Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΠΕΡONOΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ:ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ,ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ(ΟΝΟΜΑ: Plasmopara viticola.Peronosporaceae, Φυκομύκητες)
O περονόσπορος αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1881 στη Μεσσηνία και από τότε ενδημεί στην χώρα μας, απειλώντας ιδιαίτερα περιοχές με συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (π.χ. Δ. Πελοπόννησος). 

Συμπτώματα
Προσβάλλονται όλα τα τρυφερά, πράσινα τμήματα του φυτού: οι βλαστοί, τα φύλλα, οι ράχες των τσαμπιών και τα σταφύλια.
Στα φύλλα εμφανίζονται χαρακτηριστικές ανοιχτοπράσινες κηλίδες, οι λεγόμενες «κηλίδες λαδιού», που αργότερα νεκρώνονται, τα φύλλα σχίζονται και σε έντονη προσβολή πέφτουν. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, παρατηρείται λευκό χνούδι (εξάνθιση από καρποφορίες του μύκητα). Στα ώριμα, ηλικιωμένα φύλλα, το σχήμα των κηλίδων είναι πολυγωνικό. Αυτό συμβαίνει διότι οι νευρώσεις των ώριμων φύλλων δυσκολεύουν την εξάπλωση του παθογόνου με αποτέλεσμα να θυμίζουν "μωσαϊκό". Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και σαν "κηλίδες μωσαϊκού" ή "σταυροβελονιά".
Στα άνθη, η μόλυνση μπορεί να γίνει άμεσα με διάτρηση ή έμμεσα από τον ποδίσκο και με υγρό καιρό εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λευκές εξανθήσεις του παθογόνου. Εάν η μόλυνση γίνει πριν την άνθηση, τα άνθη μαραίνονται και πέφτουν.

Mάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Φωκίδα, έφθασε και το 90%.Στο νομό Ηρακλείου, τα ποσοστά των ζημιών κυμάνθηκαν από 35% έως 65 % και στο νομό Κορινθίας κατά μέσο όρο 40%, πλην της ποικιλίας Αγιωργίτικο που ανήλθε σε 50% κατά μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι στη διαφοροποίηση των ζημιών συνέβαλαν πολλοί παράγοντες π.χ. το μικρόκλιμα του αμπελώνα και η οργάνωσή του, οι μετεωρολογικές συνθήκες κ.α.
Στους βιολογικούς αμπελώνες των ποικιλιών οινοποιίας, οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες και κυμάνθηκαν από 40% έως 80% ή και 90%.
Στις επιτραπέζιες ποικιλίες τώρα των συμβατικών αμπελώνων, οι ζημιές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 30% με 35%), αλλά στους βιολογικούς αμπελώνες των επιτραπέζιων ποικιλιών και ειδικά στη Σουλτανίνα τα ποσοστά των ζημιών είναι κατά πολύ υψηλότερα από 40% έως 80% ή και 90% σε κάποιες περιπτώσεις.
 Μεταξύ άλλων προτείνει την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των υπηρεσιών γεωργικών προειδοποιήσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση και προειδοποίηση των αμπελουργών σε ότι αφορά την εμφάνιση των ασθενειών, ώστε οι τελευταίοι να προχωρούν στα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτραΣτην ίδια κατεύθυνση εκτιμά ότι θα θα ήταν σκόπιμη και η επαναφορά του δελτίου καιρού για τους αγρότες στα ΜΜΕ.
Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους με την αμπελουργία, ώστε οι σύγχρονες μέθοδοι και συστήματα οργάνωσης των αμπελώνων να αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία που θα συμβάλουν στη μείωση των προσβολών από παθογόνα αίτια.
 Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου συστήνονται εφαρμογές με κατάλληλα μυκητοκτόνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων, ή προληπτικά στο στάδο των 3-4 φύλλων, στο «μούρο», πριν την άνθηση, μετά το δέσιμο, μετά από 15-20 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την πίεση προσβολής.Παραθέτουμε μερικά ονόματα τέτοιων δραστικών και άκρως τοξικών ουσιών που καταπολεμούν τον περονόσπορο:Ακριναθρίν, Αλφα Συπερμεθρίν, Δελταμεθρίν, Λουφενουρόν, Πιρεθρίνς, Σπινοσάντ, Οξαϊντ, Φαινοξυκαρμπ, Λουφενουρόν, Φοσμετ.
Ευτυχώς πολλοί αμπελοκαλλιεργητές που διαθέτουν πολύχρονη πείρα αποφεύγουν να κάνουν χρήση τέτοιων επικίνδυνων σκευασμάτων. Καταφεύγουν σε άλλες «ήπιες» μεθόδους που ούτε επικίνδυνες είναι, ούτε μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον. Ο γράφων όπως και πολλοί αμπελουργοί καταπολεμούνε το Περονόσπορο με φυσικό Θειάφι, αλλά και με ψεκασμούς Γαλαζόπετρας (μαδιά πέτρα) ή Θεϊκού Χαλκού.Ακόμη για πρόληψη κια γρήγορη καταπολέμηση του περονόσπορου υπάρχουν συστηματα με υπέρυθρες που τον αντιμετωπίζουν στην καλλιέργεια.

Για πληροφορίες 6977903992,6978500550

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου