Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ

O φλοιός του πέυκου και οι πευκοβελόνες έχουν μεγάλη οξύτητα.Για αυτό χρησιμοποιούνται  σε κήπους για μείωση των ζιζανίων. Πολλοί καλλιεργητές αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις πευκοβελόνες ως φυτικά επιστρώματα ή ως συστατικό κομποστοποίησης.
Οι βελόνες από τα πεύκα χαρακτηρίζονται για το χαμηλό pH τους και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια ως προς τη χρήση του.οι πευκοβελόνες, πράγματι αυξάνουν την οξύτητα του εδάφους αλλά η επίδρασή τους στο φαινόμενο είναι προσωρινή. Το έδαφος είναι πιθανό να τείνει προς χαμηλότερα pH, άσχετα με το είδος των οργανικών υλικών που αποσυντίθενται. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσύνθεσης το pH του εδάφους επιστρέφει σε τιμές πιο ουδέτερες.
 Η μεγαλύτερη ανησυχία από τη χρήση πευκοβελόνων στην κομποστοποίηση είναι η βραδεία αποσύνθεσή τους εξαιτίας της κηρώδους υφής τους, η οποία παρεμποδίζει τη δράση των μικροοργανισμών που επιτελούν το έργο της αποσύνθεσης. Μια λύση είναι ο τεμαχισμός τους, ενώ καλό είναι να υπάρχει στο μίγμα της κομπόστας σωστή αναλογία πράσινων και καφέ υλικών.

2 σχόλια: