Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ...

Τον Mάρτιο σπέρνουμε τα εξής:


Λάχανο   ΛΑΧΑΝΟ  
                                                                                                                                        
           Τοποθετήστε τους σπόρους του λάχανου σε βάθος περίπου μισού εκατοστού.
Τα λάχανα θέλουν χώρο για να αναπτυχθούν. Φυτεύσετε τα λάχανα σε απόσταση 80 με 100 εκατοστά.




  ΝΤΟΜΑΤΑ  
Τομάτες (Ντομάτες)
Μπορείτε να ξεκινήσετε τις ντοματιές σας σπέρνοντας τους σπόρους απευθείας στο χώμα ή να τους σπείρετε πρώτα σε φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα στην τελική τους θέση.
4 με 6 εβδομάδες πριν το τελευταία κρύα, μπορείτε να ξεκινήσετε τις ντοματιές σας. Τοποθετήστε 6 με 7 σπόρους σε κάθε κυπελάκι του φυτώριου. Τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος 1 με 1,5 εκατοστά και ποτίζετε με μέτρο. Σας συνιστούμε να έχετε το φυτώριο σε ένα σχετικά ζεστό μέρος (25 με 35 βαθμούς Κελσίου). Αυτό θα βοηθήσει τους σπόρους να βλαστίσουν νωρίτερα. Φροντίστε επίσης το φυτώριο να το βλέπει ο ήλιος αρκετές ώρες την ημέρα.
Καθώς τα σπορόφυτα μεγαλώνουν θα πρέπει να διατηρήσετε μόνο τα 3 πιο δυνατά σε κάθε κυπελλάκι. Τα υπόλοιπα μπορείτε να ξεριζώσετε, με προσοχή για να μην πληγώσετε τα υπόλοιπα, ή να τα πατήσετε ώστε να χωθούν μέσα στο χώμα.

ΑΓΓΟΥΡΙ

ΑγγούριαΜπορείτε να ξεκινήσετε τις αγγουριές σας φυτεύοντας τους σπόρους σε κλειστό χώρο (π.χ. μέσα στο σπίτι). Θα πρέπει να φυτέψετε τον κάθε σπόρο σε ξεχωριστό κυπελάκι, ώστε να μη διαταράξετε τις ρίζες κατά την μεταφύτευση. Η βλάστηση είναι ταχύτερη αν η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 21οC. Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα όταν αρχίσει να αναπτύσσεται το τρίτο πραγματικό φύλλο, περίπου 3-4 εβδομάδες μετά τη σπορά.                                                                    
                                                                                                                   
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ                                        
Κολοκυθάκια

Οι σπόροι κολοκυθιάς συνήθως φυτεύονται απευθείας στο χώμα του κήπου ή το χωράφι. Βάλτε τους σπόρους σε βάθος περίπου 1 με 2 εκατοστά. Σε κάθε σημείο, βάλτε 3 με 4 σπόρους. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι, θα μπορέσετε να διατηρήσετε 1 με δύο φυτά. Επιλέξτε να διατηρήσετε τις πιο δυνατές κολοκυθιές.
Οι σπόροι βλαστένουν σε 7 με 10 ημέρες.
Οι κολοκυθιές παράγουν πολλά κολοκύθια. Θα σας συμβούλευα να μη φυτεύσετε πολλές κολοκυθιές. 3 με 4 συνήθως αρκούν για μία τετραμελή οικογένεια.
Οι κολοκυθιές απλώνονται και καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Φροντίστε τα σημεία σποράς να απέχουν 50 με 60 εκατοστά μεταξύ τους, ενώ οι γραμμές 1 με 2 μέτρα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Κρεμμύδια (Κοκκάρι)

  • Σπόρους
  • Κοκάρι
Κοκάρι είναι μικροί βολβοί κρεμμυδιών που μπορείτε να προμηθευτείτε από φυτώρια.
Αν θέλετε να έχετε έτοιμα τα κρεμμύδια το καλοκαίρι, θα πρέπει να τα ξεκινήσετε τη σπορά το Μάρτιο ή τον Απρίλιο.Αν θέλετε να έχετε έτοιμα τα κρεμμύδια το χειμώνα, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη σπορά τον Αύγουστο.
Τα κρεμμυδάκια θα αρχίσουν να εμφανίζονται 10 με 14 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Η ιδανικές θερμοκρασίς είναι 16 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΡΑΚΑΣ



Αρακάς
Για καλοκαιρινή συγκομιδή, μπορείτε να σπείρετε τον αρακά από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Σε κάθε θέση, φυτεύουμε 3-4 σπόρους σε βάθος 2 εκατοστών.
Οι θέσεις θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά μεταξύ τους.
 Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, φροντίστε να σπείρετε αρακά κάθε 2 εβδομάδες.Σε θερμοκρασία εδάφους 10 με 20οC, οι σπόροι φυτρώνουν σε 6 με 14 ημέρες.

ΣΠΑΝΑΚΙ
Σπανάκι    Τα σπανάκια τα ξεκινάμε σπέρνωντας τους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου. Τα σπανάκια αγαπούν τον ψυχρό καιρό. Οι ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους είναι 7 με 20 βαθμοί Κελσίου.
Μπορείτε να τα σπείρετε με δύο τρόπους.
Οργανωμένα σε σειρές. Σε κάθε λάκο, βάλτε 3 με 4 σπόρους. Το βάθος σποράς πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό. Ο κάθε λάκος θα πρέπει να απέχει 30 με 40 εκατοστά. Η κάθε σειρά θα πρέπει να απέχει 30 με 40 εκατοστά.
Άτακτα. Στην περιοχή του κήπου που έχετε επιλέξει, ρίξτε το σπόρο με το χέρι. Με μία τσουγκράνα, ανακατέψτε το χώμα ώστε να καλυφθούν με χώμα οι σπόροι. Όταν οι σπόροι αρχίσουν να βλασταίνουν, αραιώστε τα φυτά.
Οι σπόροι, ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία του εδάφους, βλασταίνουν σε 6 με 21 ημέρες.

ΠΑΤΑΤΑ



ΠατάτεςΟι πατάτες φυτεύονται όχι με σπόρο, αλλά χρησιμοποιώντας μικρές πατάτες που φέρουν μάτια. Αν οι προς σπορά πατάτες, είναι σχετικά μεγάλες και φέρουν πολλά μάτια, μπορείτε να τις κόψετε σε μικρότερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι πρέπει να φέρει ένα ή περισσότερα μάτια.
Τοποθετήστε τις μικρές πατάτες με μάτια σε βάθος 7 με 10 εκατοστά και απόσταση 30 εκατοστών.





kalliergo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου