Trypetidae, Δίπτερα Ζημιά
Στα πράσινα πορτοκάλια, γύρω από το σημείο του νύγματος, παρατηρείται κίτρινος αποχρωματισμός του φλοιού, ενώ από την οπή ωοθεσίας μπορεί να εξέλθει κόμμι που στερεοποιείται. Σε ώριμους καρπούς στο σημείο του νύγματος ο φλοιός είναι σκουρόχρωμος και υπερυψωμένος, ενώ γύρω παρατηρείται ελαφρός αποχρωματισμός κατά ζώνες. Κάτω από το σημείο του νύγματος ο καρπός σαπίζει. Εσωτερικά η σάρκα παρουσιάζει φαγώματα και σήψεις λόγω δευτερογενούς προσβολής από διάφορα παθογόνα. Οι καρποί ωριμάζουν πρόωρα και παρατηρείται καρπόπτωση.
Εχθρός
Το έντομο αυτό συμπληρώνει πολλές γενεές το χρόνο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες θερμοκρασίας. Διαχειμάζει στο έδαφος στο στάδιο της νύμφης. Την άνοιξη (Απρίλιο) εμφανίζονται τα ακμαία. Ο πληθυσμός στην αρχή είναι μικρός και αυξάνει με την αύξηση της θερμοκρασίας όσο προχωράει η εποχή. Ακολουθούν επικαλυπτόμενες γενεές, που τρέφονται από άλλα φρούτα. Τα πορτοκάλια και μανταρίνια προσβάλλονται το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο), όταν αρχίζει ν’ αλλάζει το χρώμα των καρπών. Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους κάτω απ’ την επιδερμίδα του καρπού. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών κι όταν συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους εξέρχονται και πέφτουν στο έδαφος για να νυμφωθούν. Περιγραφή του εντόμου:
(Diptera; Tephritidae)
Tο ενήλικο έχει μήκος 4-5 εκ., δηλ. περίπου τα 2/3 του μεγέθους της οικιακής μύγας.Tο γενικό χρώμα του σώματος είναι κιτρινωπό με λίγο καφέ, ειδικά στο υπογάστριο, στα πόδια και κάποια σημάδια στα φτερά. Το ωοειδές υπογάστριο φέρει λεπτό μαύρο τρίχωμα και δύο στενές εγκάρσιες λωρίδες στο κάτω μισό.
Το θηλυκό ξεχωρίζει από τη θήκη εναπόθεσης αυγών στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Όταν αυτό τεντωθεί πλήρως, φτάνει 6 φορές το κανονικό του πλάτος.
Tα φτερά είναι πλατιά, διάφανα και γυαλιστερά, με μαύρα, καφέ και καστανοκίτρινα στίγματα. Στο μέσον κάθε φτερού υπάρχει μια καφεκίτρινη, πλατιά λωρίδα. Η κεφαλή του αρσενικού έχει δύο μακριές μαύρες τρίχες με άκρες σε σχήμα διαμαντιού, που υψώνονται ανάμεσα στα μάτια, κοντά τις κεραίες. Τα μάτια είναι πορφυροκόκκινα.
Η κάμπια έχει μέγεθος 9x2 χιλ., είναι επιμήκης, κρεμ χρώματος, κυλινδρική, και στενή, με στενό πρόσθιο μέρος και κάπως προεξέχον, με αρπάγες στο στόμα και επίπεδη ουρά. Η κάμπια αυτή διακρίνεται από άλλα έντομα των καρπών λόγω του πρόσθιου τμήματός της, ή του θώρακα, που φέρουν 7-11 λεπτούς σωλήνες για την αναπνοή, και συνηθέστερα 9-10.Τα αυγά είναι πολύ λεπτά, λεία και κατάλευκα
Το κουκούλι είναι κυλινδρικό, σκούρο καφεκόκκινο.
Κύκλος ζωής: Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρώσει το Medfly τον κύκλο του υπό τροπικές συνθήκες είναι 21-30 μέρες. Τα θηλυκά Medflies εναποθέτουν τα αυγά τους κάτω από τη φλούδα του καρπού που μόλις αρχίζει να ωριμάζει, συχνά όπου βρουν σπάσιμο. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν αρκετά θηλυκά τον ίδιο χώρο εναπόθεσης με 75 ή περισσότερα αυγά σε ένα σημείο. Κάθε θηλυκό εναποθέτει 2-10 αυγά.
Τα αυγά εκκολάπτονται σε 1,5-3 ημέρες σε ζεστό καιρό. Τα θηλυκά κατά κανόνα πεθαίνουν μόλις σταματήσουν την εναπόθεση των αυγών τους. Όταν εκκολαφθούν τα αυγά, οι κάμπιες αρχίζουν σχεδόν αμέσως να τρέφονται. Σχηματίζουν σήραγγες, και τρώνε συνήθως πολλές μαζί από το ίδιο σημείο μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως. Οι κάμπιες μετέρχονται τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο το σώμα της κάμπιας είναι διάφανο. Στο δεύτερο στάδιο είναι μερικά διάφανο και στο τρίτο είναι πλήρως ανεπτυγμένη, με σώμα λευκό ή στο χρώμα της χωνεμένης τροφής, εντελώς αδιαφανές. Το ακριβές μέγεθος της κάμπιας εξαρτάται από τη διατροφή της.
Tο στάδιο της κάμπιας μπορεί να διαρκέσει μόλις 6-10 ημέρες αλλά και να φτάσει τις 14-26 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον ξενιστή.Όταν οι κάμπιες έχουν αναπτυχθεί πλήρως, ο καρπός έχει πέσει στο έδαφος όπου και αρχίζουν να υφαίνουν το κουκούλι τους. Οι κάμπιες εγκαταλείπουν τον καρπό σε μεγάλες ομάδες με την εμφάνιση του ήλιου, και φτιάχνουν το κουκούλι τους στο χώμα, στα 2-4εκ. κάτω από τηµ;ν επιφάνεια ή όπου μπορούν. Η ελάχιστη διάρκεια του σταδίου αυτού είναι 6-13 ημέρες.
Οι ενήλικες βγαίνουν από τα κουκούλια ομαδικά συνήθως το πρωί όταν ο καιρός είναι θερμός, και ελάχιστα όταν είναι ψυχρός. Πετούν σε μικρές αποστάσεις αλλά ο άνεμος τις μεταφέρει σε απόσταση μέχρι 1χλ µ.
Η συνουσία μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε μέσα στην ημέρα. Τα νεοεμφανιζόμενα ενήλικα έντομα δεν είναι σεξουαλικά ώριμα. Τα αρσενικά συνήθως δείχνουν σεξουαλική δραστηριότητα 4 ημέρες μετά την εμφάνισή τους και η συνουσία έχει καταγραφεί 5 μέρες μετά την εμφάνιση. Τα περισσότερα θηλυκά είναι σε θέση να ζευγαρώσουν 6-8 ημέρες μετά την έξοδό τους από το κουκούλι. Αμφότερα τα φύλλα είναι ενεργά σεξουαλικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα ενήλικα έντομα επί το πλείστον πεθαίνουν σε 2-4 ημέρες μετά την εμφάνισή τους αν δε βρουν τροφή. Συνήθως το 50% των εντόμων πεθαίνουν στη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών μετά την εμφάνιση. Κάποια ενήλικα μπορεί να επιβιώσουν ένα χρόνο ή και παραπάνω αν βρουν ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά την τροφή, το νερό και τη θερμοκρασία. Όταν ο ξενιστής καρπός είναι διαρκώς διαθέσιμος και οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές, θα υπάρξουν πολλές και συνεχόμενες διαδοχικές γενεές. Η έλλειψη καρπού για 3-4 μήνες, μειώνει στο ελάχιστο τον πληθυσμό
Αντιμετώπιση στην καλλιέργεια:Η κύρια μέθοδος αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια είναι η καταστροφή όλων των μη εμπορεύσιμων και μολυσμένων καρπών. Οι μολυσμένοι καρποί πρέπει να θάβονται κάπου 90 εκ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και να ασβεστώνονται για να σκοτωθούν οι κάμπιες. Η εβδομαδιαία συγκομιδή των καρπών συμβάλλει στη μείωση των πηγών διατροφής του εντόμου.
Χημική αντιμετώπιση
Οι χημικοί ψεκασμοί δεν είναι απολύτως αποτελεσματικοί στην προστασία του καρπού από τα medflies. Η εναπόθεση αυγών δε χρειάζεται παρά λίγα λεπτά και τα κατάλοιπα των χημικών δε σκοτώνουν ενήλικες σε τόσο μικρό χρόνο. Τα πρωτεϊνούχα προσελκυστικά υγρά που εμπεριέχονται στα εντομοκτόνα με Malation 50%, Triclorfon 50% και Fention 50%, είναι η συνιστώμενη μέθοδος αντιμετώπισης των ενήλικων μυγών κοντά στις καλλιέργειες. Τα δολώματα ενθαρρύνουν τις ενήλικες (ειδικά τις θηλυκές) να τρέφονται με τα κατάλοιπα του εντομοκτόνου και μπορούν να σκοτώσουν αρκετές. Για να καταστούν αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί με δολώματα-εντομοκτόνα, πρέπει αυτά να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μέτρα εξυγίανσης.
Βιολογική Αντιμετώπιση: Η σφήκα barconid (Opius sp) είναι ένα παράσιτο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της Μεσογειακής μύγας. Αυτά τα παράσιτα εναποθέτουν τα αυγά τους που παραμένουν μέχρι το στάδιο του κουκουλιού. Η βιολογική αντιμετώπιση δεν υπήρξε αποτελεσματική μέθοδος, λόγω της δυσχέρειας σίτισης της Opius sp υπό τεχνητές συνθήκες. Λόγω της οικονομικής σπουδαιότητας της Μεσογειακής μύγας, οι νόμοι της καραντίνας που στοχεύουν στην παρεμπόδιση εισόδου και εγκατάστασης των εντόμων σε περιοχές όπου δεν έχουν εγκατασταθεί ήδη, εφαρμόζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα.
http://www.plantprotection.hu
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου