Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΣΣΩΠΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΒΟΤΑΝΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

HYSSOPS
HYSSOPUS OFFICINALLIS
OIK.LAMIACEAE
ΥΣΣΩΠΟΣ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Ύσσωπος (Hyssopus Officinalis) είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την πλευρίτιδα και ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για το άσθμα και τον καταρράκτη σε συνδυασμό με τον απήγανο. To όνομα του προέρχεται από το εβραϊκό Εsob και αναφέρεται συχνά στη Βίβλο.Μορφολογικά πρόκειται για θάμνο αρωματικό ύψους από 0.50 μέτρα. έως 0,80 μέτρα.Αυτοφύεται στις Μεσογειακές χώρες. Το συναντάμε σε κήπους, σε μέρη με ηλιοφάνεια και ξηρασία σε όλη την χώρα.



ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Υσσωπος περιέχει έως 2% πτητικό έλαιο(κυρίως πινοκαμφόνη) , φλαβονοειδή, ένα γλυκοζίδιο ( υσωπίνη), διοσμίνη, ολεονολικό οξύ και τανίνη έως 8%. Δρα ως αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό, ηρεμιστικό και άφυσο. Ο Ύσσωπος έχει ένα ενδιαφέρον φάσμα εφαρμογών οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στην αντισπασμωδική δράση της πικρής ουσίας που περιέχει (μαρουβίνη).


                                              ΕΙΚΟΝΑ 1. ΥΣΣΩΠΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΝΘΗ



ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ;


Οι ανθοφόρες κορυφές συλλέγονται καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού και ξηραίνονται σε σκιερό μέρος πάντα με φυσικό τρόπο,πρωινές ώρες χωρίς ατμοσφαιρική υγρασία.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ

Ο Ύσσωπος έχει ένα ενδιαφέρον φάσμα εφαρμογών, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στη δράση της πικρής ουσίας που περιέχει.Ιδανικό για τον βήχα και τη βρογχίτιδα και το κοινό κρυολόγημα.Συνδυάζεται επίσης καλά με το Θυμάρι και τον Ευκάλυπτο. Ο Ύσσωπος βοηθά στην πέψη και χώνεψη σαν αφέψημα μετά το φαγητό.Επειδή δεν εμφανίζει τοξικότητα και παρενέργειες, μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα σε παιδιά (όχι βρέφη) που πάσχουν από κρυολόγημα το οποίο         εκδηλώνεται με βήχα και καταρροή.


Για να δείτε διάφορα για τα αρωματικά φυτά ακολουθήστε
www.iperosherbs.com



ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ
τηλ.6978500550
                                                                                                         EIKONA 2
ΠΗΓΕΣ GOOGLE
ΦΩΤΟ ΚΤΗΜΑΤΑ  IPEROS HERBS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου