ όλο τον πλανήτη.
Τεχνητά δέντρα
Η ιδέα των τεχνητών δέντρων δεν είναι καινούρια. Εδώ και καιρό επιστήμονες της εταιρείας Solar Botanic αναπτύσσουν την ιδέα τεχνητών δενδροστοιχιών παραγωγής καθαρής ενέργειας με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τα δέντρα αυτά είναι εφοδιασμένα με “νανοφύλλα” τα οποία αποτελούν συνδυασμό νανοθερμοβολταϊκών και νανοπιεζοηλεκτρικών γεννητριών οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμότητα και τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει επίσης στα «ηλιακά νανόδεντρα», τα οποία αναπτύσσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και χάρη στις κάθετες διακλαδώσεις τους βελτιστοποιούν τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την εξαγωγή καύσιμου υδρογόνου.
Για όσους αγαπούν τα γκάτζετ
Για όσους αγαπούν τα γκάτζετ το Electree είναι το κατάλληλο φυτό εσωτερικού χώρου. Δημιουργία της Γαλλίδας σχεδιάστριας Βιβιέν Μιλλέρ, το ηλεκτρονικό μπονζάι είναι εξοπλισμένο με 27 ηλιακά πάνελ στα κλαδιά του, τα οποία συλλέγουν το ηλιακό φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια κατάλληλη για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα.

 econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου