Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΦΤΙΑΞΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ

Τα παλαιότερα χρόνια η σπιτική καλλιέργεια λαχανικών ήταν αναπόσπαστα δεμένη με τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Σήμερα είναι ένας ακόμα τρόπος για να έρθει ο άνθρωπος της πόλης πιο κοντά στη φύση και να εξασφαλίσει για το καθημερινό του τραπέζι φρέσκα, μυρωδάτα λαχανικά απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει λίγος χώρος στο σπίτι ή το εξοχικό, μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι θα μπορούσαν να είναι αρκετές.

Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο

Βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία και τη διάρκεια ζωής του λαχανόκηπου είναι:
- η επιλογή της κατάλληλης θέσης
- η προετοιμασία του εδάφους
- ο διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος

Ξεκινώντας από το τελευταίο, επισημαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να προσδιοριστεί από την αρχή ο χρόνος που μπορείτε να διαθέσετε για τη φροντίδα των κηπευτικών σας. Αυτό θα καθορίσει και το μέγεθος του λαχανόκηπου.

Τα λαχανικά αγαπούν το φως και θέλουν προστασία από τον άνεμο και τα ψυχρά ρεύματα.

Προηγείται βαθύ σκάψιμο του χώματος και απομάκρυνση των υπολειμμάτων (ριζών, ζιζανίων). Ακολουθεί εμπλουτισμός με οργανική ουσία (κοπριά, κομπόστ) και χωρισμός του χώρου σε τμήματα. Ο λαχανόκηπος, μικρός ή μεγάλος, θα χρειαστεί εσωτερικές διαιρέσεις-μονοπάτια, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμος.

Φύτευση
Σε φυτά με γρήγορη ανάπτυξη (χορταρικά) και εύθραυστο ριζικό σύστημα (καρότα, πατάτες), θα εφαρμόσετε σπορά, την οποία θα ακολουθήσει απαραίτητα αραίωμα των φυτών μετά το φύτρωμα. Η φύτευση νεαρών φυτών (τομάτες, πιπεριές) γίνεται σε ευθείες γραμμές, σε βάθος 15 έως 20 εκατοστά και μεταξύ τους απόσταση 30 έως 50 εκατοστά. Τα λαχανικά χρειάζονται άφθονο νερό σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους.

Οσα λαχανικά αναπτύσσουν μακρείς βλαστούς (ντομάτα, φασόλια) χρειάζονται ατομική υποστήριξη (καλάμια) για να διευκολυνθεί η κατακόρυφη ανάπτυξή τους.

Το κλάδεμα γίνεται σε μερικά λαχανικά (ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια) με την αφαίρεση μασχαλιαίων βλαστών, με τη μορφή κορφολογήματος για τη διαμόρφωση καλού σκελετού που ευνοεί την καρποφορία.Τα ετήσια ζιζάνια ξεριζώνονται με το χέρι ή με σκαλιστήρι αμέσως μόλις εμφανιστούν και πριν δημιουργήσουν σπόρους.

Συγκαλλιέργεια
Η συγκαλλιέργεια πολλών διαφορετικών λαχανικών στον ίδιο λαχανόκηπο βοηθάει στην οικονομία του χώρου, του ποτίσματος και του λιπάσματος, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές και να μη δράσει το ένα ενάντια στο άλλο. Προσέχουμε π.χ. την ανεπιθύμητη σκίαση των χαμηλών φυτών από ψηλότερα. Επιλέξτε τη φύτευση λαχανικών μαζί με αρωματικά φυτά, διότι τα δεύτερα προσελκύουν μέλισσες και ομορφαίνουν το λαχανόκηπο με τα φύλλα και τα άνθη τους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου