Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:KAΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ...


Κάθε φύλλο κρεμμυδιού δημιουργεί ένα δαχτυλίδι μέσα στον βολβό. Όσο περισσότερα φύλλα έχουμε, τόσο περισσότερα δαχτυλίδια θα έχουμε και τόσο μεγαλύτερο κρεμμύδι.
Το κρεμμύδι πολλαπλασιάζεται

-    Με σπόρο που δίνουν βολβούς τον ίδιο χρόνο
-    Με σπόρο σε θερμοσπορεία, από όπου τα κρεμμυδάκια θα μεταφυτευτούν στο χώμα.
-    Με φύτευση κοκκαριού

Στην χώρα μας κυρίως χρησιμοποιείται ο τρίτος τρόπος. Το καλό κοκκάρι θα πρέπει να έχει διάμετρο 10-16mm. Μεγαλύτερο δεν χρειάζεται γιατί αν φυτευτεί, θα δώσει ανθοκεφαλές και όχι καλό βολβό.

Υπάρχουν πέντε τρόποι για να κατηγοριοποιήσουμε τα κρεμμύδια. Βασική χρήση, χρώμα, γεύση, σχήμα του βολβού και μήκος ημέρας. Οι 4 βασικοί τύποι κρεμμυδιού είναι τα ξηρά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα μίνι κρεμμύδια και τα πράσινα κρεμμύδια. Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα ξηρά και τα φρέσκα είναι πως τα πρώτα έχουν ένα πιο σκούρο χρώμα, πιο χοντρή φλούδα, πιο πικάντικη γεύση και μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο καιρό, καθώς διατηρούνται καλύτερα. Τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν ένα πιο ανοιχτό χρώμα με λεπτότερη φλούδα, μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση και πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα καθώς δεν συντηρούνται καλά. Το χρώμα των κρεμμυδιών μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο ή κόκκινο. Το σχήμα του βολβού είναι σφαιρικό, πεπλατυσμένο ή σχήμα τορπίλης

Η καλλιέργεια πραγματοποιείται με την φύτευση κοκκαριού, η οποία ξεκινάει από τον Οκτώβριο με Νοέμβριο και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Η φύτευση γίνεται με το χέρι ή με μηχανή. Η μηχανή ρυθμίζεται, έτσι ώστε να ρίχνει κοκκάρια ομοιόμορφα σε μέγεθος και σε κανονικές αποστάσεις. Αν το φυτέψουμε με το χέρι, θα πρέπει να προσέξουμε η κορυφή του να μείνει έξω.

Το κοκκάρι φυτεύεται σε αποστάσεις γύρω στα 30cm των γραμμών, ενώ το βάθος φύτευσης είναι 2,5 – 5cm. Το πόσα κοκκάρια θα χρειαστείτε, εξαρτάται από το μέγεθός του και συγκεκριμένα όσο μεγαλύτερο είναι το κοκκάρι τόσο μικρότερη ποσότητα απαιτείται σε στρέμμα και τόσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι το φυτό να φτάσει για κατανάλωση. Ενδεικτικά η ποσότητα του κοκκαριού μπορεί να ανέλθει στα 150 κιλά ανά στρέμμα.

Τα κρεμμύδια συγκομίζονται φρέσκα για να καταναλωθούν σαν κρεμμυδάκια ή ξερά. Όταν ωριμάσει ο βολβός, τα κρεμμύδια πλαγιάζουν για να δέσει το κεφάλι. Η συγκομιδή αρχίζει όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός και αφού έχει πλαγιά στο 25% των βλαστών. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει με το χέρι. Αφού ξεριζωθούν καλό είναι να μείνουν για λίγο στο χώμα για να ξεραθούν. Με συννεφιά μπορούν να μείνουν μέχρι και για 3 μέρες. Όταν όμως έχει ήλιο θα πρέπει να μαζευτούν τν  ίδια μέρα η να σκεπαστούν για να μην καούν.

Τα κρεμμύδια έχουν τριών ειδών γεύσεις, γλυκιά, μέτρια και πικάντικη. Η γεύση των κρεμμυδιών είναι αποτέλεσμα των συνθηκών καλλιέργειας. Πολύ πικάντική γίνεται όταν μεγαλώνει σε χώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο.

Καλλιεργητικές φροντίδες
  • Φως - Πότισμα
Το κρεμμύδι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως.  Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα και δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα σε παγετούς. Είναι όμως απαιτητικό στην υγρασία. Ο γενικότερος κανόνας που ακολουθείται είναι λίγα και αργά ποτίσματα. Ωστόσο σε εδάφη που συγκρατούν αρκετή ποσότητα νερού η καλλιέργεια του κατά την διάρκεια του Χειμώνα μπορεί να γίνει και χωρίς ποτίσματα. Εάν μετά την φύτευση του κοκκαριού ακολουθήσει βροχή ή πότισμα με μεγάλη ποσότητα νερού, μπορεί να δημιουργηθεί επιφανειακή κρούστα στο έδαφος, η οποία θα δυσκολέψει την ανάδυση των φυταρίων. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι ένα ελαφρύ σκάλισμα.
  • Λίπανση
Χρησιμοποιούμε περίπου μισό καπάκι λιπάσματος ανά 3 μέτρα στις σειρές των κρεμμυδιών. Απλώνουμε το λίπασμα ομοιόμορφα. Ποτίζουμε τα κρεμμύδια αμέσως μετά τη λίπανση. Ένα καλό λίπασμα είναι το 10–10-10 (Άζωτο-Φωσφόρος-Κάλιο), που πωλείται συνήθως σε συσκευασίες των 20 λίτρων και χρειάζονται περίπου 2–5 λίτρα ανά στρέμμα
  • Ασθένειες και Εχθροί
Οι αρρώστιες μπορεί να είναι πρόβλημα με τα κρεμμύδια. Καφέ άκρες στα φύλλα, ή καφέ σημάδια στη μέση ή το κάτω μέρος των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες.
Το θειάφι έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθάει στην καταπολέμιση πολλών ασθενειών, με τίμημα την μετατροπή του κρεμμυδιού σε πιο πικάντικο. Μπορούν βέβαια να χρησιμοποιηθούν και άλλα αντιμυκητιακά μπορούν.
Γενικά τα κρεμμύδια δεν έχουν πολλά προβλήματα με τα έντομα. Παρ’ όλα αυτά, οι θρίπες ή θυσανόπτερα πολλές φορές τα προσβάλουν και μπορούμε να τα βρούμε στα κεντρικά φύλλα. Προμηθευτείτε το καλύτερο εντομοκτόνο. Η επιλογές είναι είτε συνθετικά εντομοκτόνα, είναι οργανικά όπως το θειάφι ή εντομοκτόνα με Bacillus thuringiensis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου