Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΦΥΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΦΡΑΧΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ


Η περίφραξη της οικίας με φυτά αποτελεί ένα θέμα όσον αφορά την διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. Η επιλογή των φυτικών ειδών γίνεται με βάση το κόστος,τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες μιας περιοχής.Μερικά από τα ποια γνωστά και κατάλληλα  φυτικά είδη είναι τα εξής:

  • ΘΑΜΝΟΣ : ΑΓΓΕΛΙΚΗ (PITTOSPORUM
      ΟΙΚ:PITTOSPORACEAE (200 είδη)


Αειθαλής θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί σε δενδρύλιο με πλατιά πυκνή κόμη, όπως επίσης και για φράχτη-με το κατάλληλο κλάδεμα-. Kατάλληλο για μπαλκόνια, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες λόγω του ότι είναι πολύ ανθεκτικό, ζεί άνετα και σε σκιερά και σε ηλιόλουστα μέρη. Λουλούδια άσπρα που αναδύδουν άρωμα πορτοκαλιάς από Απρίλιο έως Μάιο. Καλλιεργείται εύκολα και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα κοντά στη θάλασσα και στο βουνό.

  • ΘΑΜΝΟΣ ΠΥΞΑΡΙ (BUXUS SEMPERVIRENS)
            OIK.:BUXACEAE

   
Θάμνος αειθαλής, αργής ανάπτυξης.  Εξαιτίας της κομψής του εμφάνισης, το πυξάρι προτιμάται να φυτεύεται ως φράχτης, ή για να οριοθετήσει μονοπάτια και παρτέρια ή στη φυτογλυπτική ως διακοσμητικό κήπου.


  • ΘΑΜΝΟΣ ΛΙΓΟΥΣΤΡΟ (LIGUSTRUM JAPONICUM)       ΟΙΚ:ΟLEACEAE

Το λιγούστρο είναι ένας από τους πιο γνωστούς θάμνους στην ελλάδα. Και αυτό γιατί μεγαλώνει γρήγορα. Έχει πράσινα φύλλα και μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα. Κάνει λευκά λουλούδια και στην συνέχεια σχηματίζει μωβ μπλε σκούρους καρπούς. Θέλει μέτριες ποσότητες νερού και λιπάσματος. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία. Αντέχει το κρύο. Συνήθως το χρησιμοποιούμε για φυτοφράχτες αλλά και σαν μικρό δένδρο. Πολύ διαδεδομένο και για πεζοδρόμια. Είναι από τα πιο οικονομικά φυτά.


  • ΘΑΜΝΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ (NERIUM OLEANDER) ΟΙΚ.:APOCYNACEAE              

Η πικροδάφνη κατάγεται από τη Μεσόγειο και ανήκει στην οικογένεια των αποκυνιδών. . Είναι επιβλητικός θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 5 μ. ύψος. Μεγαλώνει σε μέρη με υγρό υπόστρωμα, όπως οι όχθες ποταμών, και είναι αειθαλής. Έχει λογχοειδή, δερματώδη φύλλα και μονά ροζ-κόκκινα άνθη. Υπάρχουν και ποικιλίες με άσπρα, κίτρινα, μωβ και διπλά. Πρόκειται όμως για καλλιεργούμενα είδη που δεν μεγαλώνουν πολύ. Η πικροδάφνη θέλει ήλιο, ζέστη και φρέσκο αέρα, γι' αυτό μπορεί να βγει έξω από την αρχή της άνοιξης. Επιβιώνει όμως ακόμα και σε ελαφριά νυχτερινή παγωνιά. Το χειμώνα παραχωρήστε της φως και δροσιά στους 5-10°C. Το καλοκαίρι θέλει πολύ νερό και λίπανση.Ανθίζει Μαίο έως Οκτώβριο.


  • ΘΑΜΝΟΣ ΦΩΤΙΝΙΑ(Photinia x fraseri

       ΟΙΚ:ROSACEAE                                                       



Η φωτίνια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θάμνους ειδικά στις αρχές της άνοιξης. Γενικά είναι ένα θάμνος με χρώμα φυλλώματος το πράσινο. Όμως σε περίπτωση που εκτίθεται σε ηλιόλουστα σημεία τα νέα φύλλα είναι κόκκινου χρώματος που στην συνέχεια πρασινίζουν. Κατά την διάρκεια όμως της άνοιξης η παραγωγή φύλλων όπως και σε όλα τα φυτά είναι μεγάλη. Έτσι αυτή την περίοδο μετατρέπεται σε έναν κατακόκκινο θάμνο. Τέλη του χειμώνα προς άνοιξη σχηματίζει όμορφα λευκά λουλούδια.


Οι απαιτήσεις σε νερό το καλοκαίρι είναι κάθε 1-2 μέρες ενώ τον χειμώνα περίπου κάθε 6-7 μέρες. Η χρήση του γίνεται σαν δενδράκι, σαν ανεξάρτητος θάμνος αλλά και σαν φυτοφράχτης. Η συχνή λίπανση θα βοηθήσει στην παραγωγή πιο πολλών ανθέων.Απόσταση φύτευσης 0.70μ.

  • ΘΑΜΝΟΣ-ΔΕΝΤΡΟ  ΛΕΙΛΑΝΤ (Leylandii Cupressus)       ΟΙΚ.CUPRESSACEAE




Είναι ταχέως αναπτυσσόμενο ένα αειθαλές δέντρο πολύς χρησιμοποιούμενος μέσα δενδροκηποκομία, πρώτιστα για τους φράκτες και τις οθόνες.
Το κυπαρίσσι Leyland είναι  υβρίδιο μεταξύ Κυπαρίσσι Monterey,Macrocarpa Cupressus, και Κυπαρίσσι Nootka, Nootkatensis Cupressus, οικογένεια Cupressaceae





ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ



3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, πόσο κοστίζει το πυξάρι και το λιγουστρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα.Τα φυτά αυτά μπορείς να τα προμηθευτείς από τα κατά τόπους φυτώρια.Η τιμή κυμαίνεται ,ανάλογα την ηλικία (μέγεθος φυτού),για το πυξάρι περίπου 7 με 10 ευρώ και για το λιγούστρο στα 4 με 7 ευρω.Ελπίζω να βοήθησα..Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Γεια σας και από εμένα.
    Για το πυξάρι δε γνωρίζω, αλλά το λιγούστρο κοστίζει ένα ευρώ το τεμάχιο και προτείνεται τέσσερα ανά μέτρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή