Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης οφείλεται σε βακτήρια...





Η ανακάλυψη ενός μονοκύτταρου φύκους που καταπίνει ολόκληρα βακτήρια προσφέρει νέα στήριξη στην κρατούσα θεωρία για το πώς εμφανίστηκε η φωτοσύνθεση πριν από ένα δισεκατομμύριο και πλέον χρόνια.
effective-microorganisms
Οι βιολόγοι υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι οι πρώτοι οργανισμοί που εξέλιξαν τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης δεν ήταν φυτά, αλλά βακτήρια, τα οποία μάλιστα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα.
Τα φυτά παίρνουν το χρώμα τους από τα κυτταρικά τους στοιχεία, τα λεγόμενα πλαστίδια. Αυτά διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο και στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τα πλαστίδια, θεωρείται ότι εμφανίστηκαν κάποτε, ως ανεξάρτητα βακτήρια που έκαναν φωτοσύνθεση και που αποτέλεσαν τροφή για τα πρώτα φύκια, χιλιάδες χρόνια πριν. Συνέχισαν να ζουν μέσα στα πρωτόγονα αυτά φύκια και κατά συνέπεια, στους περισσότερο σύνθετους απογόνους των φυκιών έκτοτε. Ωστόσο, κανείς δε ξέρει πως σταθεροποιήθηκε εξ αρχής αυτή η συμβιωτική σχέση, καθώς δε γνωρίζουμε σήμερα, κανένα φυτό ή φύκι που να μπορεί να καταπιεί ή να απορροφήσει βακτήρια σαν αυτά.
Τα φυτά οφείλουν το πράσινο χρώμα τους σε προϊστορικά βακτήρια;
Την απορία προσπάθησε να απαντήσει μια μελέτη του ShinichiroMaruyama και των συναδέλφων του στο Εθνικό Ινστιτούτο Βασικής Βιολογίας στο Οκαζάκι της Ιαπωνίας. Μελέτησαν λοιπόν, ένα μονοκύτταρο φύκι, το Cymbomonas, το οποίο ανήκει στην παλιότερη οικογένεια φυκιών. Πρωταρχικά, βασίζεται στην φωτοσύνθεση για την επιβίωσή του, εάν όμως αναπτυχθεί κάτω από συνθήκες απουσίας φωτός ή γενικότερα ελάχιστου φωτός, στρέφεται στην κατανάλωση βακτηρίων για να επιζήσει. 
Και, σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, οι πρόγονοι των φυτών ουσιαστικά υπέκλεψαν την τεχνογνωσία της φωτοσύνθεσης από αυτά τα βακτήρια. Αυτό συνέβη όταν οι πρόγονοι των μονοκύτταρων φυκών απορρόφησαν και ενσωμάτωσαν ζωντανά φωτοσυνθετικά βακτήρια στο εσωτερικό τους. Η παράξενη αυτή συμβίωση συνεχίστηκε μέχρι που τα έγκλειστα βακτήρια εκφυλίστηκαν και μετατράπηκαν σε χλωροπλάστες, τα οργανίδια των φυτικών κυττάρων στα οποία συμβαίνει η φωτοσύνθεση.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Current Biology», προσφέρει για πρώτη φορά άμεσες ενδείξεις για το πώς οι πρόγονοι των φυτών κατάπιαν τα φωτοσυνθετικά βακτήρια.
Οι ερευνητές του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ανακάλυψαν ένα μονοκύτταρο φύκος του γένους Cymbomonas που καταβροχθίζει βακτήρια. Σε εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου διέλευσης, το μικροσκοπικό φύκι διακρίνεται να τραβά τη λεία του σε ένα άνοιγμα που μοιάζει με στόμα, να την καταπίνει και να την χωνεύει μέσα σε ένα χυμοτόπιο, ένα οργανίδιο που περιέχει πεπτικά ένζυμα.
Η ανακάλυψη δείχνει ότι ορισμένα σημερινά φύκη διατηρούν την ικανότητα των προγόνων τους να απορροφούν βακτήρια, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα φύκη Cymbomonas ουσιαστικά χωνεύουν τα βακτήρια αυτά και δεν τα αφήνουν να επιζήσουν στο εσωτερικό τους. Δεν αποκλείεται όμως ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, μέχρι που κάποιος πρόγονος των φυτών ξέχασε να χωνέψει τη λεία του και την άφησε να φωτοσυνθέτει μέσα του.
Η LauraKatz από το Κολλέγιο του Northampton της Μασαχουσέτης, δηλώνει πως ταCymbomonas είναι πιθανό να διατήρησαν αυτή την αρχαία μέθοδο πρόσληψης τροφής, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες φυκιών που εξελισσόμενα «προτίμησαν» ευκολότερους τρόπους ανάπτυξης, μέσω της έκθεσης στον ήλιο
Όπως εκτιμά η ερευνητική ομάδα, «τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για ένα εξελικτικό συμβάν που άλλαξε ουσιαστικά την πορεία της εξέλιξης».

γράφει Βαγγέλης Πρατικάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Καλλιέργεια Κάπαρης - Συμβουλές


Η κάπαρη (Capparis spinosa), είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος. Καπαρόκουμπο ή απλά κάπαρη, ονομάζεται το ανώριμο μπουμπούκι του φυτού, το οποίο συλλέγεται και συντηρείται ως τροφή.

Τα καπαρόκουμπα χρησιμοποιούνται ως ορεκτικά, μέσα σε σαλάτες, ή σε ομελέτες. Η χαρακτηριστική γεύση τους τα κάνει περιζήτητα ορεκτικά ή γαρνιτούρα. Η ακριβή όμως τιμή τους μας κάνει να είμαστε περισσότερο εγκρατείς από ότι θα θέλαμε.

Πολλοί επίσης τρώνε και τα φύλλα της κάπαρης (καπαρόφυλλα), αφού πρώτα τα βράσουν. Έχουν ελαφρώς πικρή γεύση, αλλά αρέσουν σε πολλούς.

Συναντάμε τα φυτά κάπαρης να φύονται ελεύθερα στην φύση. Συνήθως τα βρίσκουμε επάνω σε παλιούς τοίχους, ξερολιθιές ή βράχους. Είναι φυτό της μεσογείου και ευδοκιμεί σε ξερικές και ημιξερικές περιοχές.

Η κάπαρη αναπτύσσεται σε μέρη που έχουν πλήρη ηλιοφάνεια (τα βλέπει ο ήλιος όλη μέρα) και ζεστό έως πολύ ζεστό καλοκαίρι. Το καλοκαίρι η κάπαρη αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα όμως είναι ευαίσθητη και δεν αντέχει τις παγωνιές. Αντέχει όμως σε παρατεταμένο και χωρίς απότομες πτώσεις κρύο. Δεν αγαπά τα μέρη με υγρασία.

Η κάπαρη καταφέρνει και ευδοκιμεί σε αργιλώδη, αμμώδη, πετρώδη, χαλικώδη εδάφη με λιγότερο από 1% οργανική ύλη! Είναι πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο φυτό.

Πού μπορείτε να καλλιεργήσετε κάπαρη;

Μπορείτε να καλλιεργήσετε κάπαρη στο χωράφι ή ακόμη και σε γλάστρες. Πρέπει όμως να σας προειδοποιήσω ότι η καλλιέργεια της κάπαρης δεν είναι εύκολη. Το φυτό αρχίζει να αποδίδει καρπούς μετά από τα πρώτα 2 χρόνια και η παραγωγή του συνεχίζεται για δεκαετίες.

Τί χώμα χρειάζεται η κάπαρη;

Προσοχή χρειάζεται στο χώμα που θα φυτευτεί η κάπαρη.

Κάπαρη σε γλάστρα

Αν φυτέψετε την κάπαρη σε γλάστρα, τα πρώτα 20 με 30 εκατοστά του χώματος θα πρέπει να είναι αργιλώδες, πετρώδες, έδαφος, πάρα πολύ απαστραγγιζόμενο. Μπορείτε να ανακατέψετε αυτή την επάνω στρώση με λίγο οργανικό λίπασμα, π.χ. κομπόστ. Η επόμενη στρώση, μπορεί να περιέχει χώμα ή κομπόστ.
 
Κάπαρη στον κήπο

Αν φυτέψετε την κάπαρη στον κήπο, τότε, σε αντίθεση με ότι θέλουν τα λαχανικά και κηπευτικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος με αργιλώδες, πετρώδες έδαφος, πολύ καλά αποστραγγιζόμενο που το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Το χωράφι δεν πρέπει να βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τεχνητές ξερολιθιές όπου το διάκενο ανάμεσα στις πέτρες θα έχει χώμα. Στη φύση, το χώμα ανάμεσα στις πέτρες δημιουργείται με την πάροδο των χρόνων και μέσω της διαδικασίας της φυσικής φθοράς. Σε τεχνητό περιβάλλον, θα πρέπει να το προσθέσετε εσείς.

Πόσο ήλιο χρειάζεται η κάπαρη;

  • Η κάπαρη πρέπει να βρίσκεται σε ένα μέρος όπου θα την βλέπει ο ήλιος όλες τις ώρες. Η κάπαρη αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Επιλέξτε ένα τμήμα του χωραφιού που δεν σκιάζεται από δέντρα ή τεχνητές κατασκευές.
  • Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλες τις ώρες.
Πόσο πότισμα χρειάζεται η κάπαρη;

Τα πρώτα δύο χρόνια η κάπαρη χρειάζεται αραιά αλλά σταθερά ποτίσματα. Στη συνέχεια, το φυτό χρειάζεται πρακτικά μηδενικό ή πολύ σπάνιο πότισμα. Πρακτικά έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε πότισμα με τους κάκτους!

Πόσο λίπασμα χρειάζεται η κάπαρη;

Πρακτικά θέλει ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό λίπασμα.

Ξεκινώντας την κάπαρη από σπόρο

Ψάχνοντας, βρήκα δεκάδες περιγραφές για το πως θα πρέπει να μεταχειριστούμε τον σπόρο της κάπαρης πριν το φυτέψουμε. Οι περισσότερες μέθοδοι ήταν πολύπλοκοι και περιελάμβαναν εμβάπτιση σε νερό, τοποθέτηση στο ψυγείο, κ.λπ. Οι εμπειρίες όσων τις δοκίμασαν ήταν απογοητευτικές.

Βρήκα όμως τη Michelle από την Καλιφόρνια, η οποία περιγράφει τρόπους που δοκίμασε και πέτυχαν.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φρέσκους σπόρους κάπαρης. Το ποσοστό φυτρώτητας στους στους φρέσκους σπόρους αγγίζει το 95%. Οι σπόροι κάπαρης που είναι ένα χρόνο παλαιοί έχουν ποσοστό φυτρώτητας 75% με 80%.

Στις μεσογειακές περιοχές, όπως η Ελλάδα, δε χρειάζεται να ψύξετε τους σπόρους πριν τους φυτέψετε. Οι φυσικές χαμηλές θερμοκρασίες του μεσογειακού κλίματος, παρέχουν όλη την ψύξη που χρειάζεται ο σπόρος.

Μετά από 2 περίπου μήνες, και όταν τα φυτά κάπαρης αποκτήσουν 2 ή περισσότερα πραγματικά φύλλα και οι ρίζες τους αναπτυχθούν τόσο ώστε να υποστηρίζουν το χώμα που τις περιβάλλει, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε σε γλάστρες. Οι γλάστρες που θα τα μεταφυτέψετε, θα πρέπει να έχουν διάμετρο 10 ή περισσότερα εκατοστά. Αν σε κάποια θέση του σπορείου έχουν βγει περισσότερα από ένα φυτά, μην επιχειρήσετε να βγάλετε το δεύτερο φυτό. Απλά κόψτε το στο επίπεδο του χώματος. Σε αυτές τις γλάστρες, τα φυτά θα μεγαλώσουν για το υπόλοιπο του χρόνου. Αν και στη φύση, η κάπαρη δε χρειάζεται πότισμα, το χώμα στις γλάστρες ξεραίνεται πολύ γρήγορα. θα πρέπει να τις ποτίζεται ελαφρά μία με δύο φορές την εβδομάδα τους θερινούς μήνες.

Μεταφύτευση της κάπαρης

Τον επόμενο χειμώνα ή την επόμενη άνοιξη, θα μπορέσετε να τα μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερες γλάστρες, που χωρούν τουλάχιστον 65 λίτρα χώμα. Οι γλάστρες θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Και πάλι, επειδή το χώμα στις γλάστρες χάνει γρήγορα την υγρασία του, ειδικά όταν οι γλάστρες είναι στον ήλιο, θα πρέπει να τις ποτίζετε.


Στο τέλος του δεύτερου χρόνου, θα έχετε τα πρώτα άνθη κάπαρης.


Τα φυτά που είναι μεγαλύτερα από δύο χρόνια, μπορείτε να τα κλαδεύετε το χειμώνα όταν πέφτουν σε κατάσταση νάρκης.

Η κάπαρη βγάζει άνθη στους νέους βλαστούς. Οπότε θα πρέπει να την κλαδεύετε έντονα ώστε να ενισχύετε τη δημιουργία νέων βλαστών που θα φέρουν άνθη.

Μετά τα δύο χρόνια, αν θέλετε μπορείτε να επιχειρήσετε να μεταφυτέψετε τα φυτά κάπαρης στο χώμα. Το ιδανικό μέρος είναι στο επάνω μέρος ξερολιθιών, ώστε τα κλαδιά του να μπορούν να κρέμονται. Επιλέξτε μέρη που βλέπουν νότια Προετοιμαστείτε όμως για χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.


Καπαρόκουμπα

Η εμπορική αξία των καπαρόκουμπων, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους τους.

Τα καπαρόκουμπα, κατηγοριοποιούνται και πωλούνται βάσει του μεγέθους τους. Η κατηγοριοποίηση είναι η ακόλουθη:
  • Non-Pareil (μικρότερα 7 mm)
  • Surfines (από 7 έως 8 mm)
  • Capucines (από 8 έως 9 mm)
  • Capotes (από 9 έως 11 mm)
  • Fines (από 11 ως 13 mm)
  • Grusas (μεγαλύτερα από 14 mm)
Τα μικρά καπαρόκουμπα έχουν τη μεγαλύτερη αξία.

Επίλογος:Το άρθρο αυτό δε φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό καλλιέργειας για την κάπαρη. Η καλλιέργεια της κάπαρης από ότι κατάλαβα είναι δύσκολη. Σίγουρα υπάρχουν πολλά μυστικά και εμπειρίες που δεν καλύπτονται από το άρθρο. Ελπίζω αυτό το άρθρο να είναι αφορμή για ορισμένους από εμάς να εντάξουμε την κάπαρη στους κήπους μας.

Πηγές
http://fromseedtotable.blogspot.com/2009/07/growing-capers-from-seed.html
http://www.caperplants.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Caper
http://fitologos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_3475.html

Περονόσπορος ντομάτας...Phytophthora infestans




Περονόσπορος:


Ο βασιλιάς των ασθενειών της τομάτας αλλά και των περισσότερο σολανοειδών, είναι ο περονόσπορος. Η ασθένεια οφείλεται στο μύκητα Phytopthora infestans, έχει ταχύτατη μετάδοση μέσα στο λαχανοκομείο και μπορεί να προκαλέσει τρομερές καταστροφές. Ο Μύκητας προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού και σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι κηλίδες που γίνονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων αρχικά με χρώμα κίτρινο-λευκό και μετά σκούρο καστανό. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνονται οι λευκές εξανθήσεις, δηλαδή οι κονιδιοφόροι του μύκητα. Η μεταφορά του μύκητα γίνεται με το νερό και τον αέρα, η υψηλή σχετική υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία της νύχτας επιδεινώνουν πάρα πολύ την κατάσταση. Η αντιμετώπιση της ασθένειας μπορεί να γίνει με μείωση της σχετικής υγρασίας της νύχτα, αλλά και αποφυγή διαβροχής της φυλλικής επιφάνειας. 



Συμπτώματα
Προσβάλλεται η βλάστηση και οι καρποί. Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος ("λαδιές"). Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χνούδι (εξάνθιση) του μύκητα. Στους μίσχους και στους βλαστούς οι νεκρώσεις των ιστών παίρνουν επίμηκες σχήμα.Οι καρποί προσβάλλονται αρχικά στην περιοχή του ποδίσκου.Η προσβολή μπορεί να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρο τον καρπό.



Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξηςΟ περονόσπορος της τομάτας προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora infestans. Για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20 οC). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά.ΑντιμετώπισηΤο βασικότερο σε αυτές τισ ασθένειες είνια η πρόληψη με τα κατάλληλα σκευάσματα το να κρατάμε τα φυτά μας υγιή.Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της τομάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του (π.χ. Δυτική Ελλάδα).Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει ο καλός ψεκασμός και η προστασία της νεαρής αναπτυσσόμενης βλάστησης, όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής.Συστήνεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων ως προς αναμενόμενη προσβολή, καιρικές συνθήκες και επίκαιρο επέμβασης. Στις κρίσιμες περιόδους για την εξάπλωση της ασθένειας (π.χ. σε συνθήκες με βροχερό καιρό και θερμοκρασίες 20-25 οC) συστήνεται να προτιμώνται μίγματα με διασυστηματικά προϊόντα.


Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πως καλλιεργώ πιπεριές - Οδηγίες & Συμβουλές

Η πιπεριά προέρχεται από το Μεξικό, τη Κεντρική Αμερική και το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Το όνομα πιπεριά (από το Ισπανικό pimiento που σημαίνει πιπέρι και το Αγγλικό pepper που σημαίνει επίσης πιπέρι), δόθηκε από το Χριστόφορο Κολόμβο όταν έφερε το φυτό στην Ευρώπη. Προφανώς είχε βρει και είχε φέρει φυτό καυτερής πιπεριάς.

Εκείνη την εποχή το όνομα πιπέρι δινόταν σε όλα τα φυτά που έδιναν καυτερούς καρπούς. Επιπλέον το πιπέρι ήταν ένα πολύ ακριβό μπαχαρικό, οπότε μάλλον ονομάζοντας πιπέρι το νέο φυτό του έδινε ακόμη μεγαλύτερη εμπορική αξία.

Οι πιπεριές διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις γλυκές (bell pepper) και τις καυτερές (chili pepper).

Πότε σπέρνουμε πιπεριές

Απευθείας στον κήπο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς απευθείας στον κήπο τον Απρίλιο και Ιούνιο.

Σε σπορείο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς σε σπορείο, 6-8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. Πρακτικά αυτό σημαίνει από τον Μάρτιο και μετά.

Με έτοιμα σπορόφυτα: Μπορείτε να φυτέψετε έτοιμα σπορόφυτα πιπεριάς Απρίλιο και Μάιο.


Για 2 περίπου εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση, θα πρέπει να τα σκληραγωγήσετε. Να τα βγάζετε στον ήλιο και τον αέρα. Κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Ξεκινήστε, αφήνοντάς τα για 2 ώρες στον ήλιο.





Στήριξη πιπεριάς

Η πιπεριά έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα. Είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους που μπορούν ακόμη και να τη ρίξουν κάτω. Αν το μέρος που βάλατε τις πιπεριές το πιάνει ο αέρας, θα χρειαστεί να τις στηρίξετε. Η στήριξη μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός πασσάλου που θα μπήξετε στο έδαφος και πάνω στον οποίο θα στηρίξετε το φυτό.

Πότισμα πιπεριάς

Κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού η πιπεριά αναπτύσσεται γοργά. Θα πρέπει να την ποτίζετε τακτικά ώστε τα φύλλα της να μην δείχνουν κουρασμένα και γέρνουν προς τα κάτω.

Λίπανση πιπεριάς

Ρίξτε οργανικό λίπασμα γύρω από τις πιπεριές όταν βγάλουν άνθη. Επαναλάβετε τρεις εβδομάδες αργότερα.

Συγκομιδή πιπεριάς

Μπορείτε να αρχίσετε να κόβετε πιπεριές όσο είναι ακόμη πράσινες. Όσο πιο συχνά κόβετε πιπεριές, τόσο πιο πολλές θα παράγει το φυτό!

Ποικιλίες γλυκιάς πιπεριάς

Μερικές από τις ποικιλίες γλυκιάς πιπεριάς είναι οι:

Bell: Είναι η γνωστή χοντρή πιπεριά που βρίσκουμε στις αγορές.
Paprika: Από αυτή την αποξηραμένη πιπεριά προέρχεται η γνωστή μας πάπρικα.
Pimiento: Κόκκινη και σαρκώδης. Κόκκινα κομματάκια της συναντάμε στις γεμιστές ελιές.

Ποικιλίες καυτερής πιπεριάς

Μερικές από τις ποικιλίες καυτερής πιπεριάς είναι οι:

Cayenne: Έχει λεπτό και κωνικό σχήμα. Μήκος 9 με 20 εκατοστά. Είναι πάρα πολύ καυτερές.
Red Chili: Έχει μικρό κωνικό σχήμα. Μήκος 2,5 με 7 εκατοστά. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τσίλι.
Green Chili: Μακριές πράσινες και καυτερές. Μήκος 18 με 20 εκατοστά.

Επιπλέον πληροφορίες για τις πιπεριές

Μπορείτε να φυτέψετε μαζί γλυκές και καυτερές πιπεριές. Η πιπεριά είναι γενικά αυτογονιμοποιούμενο φυτό. Μπορεί όμως να γονιμοποιηθεί και από μέλισσες. Σε αυτή την περίπτωση, οι σπόροι που θα προκύψουν μπορεί να δώσουν την επόμενη χρονιά φαινομενικά “γλυκές” πιπεριές με καυτερή γεύση.

Όποτε και να κόψετε τις πιπεριές αυτές είναι νόστιμες. Έχουν όμως τη μέγιστη περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και A όταν ωριμάσουν. Όταν οι πιπεριές ωριμάσουν και κοκκινίσουν περιέχουν 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Α και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, από όταν είναι πράσινες.

Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές περιέχουν 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Α και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, από ότι οι πράσινες γλυκές πιπεριές.
Οι πράσινες πιπεριές που όλοι τρώμε, είναι πράσινες γιατί είναι ακόμη άγουρες! Όλες οι πιπεριές κοκκινίζουν όταν ωριμάσουν.

Οι πιπεριές μπορεί να ρίξουν τα άνθη τους αν η θερμοκρασία ημέρας ανέβει για πολύ καιρό πολύ πάνω από τους 32 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία τη νύχτα πάνω από τους 24 βαθμούς Κελσίου. Οι καυτερές πιπεριές είναι πιο ανθεκτικές.

Οι καυτερές πιπεριές είναι καυτερές γιατί περιέχουν μία χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη (capsaicin). Όταν τρώμε τις καυτερές πιπεριές δημιουργείται μία κυτταρική αντίδραση που απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές. Οι νευροδιαβιβαστές είναι πρωτεΐνες που μιμούνται την αίσθηση του καψίματος ή του πόνου. Πηγαίνουν στα αισθητήρια νεύρα και δημιουργούν την αίσθηση του πόνου. Το σώμα μας αντιδρά προσπαθώντας να αποβάλει την ερεθιστική ουσία. Το σώμα μας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό (θέλοντας να αυξήσει το μεταβολισμό), αυξάνει τη σιελόρροια και ιδρώνει. Ταυτόχρονα αυξάνεται η λειτουργικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα ώστε να αποβληθεί η ερεθιστική ουσία.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Baobab: Tα «ανάποδα δέντρα»


Σύμφωνα με ένα παλιό θρύλο της Μαδαγασκάρης, όταν ο Θεός φύτεψε το πρώτο Baobab αυτό συνέχισε να κινείται. Τότε ο Θεός το ξερίζωσε και το φύτεψε ανάποδα, με τις ρίζες του να βρίσκονται στον αέρα. Χάρη σε αυτό το θρύλο, το Baobab αποκαλείται μέχρι και σήμερα «το ανάποδο δέντρο».
 
Τα Baobab ανήκουν στο γένος Adansonia και είναι ένα από τα είδη της Μαδαγασκάρης που απειλούνται με εξαφάνιση. Το ύψος των γιγάντιων αυτών δέντρων κυμαίνεται από 5 εώς 30 μέτρα, ενώ η διάμετρος του κορμού τους μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα.
 
Είναι υπεραιωνόβια δέντρα και μπορούν να ζήσουν για χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν διάφορα είδη αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό της Μαδαγασκάρης.
Πηγή: perierga.gr

Τσουνάμι από τον σεισμό στην Κρήτη


Τσουνάμι προκάλεσε ο σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τυμπακίου στην Κρήτη.
Το φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά επιστημονικά στην Ελλάδα μέσω του παλιρροιογράφου που έχει εγκατασταθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στη Γαύδο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή-ερευνητή, προέδρου του ΕΛΚΕΘΕ, Κώστα Συνολάκη, στο Έθνος, το τσουνάμι που είχε «φούσκωμα» 3 περίπου εκατοστά έγινε αντιληπτό από λουόμενους και απλώθηκε σε ολόκληρο το νότιο παραλιακό μέτωπο της Νότιας Κρήτης.
Όπως τόνισε, ήταν η πρώτη επίσημη επιστημονική καταγραφή στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «τέτοιοι σεισμοί που γίνονται στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο δημιουργούν τσουνάμι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εάν ένας σεισμός διαρκέσει πάνω από μισό λεπτό είναι ένδειξη ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι».
Σημειώνεται ότι η Κρήτη, που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη σεισμογενή περιοχή, διαθέτει μόνο δύο παλιρροιογράφους στη Γαύδο και στην Κίσσαμο των Χανίων, ενώ για την πλήρη κάλυψή της απαιτούνται συνολικά 8 παλιρροιογράφοι και ανάλογες εγκαταστάσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σητεία, Ιεράπετρα, Γαϊδουρονήσι, Τυμπάκι, Σφακιά.

 http://www.econews.gr

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τη ρύπανση των υδάτων από λιπάσματα


Κατόπιν σύστασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας, επειδή, όπως καταγγέλλει, δεν έλαβε μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά άλατα.

«Παρόλο που η οδηγία για τη νιτρορρύπανση άρχισε να ισχύει το 1991, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει μια σειρά από ευπρόσβλητες σε νιτρορρύπανση ζώνες και δεν έχει ακόμη θεσπίσει μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νιτρορρύπανσης στις εν λόγω ζώνες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Τα νιτρικά άλατα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και χρησιμοποιούνται ευρέως ως λιπάσματα, αλλά σε υπερβολικά επίπεδα προκαλούν σοβαρή ρύπανση των υδάτων. Η οδηγία για τη νιτρορρύπανση αποσκοπεί στην προστασία της ποιότητας των υδάτων σε όλη την Ευρώπη, με την αποτροπή της ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από νιτρικά άλατα γεωργικής προέλευσης και με την προώθηση της χρήσης ορθών γεωργικών πρακτικών.
Τα κράτη μέλη οφείλουν να καθορίζουν τις περιοχές που είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορρύπανση και να θεσπίζουν μέτρα περιορισμού και πρόληψης της ρύπανσης στις εν λόγω περιοχές. Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν περιόδους απαγόρευσης κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση κοπριάς και χημικών λιπασμάτων, τη δυνατότητα αποθήκευσης της κοπριάς όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς και περιορισμούς ως προς τη χρήση λιπασμάτων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων προκύπτει ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν επί του παρόντος χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες, στην πραγματικότητα είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορρύπανση.
Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να αναλάβει δράση, δηλαδή να καθορίσει περισσότερες περιοχές και να εκπονήσει τα ενδεδειγμένα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος.
Την 1η Οκτωβρίου 2012, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, ζητώντας ταχεία δράση για επανόρθωση της κατάστασης. Σε απάντηση στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη, η Ελλάδα καθόρισε ορισμένες πρόσθετες ευπρόσβλητες στη νιτρορρύπανση ζώνες.
«Παρόλο που ο νέος αυτός χαρακτηρισμός επιπλέον ζωνών αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν καλύπτει όλες τις αιτιάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές που πρέπει να χαρακτηριστούν ως ευπρόσβλητες ζώνες ή που έχουν μόνο εν μέρει χαρακτηριστεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Ιστορικό
Η οδηγία για τη νιτρορρύπανση απαιτεί από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν τα ύδατά τους και να εντοπίζουν εκείνα που πλήττονται ή ενδέχεται να πληγούν από νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης. Απαιτεί από τα κράτη μέλη να χαρακτηρίσουν ως ευπρόσβλητες στη νιτρορρύπανση ζώνες όλες τις γνωστές χερσαίες περιοχές που βρίσκονται στην επικράτειά τους και των οποίων τα ύδατα καταλήγουν στα ύδατα αυτά και συμβάλλουν στη ρύπανση. Οφείλουν επίσης να καταρτίζουν κατάλληλα προγράμματα δράσης για τις ζώνες αυτές, τα οποία να έχουν ως στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό της ρύπανσης αυτού του είδους.
Τα νιτρικά άλατα, όταν φθάνουν σε υπερβολικά επίπεδα, μπορεί να βλάψουν τα γλυκά ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον μέσω της διεργασίας που είναι γνωστή ως «ευτροφισμός», καθώς προάγουν την υπερβολική ανάπτυξη των φυκών με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν οι άλλες μορφές ζωής και να προκαλείται ο θάνατος των ψαριών σε λίμνες και ποταμούς. Ο καθαρισμός του πόσιμου νερού από την περίσσεια νιτρικών αλάτων αποτελεί επίσης πολύ δαπανηρή διαδικασία.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τacca chantrieri:Λουλούδι του Διαβόλου



Τα φυτά της οικογένειας Tacca  chantrieri τα βρίσκουμε σε τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Αυστραλίας 

και της νοτιοανατολικής Ασίας. 

Μέλος της οικογένειας αυτή είναι το λουλούδι-νυχτερίδα, το οποίο είναι γνωστό και με τα ονόματα

 "διαβολολούλουδο", ¨μουστάκια γάτας". 

Το λουλούδι αυτό είναι ασυνηθιστο, γιατί τα άνθη του είναι μαύρα. 


Στην Μαλαισία το αποκαλούν το Λουλούδι του Διαβόλου και περίεργες, συναρπαστικές ιστορίες κυκλοφορούν γι' αυτό. Οι οποίες προέρχονται χωρίς αμφιβολία, από τον μοχθηρό τρόπο που μοιάζουν τα "μάτια" του, να ακολουθούν την κάθε σου κίνηση! Οι ιθαγενείς φοβούνται υπερβολικά να κοιτάξουν στα "μάτια" του λουλουδιού γιατί νομίζουν ότι αυτό επιφέρει θάνατο.



Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Βασιλικός-Ocimum basilicum

Βασιλικός-Ocimum basilicum

Lamiaceae
Πολύκλαδο, ετήσιο, αρωματικό φυτό, ύψους 30-60 εκ., με φύλλα αντίθετα, οδοντωτά, ωοειδή, μήκους 3-5 εκ. Στεφάνη δίχειλος. Στο επάνω χείλος είναι τρίλοβος και στο κάτω δίλοβος. Η ωοθήκη αποτελείται από δύο καρπόφυλλα και κατά το ανώτερο μέρος φέρει τον στύλο. Έχει δύο ανθήρες. Τα άνθη είναι λευκά ή ροδόχροα σε αθροίσματα από 6 άνθη, σε ανοικτά βότρυα. Ανθίζει στο μέσο του καλοκαιριού. Είναι φυτό ιθαγενές της Ασίας (Ινδονησία, Ινδίες). Ανευρίσκεται σε εύκρατες περιοχές.  

Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες). Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο που κύριο συστατικό του είναι η λιναλοόλη και η μεθυλοχαβικόλη και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και ως καλλωπιστικοί. Ένα από τα είδη αυτά έχει την ονομασία φυτό του πυρετού και στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

40000 + ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΔΑΣΟΣ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!!!ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...

TO AGRODASOS ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ...ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

40000+ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ AGRODASOS...ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ,ΚΗΠΟΥΣ,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ....



ΔΑΣΗ


ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


ΚΗΠΟΥΣ

 ΓΕΩΡΓΙΑ


ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ,ΙΔΕΕΣ.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ....ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ  ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ!!


ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
antreas_schizas@yahoo.gr

Επιβολή κυρώσεων ύψους 268.100 ευρώ για παράνομα φυτοφάρμακα

Διοικητικές κυρώσεις σε 93 εμπόρους και παραγωγούς,από 300 έως και 20.000 ευρώ, συνολικού ύψους 268.100ευρώ, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για παράνομη εισαγωγή, κατοχή, διακίνηση, χρήση και εμπορία μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Οι κυρώσεις προέκυψαν μετά από ελέγχους των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλη την επικράτεια και σχετικές εισηγήσεις της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.
Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τα εξής:
«Η ασφάλεια των τροφίμων ξεκινά από το χωράφι και πρέπει να χαρακτηρίζει όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα μέχρι τον καταναλωτή. Η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει αταλάντευτος γνώμονας χάραξης της πολιτικής μας. Δεν θα επιτρέψουμε η εύφορη ελληνική γη και η πλούσια σοδειά της να υποβαθμιστεί. Δεν θα γίνει ανεκτή η παραμικρή παρέκκλιση από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που εγγυάται το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, την ποιότητα. Ούτε θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή των ευσυνείδητων αγροτών επειδή διάφοροι επιτήδειοι επιδιώκουν πρόσκαιρα κέρδη κάνοντας χρήση ή εμπορία παράνομων φυτοφαρμάκων. Το αντίθετο, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, οι υπαίτιοι τιμωρούνται αυστηρά».